Δελτίο Τύπου από υποψήφια βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου:

Η κα Καρασαρλίδου πραγματοποίησε επισκέψεις σε δομές υγείας και πρόνοιας της Ημαθίας. Επισκέφθηκε τον ΟΚΑΝΑ και το ΕΚΑΒ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων. Ακολούθησε το Νοσοκομείο Βέροιας, όπου και συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ηλία Πλιόγκα και με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων, κ. Ηλία Νοβάκη.  

Μετά το πέρας των συναντήσεων η κα Καρασαρλίδου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 

«Τα τελευταία χρόνια το πολύτιμο αγαθό της Υγείας στη χώρα μας χτυπήθηκε και συρρικνώθηκε. Σήμερα, τουλάχιστον 1 στους 3 πολίτες αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για τις υγειονομικές του ανάγκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ λειτουργεί με 12.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με 3 χρόνια πριν, 4.000 λιγότερους κατ´ έτος διακυβέρνησης ΝΔ. Τα προβλήματα που αναδεικνύουν συνεχώς οι φορείς των υγειονομικών της Ημαθίας αγνοούνται συστηματικά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.  

Το ΕΚΑΒ Ημαθίας παραμένει επικίνδυνα υποστελεχωμένο, με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και με ξεκάθαρη μεθόδευση εκχώρησης των υπηρεσιών του σε ιδιώτες. Πέραν αυτού, ως κύρια ζητήματα αναδεικνύονται η ένταξη των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού. Σημαντικό ζήτημα για την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ αποτελεί η δημιουργία οργανογράμματος και η ένταξη σε αυτό όλων των αντικειμένων που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του, στην κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και των δυνατοτήτων του με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. 

 Στο Νοσοκομείο Βέροιας επείγει να πληρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Η αποστελέχωση, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνουν την ένταση εργασίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να επιλέγει την πόρτα της εξόδου και την αναζήτηση αξιοπρεπών συνθηκών.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύει και εξασθενεί το ΕΣΥ. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, το πληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους.

Είναι η ώρα για τη θωράκιση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του.

Με γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και ριζική αναδιοργάνωσή τους, με επίκεντρο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά κυρίως των ασθενών.

Με βασικό μας μέλημα την αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

Με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων γιατρών.

Με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης.

Με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που διαχρονικά υστερεί το ΕΣΥ,  ώστε να αυξηθεί το εύρος των παροχών και να μειωθεί το κόστος των πολιτών απέναντι στην περίθαλψη και τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο (2000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β’), για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων (αύξηση αποδοχών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση συμβασιούχων).

Με σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Προτείνουμε σαφή εναλλακτική στρατηγική απέναντι στη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης για διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος της έμμεσης ή και άμεσης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Μόνο με σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ που καλύπτει με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο περισσότερες ανάγκες, μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη στην Υγεία».

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή