ΔΤ: Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στις 18:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αγάπη άδολη» της Άννας Γκασνάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχύτας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου, με μεγάλη επιτυχία.

Ο χώρος του “Εκτός χάρτη”, Παπατζικου Αrt Gallery, Books and coffee  γέμισε κόσμο, αγάπη, χαμόγελα.

Η φυσικός-εκπαιδευτικός Καλλιόπη Βουρουτζή καλωσόρισε τον κόσμο και παρουσίασε το βιογραφικό της ποιήτριας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΣΠΕΚ απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό.

Έπειτα, η φιλόλογος – εκπαιδευτικός Δέσποινα Καρυπίδου, παρουσίασε το έργο, κάνοντας λόγο για την αξία της ποίησης, τις εικόνες, τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο έργο της Γκασνάκη. Αναγνώρισε τη δυσκολία προσέγγισης ενός ποιητικού έργου το οποίο ως λογοτεχνικό είδος στερείται πλοκής και ηρώων και στην ερμηνεία του απαιτεί τη συνδρομή των αναγνωστών-ηρώων. «Η ποιήτρια μιλά και για τον εαυτό της αλλά σ΄αυτά που λέει αναγνωρίζουμε ή ανακαλύπτουμε και κάτι από τα δικά μας επίδικα. Οι λέξεις γίνονται απτά νοήματα, μορφές, αισθήσεις, σχέσεις».

Εν συνεχεία, η Καλλιόπη Βουρουτζή ανέγνωσε κριτική προσέγγιση του φιλολόγου Αλέξη Κόγκα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις εμφιλοχωρεί στο έργο διαπλάθοντας μέσω παρελθοντικών ερεθισμάτων  το παρόν και το μέλλον.

«Η «Αγάπη άδολη», είναι ολοκληρωτικά φτιαγμένη από την πολύτιμη πρώτη ύλη της αγάπης, την οποία η ποιήτρια κατεργάζεται σε κάθε επίπεδο. Αποτελεί ταυτόχρονα τη ζωογόνο δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινη ενέργεια, αλλά και το σταθερό μοτίβο που εντοπίζεται σε κάθε έκφανση του Ωραίου».

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στην ποιήτρια, η οποία με γλαφυρό τρόπο μίλησε για την ποίηση και διάβασε επιλεγμένα ποιήματα της συλλογής προλογίζοντας εύστοχα το κάθε ένα ξεχωριστά.

Παράλληλα με την έντυπη συλλογή κυκλοφορεί και μία σε μορφή e-book με τίτλο «Νότες αιωνιότητας», διαθέσιμη ελεύθερα προς ανάγνωση στο διαδικτυακό τόπο του ΣΠΕΚ.

Ευχάριστη νότα υπήρξε η ανάγνωση ποιημάτων από την κόρη της συγγραφέως, Ιωάννας Σιφαλέρα, η οποία ζωγράφισε την εικόνα του εξωφύλλου.

Σύμφωνα με την ίδια την ποιήτρια η «Αγάπη Άδολη» μας καλεί «Να αγκαλιάσουμε τις αδυναμίες μας, τις αδυναμίες των ανθρώπων μας, τις αδυναμίες του κόσμου και να αντικρύσουμε τα χρώματα της ζωής πίσω από το μαύρο των ειδήσεων, των άσχημων συμπεριφορών. Να επιμένουμε παιδιάστικα, κατανοώντας το λίγο σε διάρκεια της ύπαρξής μας και σεβόμενοι ταυτόχρονα την αξία της».

Η ποιήτρια κλείνοντας έδωσε το δικό της μήνυμα προτρέποντας το κοινό:

“Να πιστεύετε στην αγάπη.

Είναι όμορφος ο κόσμος μας”. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή