Στο ενδεχόμενο αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Tass, Λίγο πριν από την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου.

«Μπορούμε να έχουμε μια βάσιμη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ααφορικά με τις σχέσεις Ευρώπης Ρωσίας είπε ότι υπήρχε ένα «χτύπημα» καθώς «οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία». Οι κυρώσεις έπληξαν καιτην ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καθώς επιβλήθηκε εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Μιλώντας στο Tass ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κρίση αυτή δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και έλαβε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «ο οποίος θεώρησε δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη πως την περίοδο εκείνη κάλεσε τον κ. Τουσκ και την Φεντερίκα Μογκερίνι «και τους είπα: Μην σκέφτεστε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις». Ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην στάση αυτή της Ευρώπης και παράλληλα δήλωσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη διπλωματία.

«Θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ και η τήρησή τους είναι σημαντικό επίτευγμα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ένταση με Ουκρανία» πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη εντός του Μαρτίου είπε ότι απευθυνόμενος στους εταίρους ρώτησε: «Πώς φαντάζεστε την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία απέναντί μας ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;» και πρόσθεσε: «δεν έλαβα απάντηση από πολλούς. Όπως νομίζω εγώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».