Οι ζυγαριές… στενάζουν μόλις τελειώσουν οι γιορτές, καθώς στον μέσο Έλληνα δείχνουν τουλάχιστον δύο κιλά περισσότερο απ’ ό,τι πριν από αυτές. 
Αιτία, η πολυφαγία και η υπέρμετρη χαλάρωση, που οδηγούν στην… καταστροφή ακόμα και τους πιο εγκρατείς από εμάς.

Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, μελέτες έχουν δείξει πως μεγάλο μέρος των εξτρά θερμίδων που καταναλώνουμε στις γιορτές, οφείλονται στο τσιμπολόγημα – κατά κανόνα μπροστά στην τηλεόραση, αλλά και κάθε φορά που περνάμε λ.χ. μπροστά από την πιατέλα με τα μελομακάρονα.
Τα δύο κιλά που παχαίνουμε μέσα σε μία εβδομάδα, ισοδυναμούν με κατανάλωση… 14.000 θερμίδων περισσότερων απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας! Οι θερμίδες αυτές αποθηκεύονται στον οργανισμό ως λιπώδης ιστός και για να απαλλαγούμε από αυτές θα πρέπει να… στενάξουμε: επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ διαπίστωσαν σε μεγάλη μελέτη ότι αυτό το πρόσθετο βάρος είναι επίμονο, καθώς παραμένει επί τουλάχιστον 1 χρόνο στο σώμα του 85% εξ ημών. 
Η αλήθεια είναι πως «όλοι έχουμε κάποιο μέλος στην οικογένεια ή στο στενό φιλικό μας περιβάλλον, που μπορεί να τρώει ακατάπαυστα δίχως να παίρνει κιλά», παραδέχεται ο κ. Μπερτζελέτος. «Αυτό όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Οι υπόλοιποι είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην πάρουμε κιλό και να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς ενοχές». 
Ο κ. Μπερτζελέτος έχει τέσσερις συμβουλές που μπορεί να μειώσουν το θερμιδικό φορτίο μας:
1. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές
* Κάθε Έλληνας υπολογίζεται να καταναλώνει πάνω από 10 κιλά ζάχαρης (40.000 θερμίδες!) τον χρόνο. Η αντικατάσταση μόνο 1 φλιτζανιού ζάχαρης με ένα υποκατάστατό της στα γλυκίσματα, μπορεί να μας γλιτώσει από τουλάχιστον 750 θερμίδες.
* Να χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό αλεύρι. Το ολικής αλέσεως έχει λιγότερες θερμίδες, χορταίνει περισσότερο και ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στον οργανισμό.Εάν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε όλο το αλεύρι σας με ολικής, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μισό-μισό.
* Να μαγειρεύετε με αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες ή για γάλα με χαμηλά λιπαρά. Τα φαγητά θα είναι εξίσου κρεμώδη και θα γλιτώνετε μέχρι 70 θερμίδες ανά φαγητό.
* Αν πρόκειται να χτησιμοποιήσετε μαγιονέζα στα φαγητά σας, αναμίξτε την μισή ποσότητα από τη μαγιονέζα που χρειάζεστε με ίση ποσότητα γλυκόξινης σάλτσας μειωμένων λιπαρών. Ένα φλιτζάνι από αυτή τη σάλτσα θα παράσχει τη γεύση και την υφή της μαγιονέζας με 150 γραμμάρια λίπους λιγότερο.
2. Κάψτε θερμίδες
Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε λίγο περισσότερη δραστηριότητα στις μέρες της ανάπαυλας. Αρκεί να διαθέσετε 10 λεπτά από τον χρόνο σας για να κάνετε:
* Βιαστικό περπάτημα = θα κάψετε 54 θερμίδες
* «Βαριά» καθαριότητα = θα κάψετε 54 θερμίδες
* Ανέβασμα μιας σκάλας = θα κάψετε 175 θερμίδες
3. Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα και ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας.
Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο για να το πετύχετε. Φροντίστε να κάνετε καθημερινά 10-15 επαναλήψεις για κάθε ένα από τα εξής:
* Στάση οκλαδόν, ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας
* Διατάσεις σε κάθε πόδι, ενώ δένετε τα παπούτσια σας
* Pushups στον τοίχο, πριν βγείτε βόλτα έξω ή όταν ξυπνήσετε
* Έλξεις με τη βοήθεια οικιακών σκευών (κουτιά απορρυπαντικών, σουπιέρα)
4. Κάνετε μικρές αλλαγές.
Στο τραπέζι φροντίστε να βγάζετε το ορατό λίπος από το κρέας, να μην τσιμπολογάτε με το χέρι από τις πιατέλες, να τρώτε με πιρούνι ΚΑΙ μαχαίρι κόβοντας το φαγητό σε μικρά κομμάτια, και να ακουμπάτε στο πιάτο τα μαχαιροπίρουνα μετά από κάθε μπουκιά!
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
 
Πηγή:  ygeia.tanea.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα