Πηγή: laosver.gr
Το θέμα του τρόπου της κατανομής των εδρών στα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές, είναι σίγουρα ένα ζήτημα που αγγίζει τα όρια του γρίφου. Εμείς από τη στήλη αυτή θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις, χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι… μάθαμε καλά το μάθημα.
 
Έχουμεκαι λέμε:
Στο Δήμο Βέροιας το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 41 συμβούλους. Από αυτούς οι 25 θα προέρχονται από τον πρώτο επιτυχόντα συνδυασμό της β΄ Κυριακής (του Λάζαρου Τσαβδαρίδη ή της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου), οι 13 από τον δεύτερο (του ενός ή της άλλης),  οι 2 από το συνδυασμό της κ. Σοφρόνωφ (η επικεφαλής και ένας σύμβουλος) και ο 1 από τον συνδυασμό της κ. Σαββαΐου (η ίδια).

Ηδη από την πρώτη Κυριακή οι συνδυασμοί κατέλαβαν τις εξής έδρες: 9 ο συνδυασμός του κ. Τσαβδαρίδη, 9 ο συνδυασμός της κ. Ουσουλτζόγλου, 2 της κ. Σοφρόνωφ και 1 της κ. Σαββαϊδου, ήτοι σύνολο εδρών που κατανέμονται την πρώτη Κυριακή 21. 

Επομένως, από το αποτέλεσμα της β΄ Κυριακής θα εξαρτηθεί πώς θα κατανεμηθούν οι υπόλοιπες 20 έδρες. Ο πρώτος συνδυασμός που θα εκλεγεί, δηλαδή αυτός του εκλεγομένου Δημάρχου, θα πάρει τις 16 έδρες, ήτοι σύνολο εδρών 25 και ο δεύτερος θα πάρει τις 4 έδρες, δηλαδή σύνολο εδρών 13 έδρες.

Από το πιο πάνω συνολικό αριθμό των 41 εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, τα 3/5, δηλαδή 30 έδρες, θα πάνε στη Δημοτική Ενότητα Βέροιας και οι υπόλοιπες 11 έδρες θα πάνε στις άλλες 4 Δημοτικές Ενότητες. Οι 30 πρώτες θα κατανεμηθούν ως εξής: 18 έδρες στον πρώτο επιτυχόντα συνδυασμό του Δήμου, οι 9 έδρες στο δεύτερο, οι 2 έδρες στο συνδυασμό της κ. Σοφρόνωφ και η 1 στο συνδυασμό της κ. Σαββαΐδου.

Όσον αφορά τις άλλες 11 έδρες αυτές θα κατανεμηθούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, δηλαδή ο πρώτος πλειοψηφών συνδυασμός στη Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδας, αυτός του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, θα πάρει τη μοναδική έδρα, στη Δημοτική Ενότητα Βεργίνας ο κ. Τσαβδαρίδης και η κ. Ουσουλτζόγλου θα μοιραστούν τις δύο έδρες, στη Δημοτική Κοινότητα Αποστόλου Παύλου ο κ. Τσαβδαρίδης θα πάρει τις 3 από τις 5 έδρες και τις 2 θα πάρει η κ. Ουσουλτζόγλου και στη Δημοτική Κοινότητα Δοβρά ο κ. Τσαβδαρίδης θα πάρει τις 2 και η κ. Ουσουλτζόγλου τη 1.

Έτσι από τις 25 έδρες που θα πάρει συνολικά ο πρώτος επιτυχών συνδυασμός, οι 18 θα προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα Βέροιας και οι 7 από τις άλλες 4 Ενότητες.  Κατά αντίστοιχο τρόπο, από τις 13 έδρες που θα πάρει ο δεύτερος συνδυασμός, οι 9 θα προέρχονται από την Δημοτική Ενότητα Βέροιας και οι 4 από τις άλλες Ενότητες.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα