Το ταφικό έθιμο των Ποντίων αναβίωσε και φέτος την Πατρίδα Βέροιας, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023, που ήταν αφιερωμένο στις 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Στην αρχή της εκδήλωσης, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και πολίτες συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία από το Ναό Υπαπαντής του Χριστού Πατρίδας προς τα κοιμητήρια του χωριού, συνοδεία λύρας, νταουλιού και πένθιμων ποντιακών τραγουδιών. 

Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του χωριού και εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Βεροίας, πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιο Συρόπουλο, υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου και των προγόνων των σημερινών κατοίκων της Πατρίδας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ευ. Χωραφάς» Αντώνη Καγκελίδη, τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πατρίδας Γιάννη Σιδηρόπουλο και τον εφημέριο του χωριού. 

Ακολούθως, ο Μιχάλης Τσίτσας απήγγειλε στίχους σχετικά με τον πόνο του αποχωρισμού που φέρνει ο θάνατος και αφιέρωσε τρεις στίχους στους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ η εκπαιδευτικός Νόπη Καγκελίδου, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, μίλησε για τα ταφικά έθιμα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταφικά έθιμα των Ποντίων. Μάλιστα, η κα Καγκελίδου αναφέρθηκε με κριτική ματιά στην σύγχρονη τάση που θέτει στο περιθώριο τα έθιμα αυτά, με αποκορύφωμα την περίοδο του κορωνοϊού, όπου οι συγγενείς των νεκρών δεν μπορούσαν να αποχαιρετίσουν όπως ήθελαν. 

Η εκδήλωση έκλεισε με μοιρολόι που τραγούδησε ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, με συνοδεία στην λύρα του Γιάννη Χωραφαΐδη και στο νταούλι τον Κυριακό Ξυνόπουλο, ενώ χορευτικό τμήμα  – αποτελούμενο από τους Βασίλη Ασβεστά, Στέλιο Παπαδόπουλο, Σάββα Κρεμλίδη και Αλέκο Υφαντίδη – χόρεψε τον χορό Σέρα, προς τιμήν των νεκρών, που (όπως είπε ο Αντώνης Καγκελίδης κλείνοντας την εκδήλωση) «χειροκροτούσαν» μαζί με τους παρόντες… 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Βέροιας Λάζαρος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας Μιχάλης Χαλκίδης και μέλη του συνδυασμού του κ.α. 

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή