Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 20:00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για 2ετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ώστε να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχει υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Το ελληνικό αίτημα προβλέπει επίσης ολιγοήμερη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος για δυο χρόνια και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν γίνεται καμία αναφορά σε συμμετοχή του ΔΝΤ, τη στιγμή που εταίροι θεωρούν τη συμμετοχή του Ταμείου προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των τριών θεσμών, ή του ESM, σχετικά με το ελληνικό αίτημα, κι ενώ το ισχύον ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης εκπνέει στη 01:00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ακύρωσε προγραμματισμένη εμφάνισή του σε ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή, επικαλούμενος «έκτακτες υποχρεώσεις».