Photo by Manuel Blondeau/aop-press.com/

Η Καταλονία φωνάζει όσο πιο δυνατά μπορεί τις αποσχιστικές της τάσεις από την υπόλοιπη Ισπανία και το σημερινό clasico έχει πιο έντονο πολιτικό στίγμα από ποτέ.

Οι δρόμοι της Καταλονίας πλημμύρισαν το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, πρόκειται για την εθνική εορτή της αυτόνομης επαρχίας.

Οι αρχές προσδιόρισαν αυτό το ανθρώπινο ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους κρατώντας κίτρινες και κόκκινες καταλανικές σημαίες στο 1,5 εκατομμύριο. Το σύνθημά τους ήταν ένα: «ανεξάρτητη Καταλονία». Από την εποχή της διάσπασης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, είναι η πρώτη φορά που κράτος της Ευρώπης βιώνει τόσο σοβαρή αποσχιστική τάση.

Με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων (το 16% του ισπανικού πληθυσμού), η Καταλονία παράγει το 19% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Η οικονομία της των 260 δισ. δολαρίων είναι παρόμοια με αυτή της Πορτογαλίας, με βαθιά υποδομή σε εργοστάσια μεταλλουργίας, κλωστοϋφαντουργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και σημαντική τουριστική πρόοδο, αφού για το 2012 υπολογίζεται πως 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό θα φτάσουν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Οι Καταλανοί έχουν τη δική τους γλώσσα, τη δική τους κουλτούρα, ποτέ τους δεν θεώρησαν τους εαυτούς τους Ισπανούς.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ισπανία άγγιξε σε μεγάλο βαθμό την Καταλονία. Το ιδιόμορφο ισπανικό φορολογικό σύστημα επιβάλλει στις πιο πλούσιες από τις 17 τοπικές κυβερνήσεις να καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους για την ενίσχυση των λιγότερο δυνατών. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση ανέβασε τα χρέη της Καταλονίας προς το ισπανικό κράτος στα 54 δισ. δολάρια, επί συνόλου 181 δισ. που οφείλουν συνολικά οι 17 τοπικές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έκτακτη βοήθεια 6,5 δισ. και φορολογικές ελαφρύνσεις. Εισέπραξε δύο αρνήσεις. Την περασμένη Παρασκευή η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε (πέρα από τις αιματηρές μειώσεις μισθών) πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα Σεπτεμβρίου σε βασικούς τομείς, όπως αυτός της υγείας! Ο Αρτούρ Μας, ένας πολύγλωσσος, ευρωπαϊστής, τεχνοκράτης πολιτικός, γόνος αστικής οικογένειας, που την τελευταία διετία έβγαλε πρωτοφανή ακραία πατριωτικά ένστικτα, το τράβηξε περισσότερο.

Προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές (25 Νοεμβρίου) που παίρνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση και απόσχιση από τον Νότο! Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε μία πρωτοφανή κίνηση έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ζητώντας ομοψυχία και ενότητα! Αυτό το clasico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ δεν θα είναι όπως τα άλλα. Το μωσαϊκό που θα στηθεί στις εξέδρες του «Καμπ Νόου» θα απεικονίζει την καταλανική σημαία. Ο πρώην πρόεδρος των των «μπλαουγκράνα» Τζουάν Λαπόρτα (νυν αρχηγός του κόμματος Democràcia Catalana) έδωσε ακόμα πιο έντονο πολιτικό στίγμα: «Η senyera είναι σύμβολο της ταυτότητας της Καταλονίας. Η Μπαρτσελόνα για την Καταλονία είναι ό,τι και η Ρεάλ Μαδρίτης για την Ισπανία». Για ένα σύλλογο που έχει σαν ετικέτα του την φράση mes que un club (κάτι περισσότερο από μία ομάδα), αυτό το clasico είναι mes que un partido (κάτι περισσότερο από ένα ματς)…

Πηγή: sday.gr