ΔΤ: Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, θα πραγματοποιήσει φέτος το 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, 14 έως 16 Ιουλίου 2023. 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα. 

Ένας σημαντικός λόγος που οι νέοι και νέες του συναπαντήματος με χαρά προσμένουν κάθε χρόνο το  Συναπάντημα νεολαίας, είναι ότι και φέτος  θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των  επικεφαλής των αποστόλων   με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος, με κοινά θέματα συζητήσεων  που αφορούν τα Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των Σωματείων, τα τοπικά προβλήματα των  περιοχών που εκπροσωπούν τα  Ποντιακά Σωματεία και  γενικά θέματα  που αφορούν το παρών και το αύριο της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και η νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.  

Το 25Ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι αφιερωμένο στα είκοσι πέντε (25) χρόνια από τη δημιουργία  του θεσμού. Χιλιάδες νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια έχουν συμμετάσχει και συνεχίζουν δυναμικά να συμμετέχουν στις δράσεις του συναπαντήματος με ζωντάνια, κέφι και δημιουργικότητα, αποδεικνύοντας έτσι τη θέληση της νέας γενιάς να αναζητήσει και να μάθει για τις ρίζες της, προχωρώντας δυναμικά, με στέρεα βήματα στο παρόν και το μέλλον.

            Η οργανωτική επιτροπή του Συναπαντήματος σε αγαστή συνεργασία με το Σωματείο και το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά έχει ετοιμάσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες. Οι νέες και οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις, να συμμετέχουν σε εργαστήρια παιχνιδιού, μαγειρικής και ποντιακής διαλέκτου και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 25 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού. 

Το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 θα παρουσιαστεί συναυλία ποντιακής μουσικής, ένα μουσικό οδοιπορικό  με τίτλο «Ταξίδι στον Πόντο», κατά το οποίο πολυμελής ορχήστρα θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές της στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2023 οι νέοι και οι νέες του Συναπαντήματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Μώ το Νόμο σ’» του Μιχάλη Καμπουρίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντωνίας Ορφανίδου, από την Θεατρική Ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Ελλάδος με ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών, με ασθενοφόρα, φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει πάντοτε με επικεφαλής τον γιατρό, κ. Μωυσίδη Γρηγόρη.

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και  η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το Συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αρίστη συνεργασία  με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος  «Παναγία Σουμελά».

Δελτίο συμμετοχής: https://www.panagiasoumela.gr/index.php?act=viewProd&productId=1599

Η Οργανωτική Επιτροπή του 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή