Σε διάψευση αναγκάστηκε να προχωρήσει η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσας και Καμπανίας με αφορμή έγραψε διαχειριστής σελίδας ενορίας της Μητρόπολης στο facebook, σχετικά με δήθεν εντολή της περί μη καθημερινής κρούσης των καμπανών στις ενορίες.

Πέρα από αυτή καθαυτή την ανάρτηση, που αποδείχθηκε ψευδής ως προς τα λεγόμενά της (και τελικά “κατέβηκε” από τον διαχειριστή της σελίδας) υπήρξαν πολλοί που με ευκολία πίστεψαν όσα γράφτηκαν και άρχισαν τα… δικά τους σχόλια. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης, οι συστάσεις για ορθολογική χρήση των μεγαφώνων στους Ναούς παρανοήθηκαν και θεωρήθηκαν ως…εντολή μη χρήση καμπανών. 

Με δύο λόγια, σε ελεύθερη δική μας απόδοση,ένας ιερέας πήγε στην σύναξη, άκουσε ό,τι είπαν, έλαβε και ένα έγγραφο που αναφερόταν στην χρήση των μικροφώνων (προφανώς να μην παίζουν στην διαπασών και να σκανδαλίζει αντί να ωφελεί τους πιστούς όλο αυτό) και αντί να σηκώσει το ανάστημά του ενώπιον όλων και να θέσει τους προβληματισμούς και τις απορίες του, προτίμησε να γράψει ό,τι κατάλαβε στο facebook και να καλέσει μάλιστα και σε… αγώνα και άλλους συναδέλφους του ή πιστούς για να αντιδράσουν. 

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης:

ΔΤ: Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας εξ αφορμής αναρτήσεως που δημοσιεύθηκε σε σελίδα ενορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ουδέποτε εξεδόθη έγγραφο ή εδόθη εντολή απαγόρευσης της κρούσης των καμπανών κατά την τέλεση των ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδίδεται κατ’ έτος στο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως προσδιορίζεται η συγκεκριμένη ώρα της επιβεβλημένης κρούσης των καμπανών καθημερινά στις Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού και των λοιπών Ιερών Τελετών.

Κατά την Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το πρωί της Πέμπτης, 19ης Οκτωβρίου 2023, οι Ιερείς ενημερώθηκαν για διοικητικά και οργανωτικά θέματα και μεταξύ άλλων έγινε σύσταση για την ορθή χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται σε εγκύκλιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η εν λόγω σύσταση για την ορθολογική χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων προφανώς παρανοήθηκε και παρερμηνεύθηκε.

Ως εκ τούτου, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διαψεύδει ρητά την κακεντρεχή και όλως ψευδή ανάρτηση της εν λόγω ενορίας, όσο και την αναδημοσίευση από άλλες σελίδες ή ομάδες κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή