Σήμερα το μεσημέρι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας γνωστοποίησε με συνέντευξη τύπου, ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αύριο 27/11 στην Αθήνα στη πλατεία Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού πως συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση (μέλη της θα βρεθούν στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης) και παρουσίασε τις θέσεις των επαγγελματιών που απαρτίζουν την Ομοσπονδία, για τα θέματα που θίγονται από την ψήφιση και του φετινού προϋπολογισμού.

Πρώτο θέμα η ΟΕΒ Βέροιας έκρινε πως αποτελεί το φορολογικό, συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά του αφορολόγητου και μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26%, σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, συμψηφισμός οφειλών και ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και πολιτείας, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεύτερο θέμα, το οποίο καίει όλους τους ελεύθερους επαγγεκματίες αποτελεί το ασφαλιστικό και ότι έχει να κάνει με ύψος εισφορών, αβέβαιες συντάξεις, οφειλές των ασφαλισμένων, ελλιπής έως ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο πρόεδρος κ.Ζιώγας στην ομιλία του ανέφερε συνοπτικά πως  “Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι, συνεπεία και της εφαρμογής του αντισυνταγματικού μέτρου του ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί έναν μεγάλο κεφαλικό φόρο, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με απρόβλεπτο τον αριθμό εκείνων που πρόκειται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο αφού καμία ρευστότητα δεν υπάρχει στην αγορά και ο τζίρος έχει φθάσει στο ναδίρ από την εφαρμογή της σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει πλήξει κέραια την κατανάλωση”.

Όσον αφορά για το θέμα των ασφαλιστικών τόνισε πως “Αιτήματά μας είναι η εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον Δημόσιο Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα. Ελλιπής έως ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και σ’ αυτούς που πληρώνουν τις εισφορές τους.

Ζητάμε «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Κλείνοντας μας μένει η εντύπωση ότι έπειτα από προτάσεις τόσων ετών για την επίλυση των προβλημάτων μας, δεν λαμβάνονται υπόψη, και με δεδομένο ότι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται δεν διορθώνουν κάτι, αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερα νέα προβλήματα”.

Κλείνοντας ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της προαιρετικής ασφάλισης στον ΟΓΑ που ισχύει στα χωριά, σημειώνοντας με αγανάκτηση ότι “δεν νοείται ένας επαγγελματίας στο Μακροχωρι να είναι ασγαλισμένος στον ΟΑΕΕ και ένας από στο Διαβατό να είναι στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει πως όσα πληρώνει σε ένα δίμηνο αυτός που είναι στον ΟΑΕΕ, τα πληρώνει το χρόνο αυτός που είναι στον ΟΓΑ. Είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλους. Έτσι θα μαζέψει και λεφτά ο ΟΑΕΕ”.