Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς-Πέτερ Κάιτελ δηλώνει στη δημόσια τηλεόραση ότι το Α και το Ω της διεξόδου από την κρίση είναι: επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις.
Στο πρωινό μαγκαζίνο του Πρώτου Γερμανικού Καναλιού (ARD) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων επανέλαβε σήμερα τη θέση του ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει επενδύσεις.
Ο Γερμανός επιχειρηματίας τόνισε πως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η καθυστέρηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης: «Πρέπει να λύσουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της Ελλάδας γι’ αυτό εκτιμώ ως πολύ θετικό που καταφέραμε τώρα να ‘αγοράσουμε’ χρόνο. Το τι σημαίνει η κρίση για την Ελλάδα το βλέπουμε στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, τις οποίες δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε».
Παρακολουθώντας τα γερμανικά ΜΜΕ εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους φορολογούμενους. Τελικά γιατί χάρηκαν όλοι τόσο πολύ που ψήφισε η ελληνική βουλή νέες δυσβάστακτες περικοπές; Μήπως οι πολιτικοί έγιναν το μακρύ χέρι του χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Ο κ. Κάιτελ απαντά αρνητικά και εξηγεί πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα «για να μπορέσει να επανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν οι Έλληνες μόνον, εάν κερδίζουν οι ίδιοι χρήματα, για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Οι περικοπές δεν επαρκούν. Χρειάζονται επενδύσεις». Και ο Γερμανός επιχειρηματίας επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως «πρέπει να προσφέρουμε και μια προοπτική για θα ανακτήσουν (οι Έλληνες) την ανταγωνιστικότητά τους»
Λυδία λίθος η αλλαγή πλαισίου για τις επενδύσεις
Στο ερώτημα, όμως, ποιος επιχειρηματίας επιθυμεί να κάνει τώρα επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων, αφού δήλωσε ότι ο ίδιος έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας, εξήγησε ότι όλοι θέλουν να επενδύσουν αρκεί να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις, το πλαίσιο για επενδυτικές δραστηριότητες όπως π.χ. «πώς και πόση φορολογία πληρώνεις ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα ή με πόση διαφάνεια αναπτύσσονται τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα ή ακόμη πως μπορείς να καταγράψεις στο κτηματολόγιο την περιουσία που απέκτησες σαν ξένος επιχειρηματίας. Όλα αυτά δηλαδή που ταλανίζουν τους επενδυτές. Και αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε με τους Έλληνες. Εάν διευκρινιστεί αυτό το πλαίσιο, τότε θα γίνουν σχεδόν αυτόματα ιδιωτικές επενδύσεις.»
Τέλος στην ερώτηση, εάν η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι μόνον θέατρο για τα μάτια των Γερμανών φορολογουμένων, εφ’ όσον ήδη πολλές τράπεζες ή ασφάλειες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα τα ξεφορτώθηκαν πουλώντας τα στην ΕΚΤ, ο Χανς-Πέτερ Κάιτελ απάντησε ότι «και οι χρηματαγορές είναι αγορές. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μόνον κανονιστικό πλαίσιο, αλλά να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε από κοινού το πρόβλημα, ότι ενδιαφερόμαστε όλοι για την διέξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία όλοι.»
ARD- MOMA / Βιβή Παπαναγιώτου
Πηγή: Deutsche Welle/skai.gr