Ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη υποκαταστημάτων τριών μεγάλων τραπεζών και τρεις γνωστοί επιχειρηματίες της Θάσου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, φέρονται ότι πρωταγωνιστούν στο οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο νησί.

Ένορκη Διοικητή Εξέταση διενεργεί η κεντρική διοίκηση της πρώτης τράπεζας σε βάρος συγκεκριμένου υψηλόβαθμου υπαλλήλου προκειμένου να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι κατηγορίες περί εμπλοκής του σε τοκογλυφία και παράνομη προμήθεια από τα δάνεια που προσωπικά ο ίδιος μεσολαβούσε για να εκδοθούν. Για αρχή και ως ελάχιστο πειθαρχικό μέτρο η τράπεζα μετέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες τον συγκεκριμένο υπάλληλο στο κατάστημα της Καβάλας.

Μετά τις πληροφορίες αλλά και την επίσκεψη στο νησί κλιμακίου του ΣΔΟΕ, και δυο άλλες τράπεζες ξεκίνησαν ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συνάφεια των υποθέσεων που χειρίστηκε ο υπάλληλος της πρώτης τράπεζας με ανάλογες υποθέσεις που χειρίστηκαν οι υπάλληλοι των δυο άλλων τραπεζών.

Στην πρώτη περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος μεσολαβούσε για την έκδοση δανείου για λογαριασμό του πελάτη (ο οποίος ήταν δύσκολο να λάβει δάνειο λόγω χαμηλών εισοδημάτων) και ελάμβανε προμήθεια σχεδόν στο ύψος του δανείου. Συγκεκριμένα για ένα δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ που ζητούσε ο πελάτης ο υπάλληλος εκταμίευε δάνειο στο όνομα του πελάτη ύψους 200.000 ευρώ και τα 80.000 ευρώ τα λάμβανε ως προμήθεια. Ωστόσο ο πελάτης υποχρεούνταν να εξοφλήσει στην τράπεζα κεφάλαιο και τόκους ύψους 200.000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις τόσο ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος την πρώτη τράπεζα όσο και οι τραπεζικοί υπάλληλοι των άλλων δυο τραπεζών φέρεται να είχαν συνεργασία με τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού τους οποίους και συνέστησαν σε όσους πελάτες είχαν ανάγκη από μετρητά αλλά αδυνατούσαν να λάβουν δάνεια. Οι εν λόγω επιχειρηματίες δάνειζαν με υπέρογκο επιτόκιο και έδιναν προμήθεια στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργούν και οι τρεις τράπεζες βρίσκονται όλες οι εκδόσεις δανείων και οι τραπεζικοί λογαριασμών όσον φέρονται να εμπλέκονται στη σπείρα της τοκογλυφίας. Επίσης, έλεγχοι γίνονται στα συμβόλαια αγοράς και μεταβίβασης ακινήτων αφού στην περίπτωση όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους στους τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους.

Παράλληλα, το κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελέγχει λεπτομερώς όλα τα οικονομικά στοιχεία των τριών μεγαλοεπιχειρηματιών.

Πηγή: hbnews.gr