Αναβίωσε και φέτος το πατροπαράδοτο έθιμο “κουρμπάνι” προς τιμήν του Αγ. Αθανασίου στην ορεινή Φυτειά Ημαθίας, στο προαύλειο του ομώνυμου Ναού του χωριού, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. 

Το έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει κάθε χρόνο από την παραμονή της εορτής του Αγ. Αθανασίου, όταν από το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες και μετά τον Εσπερινό το ψήσιμο των προς διάθεση σφαγείων και η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού γίδα στιφάδο. Την επομένη, τα μεν ψητά και ωμά κρέατα διατίθενται προς δημοπρασία, το δε στιφάδο προσφέρεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν, παράλληλα με το τοπικό κρασί. 

Στον Εσπερινό και στην Θ. Λειτουργία της πανήγυρης του Αγ. Αθανασίου συμμετείχαν ο Αρχιμ. Θεοφάνης Νικοδημόπουλος και ο εφημέριος του χωριού π. Λούκας Πέκαλης. Το “παρών” έδωσαν πολλοί, Φυτειώτες και μη, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Λάζαρος Ασλανίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα – Τόπη και Στέργιος Μουρτζίλας, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Πέτρος Βασιλείου, καθώς και οι πρόεδροι της Φυτειάς Στέφανος Ζιώγας και Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε μουσικά από το μουσικό σχήμα του Απόστολου Τσιρώνη, ενώ τον πρώτο χορό έσυρε ο ιερέας του χωριού. 

Βίντεο και φωτογραφίες:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή