Με το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εξελίξεις, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται σήμερα στην καθοριστική για τη χώρα ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τη 48ωρη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί από τα εργατικά σωματεία.

«Ελληνικά χρέη: Γενική απεργία εν μέσω συζήτησης για περικοπές» τιτλοφορείται το κεντρικό άρθρο του BBC, αναφέροντας ότι αναμένονται τεράστια πλήθη διαδηλωτών στη σημερινή διαδήλωση εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων λιτότητας. Αν η κυβέρνηση χάσει, επισημαίνει το άρθρο, ίσως η ΕΕ και το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσουν τα 12δισ. ευρώ. και η Ελλάδα να στερέψει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Η πονεμένη Ελλάδα επιχειρεί Εθνικό Ξεπούλημα» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της Wall Street Journal η οποία επικεντρώνεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να μαζέψει μετρητά ξεπουλώντας «οτιδήποτε, από αεροπλάνα και τραίνα μέχρι τεράστιες εκτάσεις γης στις ελληνικές ακτές». «Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη πιέζουν την Ελλάδα να βρει μετρητά, αναγκάζοντάς τη να παραχωρήσει δημόσια περιουσία», σχολιάζει το άρθρο.

Το κεντρικό άρθρο του Bloomberg έχει τίτλο «Τα αμερικανικά κεφάλαια κινδυνεύουν με απώλειες λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης». Σύμφωνα με το άρθρο, τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια κινδυνεύουν με απώλειες αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο, που θα κρίνει αν η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Το άρθρο σχολιάζει, επίσης, τη γενική απεργία που κήρυξαν τα ελληνικά σωματεία, αλλά και επισημαίνει ότι τα επιπλέον μέτρα λιτότητας ίσως παρατείνουν την τριετή κρίση και ανακόψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων.

«Η Ελλάδα ξεκινά διήμερη απεργία πριν την ψήφιση των μέτρων λιτότητας» τιτλοφορείται άρθρο στην κεντρική σελίδα των New York Times. «Οι Έλληνες αφήνουν τις δουλειές τους για μια 48ωρη απεργία μία μέρα πριν την ψήφιση των μέτρων λιτότητας που είναι κρίσιμα για την εκταμίευση διεθνούς οικονομικής βοήθειας», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ως «μια από τις πιο σημαντικές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία». Πολλοί οικονομολόγοι κατακρίνουν τα νέα μέτρα, συνεχίζει, επειδή αναγκάζουν τη χώρα να περικόψει τις δαπάνες εν μέσω κρίσης, όμως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφιστεί, αφού δεν υπάρχουν εναλλακτικές, μεταφέροντας σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος σημείωσε: «Όλα μπορεί να συμβούν, όμως πιστεύω ότι η ψήφος θα είναι θετική».