ΔΤ Βέροιας: Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του «Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας», είχε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Παρόντος του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ηλία Τσιφλίδη, οι κ.κ. Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο οποίο αναφέρεται πως:

«Η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου έχει ήδη ξεκινήσει και για άλλη μία χρονιά οι παραγωγοί βιώνουμε την απαράδεκτη πρακτική του να παραδίδουμε ροδάκινα χωρίς να γνωρίζουμε τιμές. Γνωρίζουμε καλά ότι η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για εμάς, αφού χαρακτηρίστηκε από διακοπές στις παραλαβές, αλλά και χρήση και κατάχρηση της νέας ποιοτικής κατηγορίας «κλαρίσιο». Αυτές οι πρακτικές οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση εν μέσω συγκομιδής. Οι περσινές τιμές αγοράς, 31-33 λεπτά για το καλό ροδάκινο, 25 για το κλαρίσιο και 15 για το χυμό, δεν κάλυψαν σε καμία περίπτωση το κόστος καλλιέργειας. Άλλη μία χρονιά δώσαμε τη μάχη της επιβίωσης. 

Φέτος, τα έξοδα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή συμπύρηνου θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι βιομηχανίες που δε χάνουν ευκαιρία να μας δίνουν οδηγίες για το πως θα φροντίζουμε τα χωράφια μας, αρνούνται να καταλάβουν ότι η ποιότητα έχει κόστος. Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει οδηγήσει σε αύξηση τα μεροκάματα. Για να παράξουμε ποιότητα όμως, χρειάζονται χέρια και στο αραίωμα και στο μάζεμα. Οι ατελείωτες βροχοπτώσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Για να παράξουμε ποιότητα χρειάστηκαν πολύ περισσότερα ραντίσματα, με αύξηση του κόστους για τα φυτοφάρμακα. Αυτά προστίθενται στο ήδη αυξημένο κόστος της ενέργειας, των λιπασμάτων κλπ. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 30% . 

Είναι περισσότερο από απαραίτητο να υπάρξει μια γενναία αύξηση στην τιμή του συμπύρηνου φέτος. Η αύξηση πρέπει να καλύπτει την αύξηση του κόστους παραγωγής μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να προμηθεύουμε τη βιομηχανία με α΄ ύλη. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η τιμή βάσης για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι Τέτοια που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει και ένα ποσοστό κέρδους».

Αναφερόμενα στο ζήτημα της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών επισήμαναν τη βασική θέση των παραγωγών απέναντι στις ενισχύσεις της Κομισιόν, οι οποίες πρέπει να επαναληφθούν και φέτος καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει στο συγκεκριμένο μέτωπο των εξαγωγών. Όπως τόνισαν εξάλλου, ο επόμενος χειμώνας θεωρείται δύσκολος για εκατοντάδες οικογένειες που βιοπορίζονται από την καλοκαιρινή αγροτική παραγωγή του ροδάκινου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, υπογράμμισε:

«Οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Η στήριξή μας είναι δεδομένη για τον πλέον παραγωγικό κλάδο της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρχει σχετική αναπροσαρμογή τιμών καθώς ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία σε όρους παραγωγής και απασχόλησης, στηρίζοντας τη βιομηχανία τροφίμων και τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας» κατέληξε ο ίδιος.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή