Το βιβλίο του Γιώργου Κολοβού “Παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες στη γλώσσα – Μέθοδος «ΚΟΛΟΒΟΣ»” παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (15/5/2023) στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. 

Για το βιβλίο μίλησαν οι: 

Διονύσης Διαμαντόπουλος, ΜSc Παιδαγωγικής- Diploma στις Μαθησιακές Δυσκολίες, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ημαθίας 

Πέτρος Σταγιόπουλος, Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής Προϊστάμενος Α’ ΚΕΔΑΣΥ Θεσσαλονικης

Κατερίνα Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής Σύμβούλος Εκπαίδευσης ΠΕ70 

Αναστασία Λαφάρα, MSc στις Επιστήμες της Αγωγής, Διευθύντρια στο 6ο ΔΣ Νάουσας 

Την εκδήλωση συντόνισε η Τζωρτζίνα Αθανασίου, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Σορβόννης Paris IV. 

Μεταξύ των παρόντων ήταν η αντιδήμαρχος Παιδείας Δ. Βέροιας Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Ευθυμία Γώτη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Αλατζόγλου κ.α.

Το βιβλίο και η μέθοδος “ΚΟΛΟΒΟΣ”

Το βιβλίο του ειδικού παιδαγωγού Γιώργου Κολοβού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ και παρουσιάζει τη μέθοδο «ΚΟΛΟΒΟΣ». Η μέθοδος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διδακτικό πακέτο, το οποίο στοχεύει μεν στην υποβοήθηση της ανάπτυξης της αναγνωστικής δεξιότητας κάθε παιδιού προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε επικινδυνότητα εμφάνισης μαθησιακών και άλλων σχολικών δυσκολιών και από την άλλη, αποτελεί διδακτική παρέμβαση για τη βελτίωση και αποκατάσταση των αναγνωστικών δυσκολιών.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει στοιχειοθετηθεί από μεγάλο αριθμό ερευνητικών ευρημάτων για την ελληνική γλώσσα. Η μέθοδος «Κολοβός» αποτέλεσε επίσης τη βάση προγραμμάτων εξειδίκευσης εκπαιδευτικών, ειδικών παιδαγωγών, ψυχολόγων και λογοθεραπευτών, τα οποία είχαν αναπτυχθεί από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μεγάλη αποδοχή σε επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο της μεθόδου αυτής ως αποτελεσματικής, έγκυρης και αξιόπιστης, έχει οδηγήσει στην προσαρμογή της και σε άλλα γλωσσικά συστήματα, κυρίως αυτών που έχουν παρόμοια φωνολογική δομή με την ελληνική γλώσσα. Ήδη, έχει περατωθεί η ανάπτυξη της μεθόδου «Κολοβός» για τη Ρωσική, Πορτογαλική και Ιταλική γλώσσα και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσαρμογή της στην Ισπανική γλώσσα.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γιώργος Κολοβός είναι ειδικός παιδαγωγός με πολύχρονη εμπειρία σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης όσο και σε εθελοντικά προγράμματα υποστήριξης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στο Διδασκαλείο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε επόπτης στην οργάνωση και υποστήριξη της πρακτικής άσκησης επιμορφωτικών σεμιναρίων ειδικής αγωγής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μετά από μακροχρόνια έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά με αναγνωστικές δυσκολίες, προερχόμενες από οποιαδήποτε αιτία, δημιούργησε τη μέθοδο «ΚΟΛΟΒΟΣ», μία μέθοδος που βοηθά αποτελεσματικά στην κατάκτηση του μηχανισμού της ανάγνωσης, στη γραφή και στην κατανόηση των κειμένων.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή