Συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων,  ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων των «ΚΘ᾽ Παυλείων».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις  ευχαριστίες προς τους δημοσιογράφους του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου τόσο της Ημαθίας όσο και ευρύτερα της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας, οι οποίοι στηρίζουν πάντοτε το έργο της Μητρόπολης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε, με την συνδρομή και των συνεργατών του, στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις των Παυλείων και στην «5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που συνδιοργάνωσε η Μητρόπολη με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας για 5η συνεχή χρόνια στο πλαίσιο των «ΚΘ’ Παυλείων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του νέου Αγίου της Εκκλησίας και πνευματικού του πατέρα, Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Δεκεμβρίου 1991 και 30 χρόνια μετά, το 2021 κατατέθηκε ο φάκελος για την αγιοκατάταξή του και, τελικά, το 2023, ο μοναχός Γεράσιμος εντάχθηκε στον κατάλογο των Αγίων της Εκκλησίας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Προς τιμήν του νέου Αγίου τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν η Ημερίδα «Σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας» (21 Ιουνίου – Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας, η 10η Μοναχική Σύναξη (22 Ιουνίου – Παναγία Σουμελά Βερμίου) και η κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση των «ΚΘ’ Παυλείων» που θα λάβει χώρα το βράδυ της 27ης Ιουνίου στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας.

Στην εκδήλωση λόγου και μέλους της 27ης Ιουνίου θα παρουσιαστούν ύμνοι που συνέγραψε ο νέος Άγιος της Εκκλησίας, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος, οι οποίοι μελοποιήθηκαν από τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα και θα ερμηνευτούν από τη Σχολική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγές Βεργίνας υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ελένης Αναγνώστου, η οποία παρευρέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου και μίλησε για το έργο. 

Το τριήμερο 26-28 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το 29ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που φέτος θα εξετάσει το θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου», καθώς φέτος η Μητρόπολη, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμά τη μνήμη “του εκλεκτού τέκνου της που σκόρπισε τον Ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα στην Ανατολή, διά των οποίων ο Απόστολος Παύλος έφερε το φως της θεογνωσίας στην Ελλάδα”, όπως είπε ο Μητροπολίτης.

Ενεργό ρόλο στις εργασίες του συνεδρίου θα έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ειδική εισήγηση για τα αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου στην Ημαθία από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και ξενάγηση των συνέδρων στο Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

Όπως κάθε χρόνο, τη λήξη των «ΚΘ’ Παυλείων», θα σημάνουν οι λατρευτικές εκδηλώσεις που θα τελεστούν το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βεροίας, όπου και θα λάβει χώρα η τελετή ανάγνωσης της Πατριαρχικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρεσβυγενών και νεοτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και πλήθους Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το “πνευματικό εγγόνι” του μέγιστου σύγχρονου Υμνογράφου στην Ημαθία

Μιλώντας για τον Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο, ο Μητροπολίτης είχε πολλά να πει. Προσωπικές μαρτυρίες, βιώματα, αναφορές για την ενάρετη ζωή του, μίλησε για το μεγαλειώδες έργο του (48 χειρόγραφοι τόμοι, 800 σελίδες ο καθένας) που αφορούσαν ακολουθίες για όλους τους σύγχρονους Αγίους, την Παναγία, τον Χριστό κ.α., ενώ το έργο του έχει μεταφραστεί σε 10 γλώσσες και οι ακολουθίες που συνέθεσε ψάλλονται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όταν έγραψε δεν διόρθωνε ποτέ τα κείμενά του, απαντώντας σε όσους τον ρωτούσαν για αυτό που δεν ήταν δική του έμπνευση, αλλά αποτέλεσμα του Αγ. Πνεύματος και δεν ήταν δυνατόν να διορθώσει κανείς όσα προέρχονταν από την Θεία Χάρη.

Με αφορμή τα παραπάνω, το InVeria.gr ρώτησε τον Μητροπολίτη – μετά από τόσες ακολουθίες που έγραψε για άλλους – ποιος έγραψε την Ακολουθία του νέου Αγίου και Υμνογράφου. Ο κ. Παντελεήμων απάντησε πως αυτοβούλως κάποιος κύριος είχε συντάξει τις ακολουθίες προς τιμήν του Οσίου, πριν καταταχθεί στα Αγιολόγια, ωστόσο στη Μητρόπολη της Βέροιας, υπάρχει ένα πνευματικό παιδί του κ. Παντελεήμονα, άρα πνευματικό “εγγόνι” του Οσίου Γερασίμου, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Θρόνου π. Στυλιανός Μακρής, ιδιαίτερος γραμματέας του Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος συνέθεσε νέα ακολουθία, η οποία πήρε και την έγκριση από την Σύνοδο του Οικ. Πατριαρχείου και μπορεί να ψάλλεται στις εκκλησίες. Συνεπώς, ο π. Στυλιανός ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του να γράψει τροπάρια, απολυτίκιο και άλλους ύμνους για αυτόν που έγραψε χιλιάδες σελίδων τροπαρίων για άλλους Αγίους…

Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη Τύπου και όσα είπε ο Μητροπολίτης:

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων των ΚΘ’ Παυλείων

Τετάρτη 21 Ιουνίου

19:00  Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας

Εσπερίδα αφιερωμένη στον Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο

(Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Βέροια)

Πέμπτη 22 Ιουνίου

10:00 Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος, μονήρους βίου υπόδειγμα

Μοναχικό Συνέδριο

(Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ)

20:30 Με τα φτερά της ελληνικής μουσικής

Εκδήλωση των μουσικών συνόλων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως

(Μητροπολιτικόν Κέντρον Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ – Νάουσα)

Παρασκευή 23 Ιουνίου

18:30 Η συμβολή της παιδείας στην ενίσχυση της κοινωνικής ποιότητας

Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Φορέα ENSyntropy

(Μητροπολιτικόν Κέντρον Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ – Νάουσα)

Σάββατο 24 Ιουνίου

07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Συνάξεως των εν Σκήτη Βεροίας Αγίων

(Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας)

20:00 Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Μακεδών, ο Ρουμλουκιώτης

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξανδρείας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι» και της Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξανδρείας

(Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ιστορίας και Λαογραφίας Δήμου Αλεξάνδρειας)

20:00 «ἐν ὕμνοις και ᾠδαῖς»

Μουσική Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως

(Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Βέροια)

Κυριακή 25 Ιουνίου

09:00 Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Νικομήδειας «Η ΑΓΑΠΗ»

(Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου – Νέα Νικομήδεια)

Δευτέρα 26 Ιουνίου

18:00 Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου

Έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

(Χώρος Τεχνών Δήμου Βεροίας)

Τρίτη 27 Ιουνίου

09:00 Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου

Συνέχεια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

(Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Βέροια)

18:00 Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου

Συνέχεια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

(Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Βέροια)

20:30 Γεράσιμος, ο μελίρρυτος ποταμός της υμνογραφίας

Εκδήλωση λόγου και μέλους με την συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγές Βεργίνας

(Χώρος Τεχνών Δήμου Βεροίας)

Τετάρτη  28 Ιουνίου

09:00 Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου

Συνέχεια και λήξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

(Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Βέροια)

19:00 Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου

(Ιερός Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός – Βέροια)

Πέμπτη 29 Ιουνίου 

07:00 Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο

(Ιερός Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός – Βέροια)

19:00 Λιτανεία και Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός – Λήξη ΚΘ΄ Παυλείων

(Βήμα Αποστόλου Παύλου – Βέροια)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή