Στη Νάουσα βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου 2023 ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου μίλησε σε εκατοντάδες κόσμου που συγκεντρώθηκε στην οδό Μ. Αλεξάνδρου από όλη την Ημαθία. 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στην πόλη ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ. 

Τον πρωθυπουργό όμως “υποδέχτηκαν” και συγκεντρωμένοι του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία. 

«Μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στους συγκεντρωμένους της Νάουσας και συνέχισε αναφέροντας: «Τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. Άρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «Θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών» και πρόσθεσε: «Τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάσει θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της».

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αστάθεια και πειραματισμοί

«Οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες “ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο ‘άγνωστος Χ’, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές”», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Νάουσα

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, σας ευχαριστώ για αυτή την καταπληκτική υποδοχή σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος.

Ξέρετε πόσο αγαπώ τα μέρη σας, τη Νάουσα, την Ημαθία, πόσες φορές την έχω επισκεφτεί, όχι μόνο στη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου αλλά και πριν, όταν σας ζήτησα το 2019 να υπογράψουμε από κοινού μια συμφωνία αλήθειας και να ενωθούμε σε μια πλατιά προοδευτική συμμαχία για να αλλάξουμε τον τόπο. Και κάναμε τις δεσμεύσεις μας, πράξεις.

Είναι, ξέρετε, μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν τέσσερα χρόνια μετά περιοδεύω σε όλη την επικράτεια και μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και να σας λέω, ναι, εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς που σας κοροϊδέψαν και σας εξαπάτησαν.  Εμείς αυτά που σας είπαμε, τα κάναμε πράξη.

Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους, και τους μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εισφορές, και τις μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι για πρώτη φορά θα δείτε αυξήσεις συντάξεων, και τις είδατε επί Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή ακούω πολλά παράπονα από παντού, για το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, φροντίστε στις εκλογές να στείλετε τον λογαριασμό σε αυτούς που πετσόκοψαν τις συντάξεις, σε αυτούς που έρχονται τώρα να σας εξαπατήσουν και πάλι, τάζοντάς σας ακριβώς τα ανάποδα από αυτά τα οποία έκαναν όταν ήταν στα πράγματα.

Είχα δεσμευτεί και για κάτι ακόμα όμως: ότι η ισχυρή Ελλάδα θα φυλάει τα σύνορά της, και τα φυλάξαμε, στη θάλασσα, στη στεριά και στον αέρα. Και είχα δεσμευτεί ότι η φωνή της Ελλάδος θα ακούγεται και πάλι ισχυρή, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «ουραγός» των ευρωπαϊκών εξελίξεων, θα κάθεται στο πρώτο τραπέζι της Ευρώπης και θα μπορεί να διεκδικεί προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων αυτά που τους αξίζουν, αυτά που σας αξίζουν.

Γιατί θέλω να γνωρίζετε ότι εν μέσω της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που πήγαμε στις Βρυξέλλες, χτίσαμε ουσιαστικά εξ αρχής το Ταμείο Ανάκαμψης. Διαπραγματεύτηκα και εγώ μερόνυχτα, όχι όπως κάποιοι άλλοι που διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες και σας έφεραν πίσω ένα μνημόνιο που μας φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια. Εγώ διαπραγματεύτηκα πέντε μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξασφάλισα όλους τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη. Εξασφάλισα αυξημένους πόρους για την περιφέρειά μας. Έχουμε μαζί μας και τον καλό μου φίλο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που ξέρετε πόσο σημαντικό έργο έχει επιτελέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πολλά επίπεδα.

Αυτά και πολλά άλλα, φίλες και φίλοι, κάναμε αυτή την τετραετία. Αλλά  ταυτόχρονα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και πάρα πολλές κρίσεις. Θυμάμαι ακόμα τις δύσκολες αποφάσεις, όταν χρειάστηκε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τη χώρα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πανδημία όμοια της οποίας ο κόσμος ολόκληρος δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά εδώ και 100 χρόνια.

Κι όμως, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους Έλληνες αγρότες, τον κόσμο της εργασίας. Ήμασταν κοντά σας σε κάθε δυσκολία.

Βέβαια θέλω να ξέρετε ότι οι δύο πιο ωφελημένοι νομοί σε όλη την ελληνική επικράτεια από τη στήριξη την οποία παρείχαμε στους αγρότες μας ήταν ο νομός Πέλλας και ο νομός Ημαθίας, με παραπάνω από 300 εκατομμύρια.

Ξέρω, δεν ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα, αλλά όλοι οι έντιμοι παραγωγοί θα αναγνωρίσουν ότι ικανοποιήσαμε τα περισσότερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Και το κάναμε, προσέξτε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί; Διότι όταν η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, φίλες και φίλοι. Yπάρχει πλεόνασμα για να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έδωσε αυτά τα τριάμισι χρόνια αποζημιώσεις παραπάνω από  1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε όλη την επικράτεια. Μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν από δικές σας εισφορές. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήταν από πόρους του προϋπολογισμού. Tα δώσαμε τα χρήματα αυτά ακριβώς επειδή η ανάπτυξη μάς επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εδώ στο νοσοκομείο της Νάουσας. Θα στηρίξουμε κι άλλο την υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας, θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Όπως σημαντικό είναι ότι ξανάνοιξε η σχολή της Αστυνομίας εδώ στη Νάουσα, όπως σας είχα πει. Έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, τις δεσμεύσεις μας να τις τηρούμε.

Οπότε, εμείς είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία. Και ζητούμε πάντα, αντί να τσακωνόμαστε στα παράθυρα, να συγκρινόμαστε βάσει επιχειρημάτων.

Αλλά να κάνουμε και κάτι ακόμα, να μιλάμε για το μέλλον, κυρίως για το μέλλον αυτής της νέας γενιάς. Εγώ χαίρομαι που βλέπουμε τόσα νέα παιδιά σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστώ που είναι σήμερα εδώ, γιατί οι εκλογές είναι κυρίως για την επόμενη γενιά και κυρίως είναι για αυτά τα οποία θα κάνουμε.  Το τι θα κάνουμε στην παιδεία μας.

Πριν από λίγο ήμουν στην Κρύα Βρύση και καθώς έφευγα σταμάτησα -προσέξτε- σε ένα Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο. Καινούργια δομή την οποία φτιάξαμε εμείς, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι δεν θέλουν όλα τα παιδιά ντε και καλά να πάνε στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει και τα παιδιά που τελειώνουν ένα Επαγγελματικό Λύκειο να ξέρουν ότι αποκτούν δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην συνέχεια να βρουν μια καλή δουλειά, όπου και αν αυτοί το επιλέξουν.

Πηγαίνω σε όλη την επικράτεια και αρχίζω και βλέπω κάτι εντυπωσιακό στα σχολεία μας: 36.000 διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε όλες τις δημόσιες σχολικές τάξεις, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Ήμουν χθες στον Πειραιά και έβλεπα το καινούργιο μάθημα πώς γίνεται, σε παιδιά της Α’ Γυμνασίου.  Έβλεπα τον Παρθενώνα τρισδιάστατο, να μπορείς να περιηγείσαι μέσα και έλεγα, «τι επανάσταση είναι αυτό για την εκπαίδευση του μέλλοντος;».

Γιατί εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον. Δεν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο παρελθόν. Θέλουμε να μιλάμε για τα προβλήματα τα οποία πραγματικά σας  απασχολούν. Για το πώς η χώρα, πρώτα και πάνω και από όλα, θα μείνει σε μια τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τους ευρωπαϊκούς, αξιοποιώντας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

Ξέρετε πόσο χαίρομαι όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και πηγαίνω σε καλά εστιατόρια και ζητώ την λίστα των κρασιών και βλέπω κρασιά Νάουσας, ξινόμαυρα Νάουσας. Τα καλύτερα. Τα καλύτερα και στις καλύτερες τιμές. Διότι εδώ γίνεται κάτι πολύ σημαντικό πια στο κρασί.

Αλλά το κρασί εμείς το στηρίξαμε. Εμείς μειώσαμε τον Ειδικό Φόρο, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Εμείς κάναμε τον οινοτουρισμό πιο προσβάσιμο. Εμείς στηρίζουμε μια τουριστική ανάπτυξη 12 μήνες τον χρόνο.

Και, προσέξτε, εδώ η πόλη σας έχει πάρα πολλά ακόμα να αποκομίσει από μια τέτοια ανάπτυξη. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα, τα «3-5 Πηγάδια» είναι ίσως το καλύτερο χιονοδρομικό της χώρας. Θα έχει πάντα την στήριξή μου, για να μπορείτε να έχετε τουρισμό και χιονοδρομικό το χειμώνα. Και έτσι θα έρθουν και επενδύσεις και θα έρθουν και καλύτεροι μισθοί.

