Ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μπήκε στην τελική ευθεία. Μόλις μια εβδομάδα απομένει για την τελική φάση του διαγωνισμού και ευχόμαστε σε όλους τους διαγωνιζόμενους καλή επιτυχία!!
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που προκαλεί τους νέους να επιλύσουν προβλήματα και να επιδείξουν δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, φαντασία και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας ρομποτικές διατάξεις Lego.
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξή εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα. Στο πλαίσιο του σκοπού του με δεδομένο ότι επιδιώκουμε την ανοιχτή και απρόσκοπτη ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με κάθε ενδιαφερόμενο , δίνουμε βάρος στη προώθηση και ενθάρρυνση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ιδιωτών /φορέων/οργανισμών στην ενασχόληση τους με τομείς των νέων τεχνολογιών και της ρομποτικής.
Έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσει καταρχήν ενήμερους αλλά κυρίως ενεργούς όλους τους πολίτες της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα τεχνολογίας και ρομποτικής, ο WRO™ Hellas λειτουργεί με όραμα την τεχνολογική καινοτομία και γι αυτό δίνει έμφαση στους νέους. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από τη σύνθεση του ,που περιλαμβάνει τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες- ακαδημαϊκούς δασκάλους σε παιδαγωγικά και τεχνολογικά θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα έχει διακριθεί και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα με την ομάδα της Πτολεμαϊδας η οποία απέδειξε ότι με σκληρή δουλειά και μεράκι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.
Συγκεκριμένα η ομάδα της Πτολεμαΐδας (μία εκ των τριών συμμετοχών της περασμένης ολυμπιάδας):
Επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2010 από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής η αποστολή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας, μεταφέροντας στις αποσκευές της πολύτιμες εμπειρίες και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Οι μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία, Κοκκινίδου Ειρήνη της Α’ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας και οι μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδης Τηλέμαχος και Τσαχουρίδης Νίκος από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στελέχωσαν τις δύο ομάδες της αποστολής μας, διαγωνίστηκαν στην τεχνική κατηγορία του γυμνασίου και του δημοτικού αντίστοιχα. Προπονητές των ομάδων ήταν οι εκπαιδευτικοί Ζαραφίδης Χαράλαμπος, Παπαγεωργιάδου Σοφία και Χατζησάββας Βασίλης. Το όλο εγχείρημα στηρίχθηκε τεχνικά από το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας και οικονομικά από την Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, το Δήμο Πτολεμαΐδας, Δ.Ε.Η. και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό W.R.O. Hellas.
Την Ελληνική αποστολή υποδέχθηκε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο η Πρέσβης κα Πολυξένη Στεφανίδου πλαισιωμένη από συνεργάτες της και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής αποστολής στις Φιλιππίνες υπήρξε συνεχής παρουσία στελεχών της πρεσβείας κοντά της.
Η κάθε ομάδα μπορούσε να αγωνιστεί σε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού. Το πρώτο ήταν καθαρά τεχνικό (regular) το δεύτερο έδινε περισσότερα περιθώρια για τη δημιουργικότητα και φαντασία (open) και τέλος υπήρχε και ξεχωριστό πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου 2 x 2 οποίο συμμετείχαν 21 ομάδες.
Στην τεχνική κατηγορία του δημοτικού, το σενάριο ονομαζόταν «Tour of the Philippines» και έπρεπε να κατασκευαστεί και να προγραμματιστεί ένα όχημα που θα διασχίζει μια διαδρομή, θα ξεπερνά εμπόδια και θα μεταφέρει μια μπάλα στον τερματισμό μέσα σε δύο λεπτά. Η χώρα μας συμμετείχε με μία ομάδα μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Πτολεμαΐδας σε σύνολο 49 ομάδων. Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 21 δευτερόλεπτα και να συλλέξει το σύνολο των βαθμών. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας κατακτήσαμε την 9η θέση. Η κατάταξη των πρώτων οκτώ ομάδων έχει ως εξής: 1η Κορέα, 2η Φιλιππίνες, 3η Ταϊπέι και ακολουθούν Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ρωσία, Ταϊπέι, Ταϊπέι.
Στην κατηγορία του γυμνασίου συμμετείχαν 49 ομάδες. Το σενάριο «Tumbang Preso.» αναφέρεται σε ένα υπαίθριο παιχνίδι όπου στόχος των παικτών είναι να χτυπήσουν ένα φρουρούμενο εμπορευματοκιβώτιο και να το μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία προτού τους συλλάβει η φρουρά. Από το ρομπότ απαιτήθηκε να ανοίξει μία πόρτα πατώντας μια σειρά διακόπτες με συγκεκριμένο συνδυασμό. Στη συνέχεια έπρεπε να διασχίσει μια πύλη μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, να ανατρέψει ένα κουτί και να μεταφέρει ένα δεύτερο κουτί στη γραμμή τερματισμού μέσα σε χρόνο 2 λεπτών. Τόσο ο συνδυασμός όσο και οι θέσεις των κουτιών προέκυψαν την ώρα του διαγωνισμού μετά από κλήρωση. Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 32 δευτερόλεπτα. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας κατακτήσαμε την 13η θέση. Η πρώτη οκτάδα του διαγωνισμού είναι: 1η & 2η Μαλαισία, 3η Ταϊλάνδη και ακολουθούν Κίνα, Ταϊπέι, Φιλιππίνες, Φιλιππίνες.
Στην κατηγορία λυκείου, οι μαθητές κλήθηκαν να εξοπλίσουν τα ρομπότ τους για να παίξουν «Palo Sebo.» Ένα παιχνίδι που παίζεται συνήθως στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων όπου τα παιδιά αναρριχώνται σε έναν λιπασμένο στύλο μπαμπού για να πάρουν τη σημαία από την κορυφή του στύλου. Η χώρα μας συμμετείχε τους Κώστας Νικολαΐδη, Βασίλη Χατζημάρκο και τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Κλαδογένη του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου της Ρόδου.
Η τελετή των απονομών διοργανώθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο Manila Hotel και την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων Jejomar Binay. Οι Φιλιππίνες έχουν κερδίσει το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό καθώς στις έξι προηγούμενες συμμετοχές τους κατάφερα και κέρδισαν δύο χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλια.
Πηγή: http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics/tiki-index.php