«Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου,

κατά την εισήγησή του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας.

Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται όλοι να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας με υπευθυνότητα».

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ως σύνολο να έχει ισχυρή αναπτυξιακή στρατηγική, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «ακόμα και τα προγράμματά μας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλων θα βρεθούν σε μεγάλη δυσκολία».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που δίνουμε μάχες» και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Παιδεία, λέγοντας ότι «είτε το θέλουν είτε όχι, τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν, γιατί δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού».

Δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα της υγείας, κάνοντας λόγο για αντιδράσεις μίας χούφτας ανθρώπων που έχουν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά.

Τέλος, απευθυνόμενος στις τράπεζες ζήτησε μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση, να στηρίξουν την πραγματική οικονομίας, καθώς – όπως είπε – «η στήριξη που τους έδωσε το κράτος δεν είναι λευκή επιταγή».

Αντιδράσεις κομμάτων

«Σε τόσο κρίσιμες ώρες ο κ. Παπανδρέου δυστυχώς ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ., Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Κάποτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ φώναζαν, ‘σήκω Ανδρέα να τους δεις’. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, ποια απογοήτευση θα αισθανόταν σήμερα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ από τους κληρονόμους του» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ.

«Δείγμα της πιο αλαζονικής και δεξιάς κυβέρνησης στη μεταπολίτευση, που έχει το θράσος μετά από όλα τα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας να μιλά για ανάπτυξη, εργασία, και δημοκρατία, κατηγορώντας την αριστερά για δογματισμό» χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι «η ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει το 2005, το 2006, το 2007. Όχι το 2011 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης».

Πηγή: skai.gr