Διερευνητική αποστολή, πραγματοποιεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα οκταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διαπιστώσει επιτόπου, τα προβλήματα στην πολιτική παροχής ασύλου στη χώρα.

Η αντιπροσωπεία , με επικεφαλής τον Ολλανδό ευρωβουλευτή (της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών) Jan Mulder θα ξεκινήσει την «διερεύνησή»| της από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και θα επισκεφθεί κάποια κέντρα κράτησης αλλοδαπών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν στην Euractiv μέλη της Επιτροπής, πολλοί πρόσφυγες που στις χώρες τους είναι υπο διωγμό, καταφεύγουν στην Ελλάδα με πενιχρώς εξοπλισμένα θαλάσσια μέσα μεταφοράς, γεγονός που μέσα στο 2011, οδήγησε στο να χαθούν περίπου 1.500 ζωές.

Οι οκτώ ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν και την περιοχή Καστανιές, όπου κατασκευάζεται ο «τοίχος» που χωρίζει το ελληνικό από το τουρκικό έδαφος.

Επίσης οι ευρωβουλευτές θα έχουν επαφές με τους επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δύναμης της Frontex, του Κέντρου Υποστήριξης EASO, καθώς με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Θα επισκεφθούν επίσης τη νέα Υπηρεσία Ασύλου και τους αρμοδίους από την Υπηρεσία Υποδοχής προσφύγων.

Πριν ολοκληρώσουν την εικόνα από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα οι οκτώ ευρωβουλευτές θα συναντηθούν με μέλη της ελληνική κυβέρνησης και κυρίως τον Υπουργό Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλη, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δενδια καθώς και τον Υπουργό Υγείας, Α. Λυκουρέντζο.

Πηγή: euractiv.gr