Η μέτρια μείωση στην ποσότητα αλατιού που καταναλώνει κάποιος, δεν μειώνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ροντ Τέηλορ της Ιατρικής

Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “The Cochrane Library”, έκαναν μια σφαιρική αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ερευνών πάνω στο θέμα (μετα-ανάλυση). Βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η συστηματική μείωση του αλατιού μειώνει την πίεση του αίματος σε σχετικά μικρό ποσοστό μετά από ένα εξάμηνο περίπου.

Μια προηγούμενη μελέτη (μετα-ανάλυση), στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε αποτύχει να καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την επίπτωση της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού στα καρδιαγγειακά επεισόδια ή στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Η νέα μελέτη, που περιέλαβε τη συγκριτική αξιολόγηση επτά ερευνών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 6.500 άτομα, συμπέρανε ότι αν η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι μόνο μέτρια, δεν φαίνεται να προκύπτουν οφέλη για την υγεία.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία και ότι η μείωση είναι ωφέλιμη, ιδίως για όσους έχουν υψηλή πίεση. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μια μέτρια μείωση του αλατιού δεν φέρνει κάποια ορατή ωφέλεια στην πίεση και την καρδιά.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου συστήνουν στον γενικό πληθυσμό (και όχι μόνο σε όσους έχουν υψηλή πίεση ή καρδιοπάθεια) να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού. Για παράδειγμα, το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για μείωση της μέγιστης μέσης ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού από 6 γραμμάρια ανά ενήλικο το 2015 σε 3 γραμμάρια το 2025.

Πηγή: www.hbnews.gr