Γιατί τι σημαίνει να έχουμε καλύτερους μισθούς, φίλες και φίλοι; Σημαίνει ότι όσο η ανεργία μειώνεται τόσο οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Και σε κάθε επιχειρηματία ο οποίος μου λέει -το ακούω συχνά και στον πρωτογενή τομέα- «μα δεν βρίσκω εργαζόμενους», ξέρετε ποια είναι η απάντηση μου; «Πλήρωσε περισσότερα για να βρεις». Έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί τελικά, από εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία, από εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας, άρα καλύτεροι μισθοί.

Είναι κεντρική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία, φίλοι και φίλες, να αυξήσουμε τους μισθούς στην πατρίδα μας. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ και μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ.

Σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό. Τότε είχα πει ότι θα τον πάω στα 730 ευρώ. Τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Γιατί; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμα σήμερα ένα ζήτημα με το κόστος ζωής.

Η ακρίβεια -η εισαγόμενη ακρίβεια, κρατήστε το αυτό- δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά υψηλών τιμών στην ενέργεια που είδαμε τον περασμένο χρόνο.

Ξέρω ότι πιέζει το μέσο νοικοκυριό. Και ξέρετε ότι σταθήκαμε κοντά σας όσο περισσότερο μπορούσαμε με μια σειρά από μέτρα. Όμως κρατήστε αυτό που θα σας πω: ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει. Ήδη αρχίζει και πέφτει. Όμως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις μισθών ήρθαν για να μείνουν κι αυτός τελικά είναι ο τρόπος που θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου.

Για όλα αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι επιχείρησα, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, να μιλήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Όπως βλέπετε, ασχολήθηκα ελάχιστα και ασχολούμαι ελάχιστα με το τι λέει η αντιπολίτευση για εμάς.

Νομίζω ότι κάνω πολύ καλά, διότι τους ξέρουμε, τους μάθαμε, τους δοκιμάσαμε. Δεν θέλουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Εμείς μιλάμε για το μέλλον και το πώς το κοινό μας σπίτι, η Ελλάδα, μπορεί πραγματικά να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Συχνά χρησιμοποιώ αυτήν την παρομοίωση, ότι η Ελλάδα την οποία οραματίζομαι είναι σαν ένα μισοχτισμένο σπίτι. Έχουμε φτιάξει τα θεμέλια. Ποια είναι τα θεμέλια; Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αξιοπιστία της χώρας. Αρχίζουμε και χτίζουμε τους πυλώνες της Ελλάδας που θέλουμε, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ανάπτυξη, στον πρωτογενή τομέα.

Όμως το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θέλουμε μια τετραετία ακόμα για να πούμε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει θα ριζώσουν. Γι’ αυτό και η κάλπη της Κυριακής έχει τόσο μεγάλη σημασία και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή με απαξίωση.

Προσέξτε, τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάση θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της.

Και βλέπετε ότι σήμερα, ουσιαστικά, στη χώρα υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη Ελλάδα. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι το τι ζητάμε από τον ελληνικό λαό.

Εξηγούμαι ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάποια έκφραση κομματικής αλαζονείας. Εγώ έχω αποδείξει ότι με ένα κόμμα μπορούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, να υποδεχθούμε φίλους από άλλα κόμματα. Είμαι σίγουρος ότι και μαζί μας σήμερα είναι πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν στήριζαν πάντα τη Νέα Δημοκρατία αλλά έχουν συμπορευτεί μαζί μας. Έχουμε φέρει στην κυβέρνηση στελέχη που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία. 

Άρα δεν θέλουμε ντε και καλά μια κυβέρνηση ενός χρώματος. Όμως θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών.

Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία η οποία μόλις είχε εκλογές, έχει δεύτερες εκλογές. Δεν θα κάνω πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Erdoğan να επανεκλεγεί.

Εγώ ξέρω πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστούμε την επιθετική Τουρκία. Τα καταφέραμε όμως. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίσαμε συμμαχίες, καταστήσαμε την Ελλάδα γεωπολιτικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδείξαμε το ρόλο μας ως ενεργειακού κόμβου.

Αλλά, προσέξτε, οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες «ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο “άγνωστος Χ”, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές».

