Απίστευτη (και δυστυχώς πολύ ελληνική) είναι η περιπέτεια που έζησε ο υπεύθυνος τεχνολογίας της Lifo, Νίκος Μαρουσάκης, ο οποίος δυστυχώς κάπου στα μέσα του 2004 αποφάσισε να παραγγείλει ένα σπαθί-σουβενίρ από την ταινία «The Lord of the Rings».

Η ιστορία του ξεκινά τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν για λογαριασμό ενός φίλο του παρήγγειλε το «καταραμένο» σπαθί από το Ebay.

Μετά από τρία χρόνια, τέλη του 2007, τελικώς το σπαθί κατέφτασε όμως κόλλησε στο Τελωνείο, γιατί οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως εμπίπτει στην κατηγορία των «όπλων και εκρηκτικών» αφού το μήκος του ξεπερνούσε τα 85 εκατοστά.

Για να μπορέσει να το παραλάβει έπρεπε να βγάλει άδεια οπλοφορίας όπως τον ενημέρωσαν.

«Εάν επιθυμείτε να το παραλάβετε, να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να βγάλετε άδεια, αλλιώς το εν λόγω αντικείμενο εντός 60 ημερών θα κατασχεθεί», έγραφε μεταξύ άλλων η συστημένη επιστολή που έλαβε ο κ. Μαρουσάκης από το Τελωνείο Πειραιά.

Αποφάσισε να μην το παραλάβει -έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια είχαν περάσει- και αυτή του η απόφαση είχε συνέπειες.

Μετά από 60 ημέρες έλαβε την εξής επιστολή: «Καλείστε να απολογηθείτε διότι δεν απαντήσατε ποτέ σε τελωνειακή επιστολή που εστάλη το 2004 (ή 2005), προσπαθήσατε να κάνετε παράνομη εισαγωγή σπαθιού το οποίο ξεπερνούσε τα 85 εκατοστά με χώρα αποστολής τις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης δεν δηλώθηκε στην περιγραφή του δέματος ότι είναι σπαθί».

Ο κ. Μαρουσάκης πληρώνει μάλιστα πρόστιμο 1500 ευρώ ενώ ξεκινά και ο ποινικός του αγώνας. Το δικαστήριο άργησε 2 χρόνια από το 2009 που ήταν να γίνει η δίκη και τελικά στις 21 Ιουνίου 2011 έγινε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο τον αθώωσε ως προς την λαθρεμπορία, αλλά τον έκρινε ένοχο για το ότι το σπαθί, που χαρακτηριστηκε όπλο, δεν είχε άδεια να εισαχθεί νομίμως στην χώρα.

Η ετυμηγορία: 6 μήνες φυλάκιση και 600 ευρώ πρόστιμο!

Αθάνατη Ελλάς…

Πηγή: tromaktiko.gr