Σχόλιο του αναγνώστη 
“Σάκης Β.” στο θέμα: 

“Απίστευτη προπαγάνδα μέσα από το facebook υπέρ των Σκοπιανών”

Η προπαγάνδα των Σκοπιανών είναι φυσικά γνωστή. Είναι προφανές ότι επιχειρείται η στράτευση της ιστορίας (όπου χρειάζεται μεταλλαγμένης) για την προώθηση πολιτικών επιδιώξεων. Αυτό ήταν και θα είναι πάγια τακτική των εθνικών κυβερνήσεων. 

 Εμείς ως Έλληνες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την παραχάραξη της ιστορίας. Τα ελληνικά ασφαλώς είναι μία ενιαία γλώσσα, η οποία όμως διακρίνεται σε διαλέκτους. Ασφαλώς υπήρχε αρχαία Μακεδονική διάλεκτος (όπως και η Δωρική, η Ιωνική, ή Αττική κλπ), ήταν όμως μια διάλεκτος καθαρά ελληνική. Η διάκριση σε διαλεκτικές διαφοροποιήσεις εμένα μου φαίνεται ύποπτη, αν και ποτέ μου δε μου αρέσει να κινδυνολογώ και να διαβλέπω συνομωσίες πίσω από οτιδήποτε. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη στόχευση της εταιρείας που προβαίνει σε αυτούς τους διαχωρισμούς. Η γλώσσα μας είναι μία, η ελληνική. Οι διάφορες διαλεκτικές παραδόσεις επιβεβαιώνουν απλώς την πολυπλοκότητα και τον πλούτο της γλώσσας μας. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διαλέκτους ως σημεία διαχωρισμού, αλλά μόνο ως σημεία σύνθεσης και πολυεστιακής εξέλιξης. Η ύπαρξή τους εξάλλου επιβεβαιώνει την μεγάλη ελληνική διασπορά, η οποία συντελέστηκε ήδη από την αρχαιότητα. 
 
Οι Σκοπιανοί μιλούν μια σλαβογενή διάλεκτο. Ας επιχειρήσουν να τη συνδέσουν με ανάλογες σλαβογενείς διαλέκτους των Βαλκανίων. Δεν υπάρχει λόγος να εκτίθενται διεθνώς με τις άτοπες προσπάθειες να μας πείσουν ότι αποτελούν τους φυσικούς (ή πολιτισμικούς) απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων. Το ότι τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκεται σήμερα εντός των συνόρων των Σκοπίων δεν σημαίνει ότι τους κληροδοτήθηκε και ολόκληρη η Μακεδονική ιστορία και παράδοση. 
Ας προσπαθήσουμε επιτέλους να συνυπάρξουμε μέσα σε συνθήκες ρεαλισμού και όχι νοθείας και πλαστογραφίας. Η αξία ενός λαού δεν πιστοποιείται από το τι ή ποιοι ήταν οι πρόγονοί του, αλλά από το πώς ο ίδιος ο λαός αξιοποιεί τα υπάρχοντα δεδομένα προς το κοινό όφελος και καλό.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα