💣 Λίγες ώρες απέμειναν κυρία μου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα… ψέματα τελειώνουν. 

🚩 Τότε θα μετρηθεί η πραγματική βούληση των πολιτών, τότε θα δούμε τον… βαθμό που πήρε η Κυβέρνηση και το πόσο έπεισαν ή εμπνέουν εμπιστοσύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

🚩 Βέβαια, αν κρίνουμε από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που εδρεύουν στην Αθήνα, το επίδικο των εκλογών δεν είναι η ΝΔ τα πήγε καλά με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και  την γενικότερη ακρίβεια, για το τι έφταιξε και φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών, στο γιατί λειτουργούσε ένα παρακρατικό δίκτυο παρακολουθήσεων μέσα από το Μαξίμου, αν στήθηκαν παραμάγαζα με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, αν κάτι τύποι σαν τον Πάτση δρούσαν ανενόχλητοι σε βάρος των αδύναμων πολιτών κλπ.

🚩 Το επίδικο είναι αν ο… Γιάνης προτείνει «Δημητρούλες», αν ο Ανδρουλάκης συνεργαστεί ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα γίνει ή όχι κυβέρνηση ηττημένων και, γενικώς, κάθε δυνατή παραπολιτική και αποπροσανατολιστική συζήτηση, που όχι μόνο δεν έχει ουσία, αλλά πετάει και τα πραγματικά ζητούμενα στην… κερκίδα. 

🚩Πέρα από την λαϊκή εντολή, θα μετρηθεί και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, που θα μπορούσαν μεν να λειτουργούν ως «φωτογραφίες της στιγμής», αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλεία διαμόρφωσης κλίματος για να κατευθύνουν τα πράγματα. 

💣 Αρκετά νέα… ήθη και έθιμα είδαμε σε αυτές τις εκλογές από τους υποψηφίους της Ημαθίας, αλλά θυμηθήκαμε και εντελώς παρωχημένες και παλαιοκομματικές (έως γραφικές και…cult φάσεις). 

🚩 Για παράδειγμα, είδαμε ότι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρά τον μεγάλο όγκο περιοδειών, επέλεξε να κάνει συναντήσεις και σε γειτονιές των πόλεων ξεχωριστά και να μην αρκείται στις κεντρικές εκδηλώσεις (η φωτο είναι από μια τέτοια συνάντηση στο Εργοχώρι). 

🚩 Το σημειώνω αυτό διότι όλοι πασχίζουν να γυρίσουν όλα τα χωριά (πολλές φορές διεκδικώντας καμιά δεκαριά ψήφους, αλλά ολόκληρους συνοικισμούς (βλέπε Εργοχώρι, Προμηθέα, Καλλιθέα, Παπάγου, Εργατικά, Πανόραμα κ.α.) τους αφήνουν απ’ έξω. 

🚩Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τάσος Μπαρτζώκας και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι οποίοι μπήκαν δυναμικά στην.. tik tok εποχή! Πιο… θεατράλε ο Λάζαρος, λίγο πιο διακριτικός ο Τάσος, αλλά και οι δύο δημιούργησαν βιντεάκια για τα social media, χωρίς ακρότητες και γραφικότητες. 

🚩 Από την άλλη, ξαναζούμε την επικοινωνιακή μέθοδο τύπου «είμαι πιστός/η και θέλω να το ξέρετε, να – κοιτάξτε – βγάζω και φωτογραφίες που προσκυνάω τις εικόνες και σίγουρα αυτό μου προσδίδει μια… πολιτική υπεραξία». Εγώ θα έλεγα κάπου να τελειώνουμε με την καπηλεία του θρησκευτικού συναισθήματος. Προχωράν οι εποχές.  

(δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 14/5/2023, φύλλο 58)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή