Wall Street Journal
Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή – Ενόσω η ελληνική οικονομία παλεύει να αντεπεξέλθει στα θηριώδη χρέη της και το υπερτιμημένο ευρώ, ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι στην Αθήνα συζητούν την λύση «τύπου Αργεντινής».
Η εν λόγω λύση αφορά στα δραστικά μέτρα που πήρε η Αργεντινή πριν από μια δεκαετία, όταν η οικονομία της βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση -συνθλιβόταν από τα ολοένα και αυξανόμενα χρέη της και οι εξαγωγές της μπλοκάρονταν από ένα υπερτιμημένο και καθηλωμένο έναντι του δολαρίου πέσο.
Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης η Αργεντινή οδηγήθηκε το 2001 στην χρεοκοπία και εν συνεχεία στην υποτίμηση του πέσο. Μπορεί αρχικά η οικονομία της Αργεντινής να κατάρρευσε, όμως ακολούθησε μια δεκαετία ζωηρής ανάπτυξης. Όμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αργεντινής προειδοποιούν ότι η λύση της Αργεντινής ίσως να μην είναι κατάλληλη για την Ελλάδα. Η έντονη ανάμειξη της Ελλάδας με την ΕΕ, και ιδίως η υιοθέτηση του ευρώ, καθιστούν πολύ δυσκολότερη την πτώχευση και την έξοδο από τη νομισματική ένωση σε σχέση με την περίπτωση της απομονωμένης Αργεντινής, εξηγούν.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από έναν μηχανισμό ανάπτυξης εφάμιλλο του αγροτικού τομέα της Αργεντινής, η οποία εκμεταλλεύτηκε το φτηνό πέσο –και τον τριπλασιασμό της τιμής της σόγιας μέσα σε μια δεκαετία- για να ανακάμψει.
«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των προβλημάτων της Αργεντινής με αυτά της Ελλάδας», τονίζει ο Αλφόνσο Πρατ-Γκάι, που υπήρξε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής από το 2002 έως το 2004. «Όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Οι λύσεις που δούλεψαν για την Αργεντινή δεν θα δουλέψουν απαραίτητα και για την Ελλάδα».
Η Ελλάδα έχει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν είχε η Αργεντινή. Η διεθνής βοήθεια που δέχτηκε η Αργεντινή είναι μηδαμινή μπροστά στη στήριξη που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΚΤ. Επίσης, η ΕΕ φοβάται ότι η πτώχευση της Ελλάδας μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες, ενώ η Αργεντινή δεν αποτελούσε κίνδυνο για κανέναν παρά για τον εαυτό της.