Πολλές οι φήμες για συγχώνευση των Νοσοκομείων της Ημαθίας

Η συγχώνευση του Νοσοκομείου της Νάουσας σε αυτό της Βέροιας, είναι μέσα στις εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων που έχει στο συρτάρι του ο Υπουργό Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, η «τρόϊκα» ζητά συμμάζεμα στις δαπάνες και αναδιάρθρωση. Στην εισήγηση προβλέπονται ακόμη και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα κλείσουν τα νοσοκομεία: “Γεννηματάς”, ΙΚΑ “Παναγία”, “Λοιμωδών”, Γουμένισσας , ενώ συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία: Βέροιας – Νάουσας, Πτολεμαΐδας – Κοζάνης  και Έδεσσας – Γιαννιτσών.
Το «καμπανάκι»  χτυπάει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Μακεδονίας» και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων – με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται πως νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Γι αυτό και προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε: Βέροια – Νάουσα, Πτολεμαΐδα – Κοζάνη και Έδεσσα – Γιαννιτσά.
Αναμένονται οι αποφάσεις
Πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων το 2011, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σχετικό έσοδο στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, και δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων είναι πρόωρη, καθώς ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, τον οποίο καταρτίζει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά,  στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. “Ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της χώρας” δήλωσε. Τέλος, ο  κ. Σαλμάς, ερμηνεύει ως προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοινώνει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.
Πηγή: naousanews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα