Αναταραχή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο παραδέχτηκε ότι οι αγορές είναι κλειστές για τη Μαδρίτη, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας απηύθυνε έκκληση για τραπεζική ένωση και έκδοση ευρωομολόγων.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε τις πληροφορίες για συμμετοχή του Ταμείου στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.
Σε συνέντευξή της στο Reuters, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου σχεδίου για τη διάσωση της ευρωζώνης, χωρίς διορίες.

Ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό Επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και την αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων και ‘διασώσεων’ με χρήματα των φορολογουμένων.

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα, συμπλήρωσε, περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων ώστε να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα, ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της.

Πηγή: skai.gr