Διαπραγματεύσεις της «τελευταίας στιγμής» κάνει η Επίτροπος Reding προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους συμμάχους για την πρότασή της περί ενίσχυσης της διαφορετικότητας των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η επίτροπος είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις εντός της Κομισιόν, και από διάφορα κράτη μέλη.

Η Reding έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αποτυχία του εθελοντικού συστήματος να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα κεντρικά συμβούλια των εταιρειών. Σήμερα (23 Οκτωβρίου) η Επίτροπος θα παρουσιάσει την πρότασή της στο Στρασβούργο.

Ωστόσο πρόκειται για δύσκολη μάχη. «Συνεχίζει τις προσπάθειες να χτίσει μια συμμαχία», είπε η Mina Andreeva, εκπρόσωπος της Επιτρόπου, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «μια ιδεολογική συζήτηση».

Λέγεται ότι η Reding έχει στο πλευρό της την μειοψηφία των επιτρόπων στις προσπάθειές της να θεσπίσει 40% ποσόστωση γυναικών σε μη εκτελεστικά διοικητικά συμβούλια, που παρέχουν συμβουλές στα ανώτατα στελέχη. Ενώ υπάρχει στήριξη για τον στόχο, υπάρχει έντονη αντίδραση από συναδέλφους της στην Κομισιόν που είναι υπέρ των επιχειρήσεων καθώς και από κράτη μέλη αναφορικά με τους «δεσμευτικούς στόχους».

Αξιωματούχοι της Κομισιόν είπαν ότι τους ανησυχεί η επιβολή νέων κανόνων στις επιχειρήσεις σε μια στιγμή όπου η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ και είναι πιθανό να απορρίψουν κάθε είδους δεσμευτική πρόταση. «Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει αλλαγή, και πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διαφορετικότητα στα διοικητικά συμβούλια, ωστόσο οι αντίπαλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να το κάνει η ΕΕ», είπε στην EurActiv η Andreeva.

Αντιθέσεις στην Κομισιόν

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους 27 της Κομισιόν προέρχονται από γυναίκες. Η Catherine Ashton και η Connie Hedegaard έχουν αντιταχθεί ανοιχτά στις ποσοστώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Reding, 86,5% των μελών των διοικητικών συμβουλίων και 97,5 των προεδριών στα διοικητικά συμβούλια στην ΕΕ είναι άνδρες. Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Κομισιόν υιοθέτησε Στρατηγική Ισότητας των Φύλων που είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαφορετικότητας των φύλων στις επιχειρήσεις.

Μόνο η Γαλλία θέτει ποσόστωση 40% για τα διοικητικά συμβούλια καθώς και πρόστιμα για τους παραβάτες. Σε Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Αυστρία και Σλοβενία έχουν υιοθετηθεί κανόνες για την διαφορετικότητα των φύλων μόνο για τις κρατικές εταιρείες.

Διαμαρτύρεται η Ευρωβουλή…

Στο μεταξύ την έντονη δυσαρέσκειά της για την επιμονή των κρατών μελών να μην αναγνωρίζουν την ανάγκη ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε χθες (22 Οκτωβρίου) με ψήφισμά της η Επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακόμη εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον διορισμό του Yves Mersch στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σύμφωνο για την ισότητα των φύλων το 2011, «δεν έδωσε καμία επίσημη απάντηση» στα αιτήματα της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων αναφορικά με την ισότητα φύλων στο ΔΣ της ΕΚΤ, αλλά και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία οικονομικών.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η επιτροπή έλαβε τη σωστή απόφαση. Εναντιωνόμαστε στην ιδέα το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της ΕΕ να αποτελείται μόνο από άνδρες για τα επόμενα 5 χρόνια», είπε η βρετανίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Sharon Bowles.

«Δεν είναι μόνο η ανάγκη ισότητας των φύλων που τονίζουμε, […] Σε εποχές που κάνουμε ό, τι μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να αποφύγουμε μια επανάληψη της κρίσης, μας μπερδεύει που τα κράτη μέλη δεν πιέζουν για περισσότερες γυναίκες σε σημαντικά οικονομικά πόστα. Ο κ Rompuy θα έχει την ευκαιρία σήμερα, όταν μιλήσει στην ολομέλεια, να μας δείξει ότι τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να προβούν σε σοβαρές δεσμεύσεις ενθάρρυνσης των γυναικών να αναλάβουν υψηλές θέσεις», συνέχισε.

Πηγή: euractiv.gr