Τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ – αλλά όχι και από το κόμμα ακόμα – αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη βίαιη συμπεριφορά του γαλάζιου βουλευτή Ηρακλείου κατά υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή (28/6/2024), ωστόσο η διαγραφή του γαλάζιου βουλευτή ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με αφορμή το βίντεο της ντροπής που είδε το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το βίντεο:

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Λ. Αυγενάκη με τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σ. Καλαφάτη και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέπεμψε τον Λ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του και κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή θα επικυρώσει την εισήγηση.

Το «στίγμα» είχε δώσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές».

Τασούλας: Απαράδεκτη η συμπεριφορά Αυγενάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αποφάσισε την επιβολή μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό τού βουλευτή από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

«Η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη στον χώρο του αεροδρομίου ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, καταλαβαίνω πως ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τέτοια συμπεριφορά από άνθρωπο που υπηρετεί το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, αφού πρώτα έκανε μακρά αναφορά στον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής.

Εφαρμόζοντας τις αρχές της Βουλής και το άρθρο 77 του κανονισμού της Βουλής περί καταφρόνησης πολιτειακού θεσμού «είμαι αναγκασμένος να επιβάλλω την ποινή της μομφής», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ο ίδιος το βίωσε ως… λεκτικό επεισόδιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, από την πλευρά του, διέψευσε ότι ήταν βίαιος κατά του υπαλλήλου του αεροδρομίου, τονίζοντας πως «το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».

Αν και ζήτησε συγγνώμη, έκανε λόγο για «υπερβολές και ανακρίβειες», ενώ ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία συνέχεια με τραμπουκισμό αστυνομικών ή απειλές περί δυσμενούς μετάθεσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση Αυγενάκη:

Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» από μέρους μου.

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο.

Μαρινάκης: Λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές

«Έγινε επικοινωνία μόλις αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ελήφθη γνώση της καταγγελίας. Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην υπουργό. Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το συγκεκριμένο βίντεο», δήλωσε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 για το περιστατικό στο αεροδρόμιο ο Παύλος Μαρινάκης.

«Περιμένουμε τη θέση του βουλευτή της Ν.Δ., πολύ σύντομα θα βγάλει ο ίδιος ανακοίνωση, θα εξηγεί, πρέπει να δούμε τη θέση του και σας το λέω και με τη νομική μου ιδιότητα, πρέπει να ακούμε όλες τις απόψεις. Αλλά θα σας πω κάτι που το έχουμε δει να γίνεται και πράξη γιατί είναι πλέον πέντε χρόνια, ότι μπορεί για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου και όπως πρέπει να δίνεται χρόνος από τον Πρωθυπουργό σε όσους επιλέγει, όμως περιπτώσεις συμπεριφορών πρώτον κρίνονται ακαριαία πολλές φορές και δεύτερον λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Αυγενάκη ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Ας ακούσουμε πρώτα τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια και επειδή τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε πολλοί, είναι αποφάσεις που πολλές φορές, ειδικά στα συντεταγμένα κόμματα, ακολουθούν μια δομή και μια διαδικασία συγκεκριμένη, όταν έρθει η στιγμή των εξηγήσεων θα έχετε άμεση ανταπόκριση από εμάς. Αλλά επειδή παίξατε κάποια πλάνα και έχει μεγάλη σημασία αυτό δεν είναι ότι ο Πρωθυπουργός τη μια μέρα πήγε στο νοσοκομείο την άλλη μέρα πήγε στα λεωφορεία επειδή συνέβη κάτι άλλο. Αυτή είναι η καθημερινότητα της Κυβέρνησης που οφείλει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και για αυτόν τον λόγο εξελέγη το 2023. Η Κυβέρνηση αυτή επανεξελέγη με ένα ιδιαιτέρως τιμητικό ποσοστό, με ένα πρόγραμμα που έχει στον πυρήνα του την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους».

Η καταγγελία των εργαζομένων του αεροδρομίου 

Τα όσα συνέβησαν – και καταγράφηκαν σε βίντεο – αναφέρει η καταγγελία που έφτασε στην Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε:

«Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Τις τελευταίες ώρες μια σοβαρότατη καταγγελία έχει φτάσει στην Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, σύμφωνα με την οποία εμπλέκεται πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης σε περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος υπαλλήλου εδάφους γνωστής αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρονται πρόκειται για ένα επεισόδιο που φαίνεται να έλαβε χώρα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή πρώην Υπουργό και θύμα της καταγγελλόμενης βιαιοπραγίας μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου που βρισκόταν στην πύλη εξόδου.

Ο πρώην Υπουργός φαίνεται να μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο. Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας. Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας.

Όμως και μπροστά στα όργανα, όπως μας μεταφέρουν, ο τέως υπουργός φαίνεται να πούλησε “τσαμπουκά” απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε “μην με ακουμπάτε έχω ασυλία”. Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι το σκηνικό έχει βιντεοσκοπηθεί.

Εμείς απλά ρωτάμε δημόσια: Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, καθώς επίσης της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εβδομάδας των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα σε προορισμούς της Κρήτης. Ειδικά ζητάμε να ελεγχθούν εκείνες οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πτήσεις, στις οποίες επέβαιναν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές της σημερινής Κυβέρνησης.

Καλούμε τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο, εφόσον αυτό το περιστατικό έχει λάβει χώρα και αναγνωρίζει τον εαυτό του στις καταγγελίες, να βρει το πολιτικό θάρρος και το σθένος να επιβεβαιώσει ο ίδιος το περιστατικό, αναλαμβάνοντας την πλήρη πολιτική και ποινική ευθύνη της πράξης του. Καλούμε επίσης την αεροπορική εταιρεία, για την οποία μας μεταφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ανώτατη διοίκησή της, να λειτουργήσει (εφόσον επιβεβαιώνεται το περιστατικό) προστατευτικά για το μέλος του προσωπικού της και όχι υπέρ του πρώην υπουργού και της συγκάλυψης.

Για το θέμα, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία που ήδη συλλέγουμε. Ελπίζουμε όλοι να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους και να ρίξουν φως σε ένα περιστατικό για το οποίο έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα στο σκοτάδι…».

Πηγή: dnews.gr

Πηγή