Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα λάβει ποτέ αρκετή δημόσια στήριξη υπέρ του φεντεραλισμού και επομένως θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα σχηματισμού ενός υπερκράτους, εμπνευσμένο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυρίζεται ο Γάλλος Σοσιαλιστής και πρώην υπουργός, Hubert Védrine.

642f41c9-c93f-494d-b586-f1fcdb9d1e28Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν το τίμημα και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν θα αποδεχθούν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, την οποία συνεπάγεται ένα υπερεθνικό κράτος, δήλωσε ο Védrine στην Euractiv.fr, στο περιθώριο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη και στο New World Forum που διοργανώθηκε στο Παρίσι.

Ο Védrine ισχυρίστηκε ότι μια «μεγάλη συμφωνία», όπου η Γερμανία διασώζει τις αγωνιζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες με αντάλλαγμα περισσότερη αλληλεγγύη, ποτέ δεν θα κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον.

«Για τους Γερμανούς, αυτό θα σήμαινε ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη είναι υπό γερμανικό έλεγχο -συγκεκριμένα υπό τον έλεγχο της Bundestag και του Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Για άλλους, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Δεν πιστεύω ούτε στιγμή σε ένα όραμα υπερεθνικού επιπέδου, όπου τα έθνη-κράτη μεταβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο και περιορίζονται απλώς σε περιφέρειες. Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα δεχθούν ποτέ κάτι τέτοιο. Με πρώτη τη Γερμανία».

«Το ομοσπονδιακό άλμα δεν σημαίνει τίποτα», δήλωσε ο Védrine.

«Ας εγκαταλείψουμε αυτή την προοπτική – αυτό θα αποθαρρύνει το 0,01% των ανθρώπων που είναι φεντεραλιστές – και ας μην συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

« Όταν οι Αμερικανοί δημιούργησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφεραν μαζί τους Αμερικανούς. Το ίδιο συνέβη και με τον Bismarck όταν συγκέντρωσε τους Γερμανούς. Όπως ο στρατηγός de Gaulle είπε, δεν μπορείτε να φτιάξετε μια ομελέτα με βραστά αυγά».

Ο Védrine, 65, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Lionel Jospin από το 1997 ως το 2002. ‘Ενας Σοσιαλιστής, που προτάθηκε για να αναλάβει ανώτερο ρόλο στην κυβέρνηση του François Hollande το 2012, αλλά που ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε, επιλέγοντας ένα νεότερο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Védrine παραδέχθηκε ότι η λύση στην κρίση της Ευρωζώνης είχε, ως επί το πλείστον, καθοδηγηθεί από τη Βόρεια Ευρώπη. « Ωστόσο, η κοινή πολιτική οικονομία δεν θα πρέπει να περιοριστεί απλώς στο να μεταδίδονται τα γερμανικά αιτήματα στις άλλες χώρες», τόνισε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφερθεί σε συνεντεύξεις της στην ιδέα μιας «πολιτικής ένωσης», όπου οι χώρες καλούνται να παραχωρήσουν περισσότερη κυριαρχία, ως λύση για να σωθεί το ευρώ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε όχι μόνο νομισματική ένωση, αλλά επίσης τη λεγόμενη δημοσιονομική ένωση, με άλλα λόγια την εφαρμογή μια πιο κοινής δημοσιονομικής πολιτικής», φέρεται να εισηγήθηκε η Μέρκελ τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η Γαλλία μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη στο να κάνει ένα άλμα προς τον φεντεραλισμό, αλλά μπορεί να συμφωνήσει εν τέλει, παραχωρώντας ως ένα σημείο τον φορολογικό έλεγχο στη Γερμανία, σε αντάλλαγμα με ευρωομόλογα και το χρέος-όλα αυτά υπό τη μορφή ενός «μεγάλου παζαριού». Για τη Γερμανία, αυτό θα ήταν το τελικό στάδιο της εφαρμογής μιας ενιαίας δημοσιονομικής ένωσης.

Πηγή: euractiv.gr