Η συνταγή της ημέρας: Κις λαχανικών
Τύπος συνταγής: Συνοδευτικό
Cuisine: Ελληνική
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος Μαγειρέματος: 
Συνολικός χρόνος: 
Serves: Μια ταρτιέρα 28 εκ ή 7-8 ατομικές τάρτες
 
Συστατικά
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Για την ζύμη
  • 125 γρ. Βούτυρο, αγελάδας
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 1 Τεμάχιο Αυγό
  • 50 ml Νερό, Παγωμένο
  • 2 Τεμάχιο Κολοκύθια, Για την γέμιση
  • 1 Τεμάχιο Μελιτζάνα
  • 2 Τεμάχιο Κόκκινη πιπεριά
  • 1 Τεμάχιο Καρότο, Μεγάλο
  • 1 Τεμάχιο Κρεμμύδι, Μεγάλο
  • 1 Τεμάχιο Σκόρδο, Σκελίδα
  • 3 κ.σ. Μυρωδικά, Βασιλικό - Σκόρδο - Μαϊντανό - Άνηθο), ψιλοκομμένα (τα μυρωδικά είναι προεραιτικά)
  • 250 ml κρέμα γάλακτος, για μαγείρεμα με 20% λιπαρά
  • 3 Τεμάχιο Αυγά, Χτυπημένα
  • 1 Δόση Αλάτι
  • 1 Δόση Πιπέρι
  • 1 Δόση Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Κοσκινίστε το αλεύρι, ανακατέψτε το με τη ζάχαρη και το αλάτι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το αβγό και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη έτσι ώστε να καλύψετε μια ταρτιέρα μεγέθους 28 εκ. Βάλτε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε για μία ώρα. Έτσι η ζύμη δεν θα ‘μπει’ με το ψήσιμο.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC.
  4. Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 30 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά και το σκόρδο μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν. Στο τέλος προσθέστε και τα μυρωδικά, αν τα χρησιμοποιήσετε, και αλατοπιπερώστε. Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και έπειτα απλώστε τα στην επιφάνεια της τάρτας. Η ποσότητα μπορεί να είναι περισσότερη από όση χωράει η τάρτα σας. Με τα υπόλοιπα φτιάξτε την άλλη μέρα ομελέτα ή μπρουσκέτες, ή καμιά σαλάτα με πλιγούρι.
  6. Χτυπήστε την κρέμα με τα αβγά και γεμίστε προσεχτικά την ταρτιέρα αφήνοντας λιγάκι περιθώριο, γιατί φουσκώνει στο ψήσιμο. Πάλι μπορεί να σας μείνει γέμιση. Τρίψτε από πάνω λίγο φρέσκο πιπέρι.
  7. Ψήστε τους 180 οC σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Αφήστε τη λίγο να κρυώσει πριν τη σερβίρετε με μια τραγανή σαλάτα.
Recipe by Κάθε Μέρα at https://www.kathemera.gr/2012/03/25630/i-sintagi-tis-imeras-kis-lachanikon/