Ασχολούμαι με την πολιτική, θυμάμαι την πολιτική. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -έφηβος ήμουν τότε- όταν έδινε τους μεγάλους αγώνες την δεκαετία του ’80. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς συμμετείχατε.

Προσέξτε, όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, για πρώτη φορά βλέπω μια κατάσταση όπου τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. Άρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό.

Πιστεύω ότι για τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακόμη καταλήξει τι θα ψηφίσουν σίγουρα όμως την επόμενη μέρα θέλουν κάποιον στο τιμόνι της χώρας, θέλουν σταθερότητα, θέλουν κυβέρνηση. Όχι έναν «προοδευτικό» αχταρμά που δεν ξέρουν πού θα σταθούν και πού βρίσκονται και κάθε μέρα αλλάζουν άποψη.

Τώρα μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται. Μόνο ένα πράγμα τους ενώνει: η εξουσία και το μίσος τους για τη Νέα Δημοκρατία και για εμένα προσωπικά. Τίποτε άλλο.

Μέχρι και τον Βαρουφάκη έβαλαν στο κόλπο για να σας κάνει την επόμενη μέρα τα ευρώ σας «Δήμητρες». Θα ήταν πολύ αστείο, θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και τόσο επικίνδυνο.

Γι’ αυτό και επιμένω ότι το στοίχημα αυτών των εκλογών είναι πραγματικά υπαρξιακό για τη χώρα.

Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, πρώτος εγώ αναγνώρισα τα λάθη μας, όποτε αυτά έγιναν. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, φίλες και φίλοι, το πιστοποιούν όλοι, το πιστοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές, διάβαζα τους «Financial Times», την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο, να μιλάει για «οικονομικό θαύμα» της χώρας μας. Δεν μπορεί όλοι να το λένε και κάποιοι να βλέπουν ότι όλα στη χώρα μας είναι μαύρα και να βγάζουν συνέχεια γκρίζα σποτ.

Είμαι και σε αγροτική περιοχή, είδα και ένα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με ένα αγρότη με ένα ημιφορτηγό. Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες ήταν που έδειχναν. Μα δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Δεν είναι παράδεισος η Ελλάδα αλλά είναι πολύ καλύτερη χώρα από ό,τι ήταν το 2019.

Λοιπόν, επειδή οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και επειδή τοπίο στην ομίχλη δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά σταθερότητα, πάμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Να πείσουμε και τους συμπολίτες μας, να πείσουμε και τα νέα παιδιά -ξέρετε, συχνά καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι απέναντι στην εξουσία, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο- να ψηφίσουν όμως και τα νέα παιδιά με γνώμονα τελικά τι είναι καλύτερο για τα ίδια. Πώς θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά της προκοπής, με πτυχία τα οποία θα αξίζουν. Αν δεν θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο, τι εναλλακτικές έχουν στην τεχνική εκπαίδευση για να μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες.

Αν θέλουν να γίνουν αγρότες, να δουν ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα προγράμματα των νέων αγροτών και έδωσαν τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε νέους αγρότες, να σκεφτούν το ίδιο τους το μέλλον και να μας κρίνουν αυστηρά, όπως πάντα η νεολαία ξέρει να κάνει.

Είμαι σίγουρος, όμως, φίλες και φίλοι, ότι όταν με το καλό οι κάλπες κλείσουν, Κωνσταντίνου και Ελένης, αυτή τη μεγάλη γιορτή που θα γιόρταζε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα γιορτάσει και η Νέα Δημοκρατία, θα γιορτάσει και η Ελλάδα μία μεγάλη νίκη. Μία μεγάλη νίκη η οποία μας γεμίζει και θα μας γεμίσει με μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα.

Αλλά ένα θέλω να ξέρετε: είμαστε όλοι μας πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο δοκιμασμένοι. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τέσσερα χρόνια, ξέρουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Ξέρουμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε και ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία.

Έχουμε πια την εμπειρία να κάνουμε το όραμά μας, που είναι και το δικό σας όραμα, για μια καλύτερη Ελλάδα, με καλύτερα εισοδήματα, πιο κοινωνικά δίκαιη, με καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη. Σας ζητώ και εδώ, από την Νάουσα, να με εμπιστευτείτε. Θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη. Και πάλι εδώ νικητές και πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια θα ξαναέρθουμε εδώ να δούμε το ωραίο χιονοδρομικό όλοι μαζί.

Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή