Τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μακροχωρίου, που είναι αφιερωμένη στους 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα του Απριλίου του 2003, στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου.

 Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας Μακροχωρίου, δίπλα στο Δημαρχείο Απ. Παύλου και από το 2003, όταν οι τότε Δήμαρχος Απ. Παύλου Λευτέρης Βαλαβάνης και πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης συμφώνησαν στη χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά από τη Βουλή, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

Χθες, σχεδόν 7,5 χρόνια από την τραγική 13η Απριλίου 2003, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δήμαρχος Απ. Παύλου Απόστολος Νεστορόπουλος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αναστάσιος Θαλαλαίος εγκαινίασαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ο κ. Πετσάλνικος στο χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το έργο αυτό υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων πριν από επτά χρόνια, αρχικά επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα εικοσιένα αδικοχαμένα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003». Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή «το έργο αυτό να γίνει πυρήνας πολιτισμού για την περιοχή, ένα δεύτερο σπίτι πρωτίστως για τα παιδιά, για τη νεότερη γενιά». «Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε πως παρά τις δυσκολίες των καιρών, μπορούμε να πράττουμε δημιουργικά, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον», είπε καταλήγοντας.
Μετά τους χαιρετισμούς τους και την τέλεση του αγιασμού από το Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο πρόεδρος της Βουλής φύτεψε συμβολικά μία ελιά στον Κήπο της Βιβλιοθήκης και έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με το Μητροπολίτη και το Δήμαρχο Απ. Παύλου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα τμήματα της Βιβλιοθήκης, ενώ τα παιδιά της Βιβλιοθήκης που συμμετέχουν στις δραστηριότητές της, προσέφεραν αναμνηστικό δώρο στον κ. Πετσάλνικο. Επίσης, στον Πρόεδρο της Βουλής δόθηκε και η πρώτη κάρτα μέλους, από το Δήμαρχο Απ. Παύλου Απόστολο Νεστορόπουλο, ο οποίος άλλωστε νωρίτερα προσέφερε ως αναμνηστικό ακριβές αντίγραφο του Στεφάνου του Βασιλιά Φιλίππου του Β΄ και βιβλίο για τον παλαιολιθικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας, για τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου για την ανάδειξή του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος και Άγγελος Τόλκας, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Δήμαρχος Μελίκης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ημαθίας Κώστας Καρέλης, ενώ χαιρετισμό μέσω βίντεο έστειλε ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γιάννης Τροχόπουλος (καθώς έλειπε στο εξωτερικό), αφού η Δημόσια Βιβλιοθήκη συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στο υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μακροχωρίου.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Βουλή των Ελλήνων εμπλούτισε τη συλλογή της βιβλιοθήκης με 1.127 τίτλους βιβλίων, καθώς και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με χρηματοδότηση 322.000 ευρώ.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα