Δελτίο Τύπου από την Συρμούλα Τζήμα:

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο τα ορεινά χωριά του νομού μας σφύζουν από ζωή, οι ταβέρνες και τα καφενεία γεμίζουν, οι πλατείες τους φιλοξενούν έθιμα και δρώμενα που τιμούν τις παραδόσεις και την κληρονομιά των προγόνων μας. 

Είναι μεγάλο στοίχημα για όλους μας αυτή η αισιόδοξη εικόνα να επεκταθεί και στις τέσσερις εποχές του χρόνου και να μη συνιστά εξαίρεση μόνο μερικών εβδομάδων. 

Πάντα πίστευα ότι ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος των βουνών μας αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τοπική ανάπτυξη. Οι δυο ορεινοί όγκοι της Ημαθίας, το Βέρμιο και τα Πιέρια, μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού με σεβασμό προς τον άνθρωπο, την πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον. 

Ιδιαίτερα, δε, όταν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση μεταστροφής από το πρότυπο του μαζικού τουρισμού προς νέες μορφές τουρισμού, όπως ο ορεινός τουρισμός, με τους ταξιδιώτες πλέον να επιζητούν όλο και μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, με το αυθεντικό και το παραδοσιακό. 

Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι στα βουνά μας βρίσκονται δεκάδες ορεινά χωριά με μοναδικό χαρακτήρα και ιστορία, δυο εθνικής εμβέλειας χιονοδρομικά κέντρα, η κοιλάδα του Αλιάκμονα, η Παναγία Σουμελά και πολλά εμβληματικά μοναστήρια γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο χαρισματικός είναι ο τόπος μας. 

Έχουμε όμως υποχρέωση ν’ αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα χαρίσματα ώστε να παράξουν υψηλή προστιθέμενη αξία για όλη την περιοχή, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και εν τέλει νέες ευκαιρίες που θα κρατήσουν τους νέους στο σπίτι τους. 

Οφείλουμε να γεννήσουμε προοπτική μέσα απ’ όσα απλόχερα μας χάρισε η φύση και η ιστορία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βαδίσουμε μ’ οργανωμένο σχέδιο, εμπλέκοντας όλους τους θεσμικούς φορείς και τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να διαδραματίσει ένα κεντρικό επιτελικό και συντονιστικό ρόλο και να υλοποιήσει μεγάλο μέρος των αναγκαίων έργων υποδομής προς αυτή την κατεύθυνση.  

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών άλλων, προτείνω:

  • Τη σύνταξη μελέτης προορισμού για τους ορεινούς όγκους Βερμίου και Πιερίων 
  • Την ένταξη των κατά τόπους εθίμων (Γιορτές της Παναγίας, πανηγύρια, κάψιμο Κέδρων, ανταμώματα κτλ) σε θεσμοθετημένα πολιτιστικά φεστιβάλ 
  • Την προώθηση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων αθλητικών ορεινών αγώνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (σκι, τρέξιμο, πεζοπορία, downhill, motor cross, rally κτλ) για την προσέλκυση αθλητών και επισκεπτών 
  • Την εκπόνηση μελέτης με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη μετατροπή του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου σε ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο τεσσάρων εποχών 
  • Τη δημιουργία δικτύου ορεινών θρησκευτικών προσκυνημάτων (Παναγία Σουμελά, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, Ι.Μ Παναγίας Δοβρά, Ι.Μ Προφήτου Ηλία κτλ) για την κοινή ανάδειξή τους 
  • Τη δημιουργία ενιαίας ταυτότητας για τους γαστρονομικούς προορισμούς της ευρύτερης ορεινής περιοχής (Αρκοχώρι, Κουμαριά, Σέλι, Φυτειά, Πολυδένρι κτλ) 
  • Την ανάδειξη των ορειβατικών μονοπατιών της περιοχής 
  • Τη βελτίωση των περιφερειακών ορεινών οδικών δικτύων 

Μόνο με σχέδιο και συγκροτημένες προτάσεις μπορούμε να δούμε τον τόπο μας να αλλάζει και δεσμεύομαι ότι ως εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να γίνει αυτή η αλλαγή πράξη. 

Συρμούλα Τζήμα-Τόπη,

Υποψ. Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας 

Αντιδήμαρχος Παιδείας & Ισότητας των Φύλων Δήμου Βέροιας

Δικηγόρος – Εκπαιδευτικός 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή