Συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ αποφασίστηκε στην παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια το μεσημέρι της Πέμπτης (15/2), με την 15μελη επιτροπή να στέλνει πανελλαδικά το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια «κλείδωσε» η απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, με την 15μελη επιτροπή να στέλνει πανελλαδικά το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Η απόφαση αυτή έμοιαζε προδιαγεγραμμένη μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι φωνές για ελλιπή μέτρα πολλαπλασιάστηκαν και έτσι, το μέτωπο των αγροτών αναμένεται να κινηθεί με «όπλο» τα τρακτέρ του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή αναμένεται να ενισχυθούν και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Αν και οι αρχικές συζητήσεις έκαναν λόγο για διαδήλωση χωρίς τρακτέρ, τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματά τους, ενώ από αρκετές περιοχές -ειδικά της βόρειας Ελλάδας- θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

«Όχι» από τον Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες επιχείρησαν να έρθουν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε η «κάθοδος» να γίνει με ασφάλεια και με όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση στην ζωή της Πρωτεύουσας. 

Ωστόσο, ο Ημαθιώτης Υπουργός είπε «όχι» στην κάθοδο, δημιουργώντας περαιτέρω αναβρασμό στις τάξεις των αγροτών, οι οποίοι εμμένουν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην απόφασή τους για κάθοδο στην Αθήνα. 

Οι αγρότες δήλωσαν πεισμωμένοι και αγανακτισμένοι με αυτή τη στάση της κυβέρνησης ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μαρούδας σε όλα τα μπλόκα και είναι αποφασισμένοι να κατέβουν και με τρακτέρ στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα. Αυτό που τους πεισμώνει περισσότερο είναι οι εικόνες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες κ.α.. όπου οι αγρότες τις πολιορκούν επί μέρες με εκατοντάδες τρακτέρ, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύεται να διαδηλώσουν για μια μέρα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο Σύνταγμα,

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη

Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων το Σαββατοκύριακο.

Η αρνητική απάντηση του υπουργού αφορούσε μόνο στην είσοδο τρακτέρ στην πόλη και όχι στην κάθοδο των αγροτών με πούλμαν ή αγροτικά αυτοκίνητα.

Ήδη, στην Αγιά Λάρισας οι δρόμοι πλημμύρισαν από αμέτρητα τρακτέρ. Οι αγρότες στο τελωνείο της Νίκης τονίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και την κάθοδό τους στην Αθήνα, με το κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματα.

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

«Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι»

Πριν την συνέλευση του Πλατυκάμπου ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αλαμάνας, Δημήτρης Δημογιάννης, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν τους αφήσει να διαδηλώσουν ειρηνικά, τότε θα φτάσουν στην Αθήνα με το ζόρι.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δέχτηκε και αφού μας αποδέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει και την ευθύνη της οποιασδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αθήνα», δήλωσε αρχικά.

«Κάλεσμα στον αθηναϊκό λαό»

«Όσα περισσότερα τρακτέρ μπορούμε, θα κατέβουν στην Αθήνα», δήλωσε και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Κάλεσε δε, «όλο τον αθηναϊκό λαό να είναι δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα, γιατί είναι και δικός τους αγώνας, για να μπορούμε όλοι να έχουμε φθηνά και υγιεινά ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Η κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Τζέλλας, «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διαλυθούμε, να φύγουμε από τους δρόμους, να μη βγαίνουμε για να διαμαρτυρόμαστε. Ήδη», πρόσθεσε, «εισαγγελείς απειλούν αγρότες στα σύνορα με εισαγγελικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εκφοβίσουν τον κόσμο. Αυτό δεν περνά», τόνισε, γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πίσω.

«Όσο και να εκβιάζει, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση υπογείως να διασπάσει το αγροτικό κίνημα, δεν θα το καταφέρει», διαμήνυσε.

Το σχέδιο της «απόβασης» στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα θα γίνει από Ημαθία στο μπλόκο στην Αλεξάνδρειας και Πιερία στο μπλόκο Κολινδρού φορτηγά θα μεταφέρουν τρακτέρ μέχρι Αταλάντη ενώ θα γίνει και ναύλωση λεωφορείων από: Λάρισα (Πλατύκαμπος), Καρδίτσα Ε65, Τρίκαλα, Βόλος (Αλμυρός), Στεφανοβίκειο.

Πούλμαν και ΙΧ θα ξεκινήσουν από Μουδανιά (κόμβος Πορταριάς), από Γιαννιτσά Κιλκίς (μπλόκο Ευζώνων), από Θεσσαλονίκη (Δερβένι και Επανομή), από Σέρρες (μπλόκο Στρυμονικού) και από Έβρο

«Μπλόκο» στην Εγνατία στο ύψος Αλεξάνδρειας

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024 αγρότες της Αλεξάνδρειας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Νησελίου (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) 

Παρών στα μπλόκα ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ο οποίος βρέθηκε στην Ημαθία για εκδήλωση στη Βέροια.

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria”, Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, φύλλο 94)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή