Εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσθέντων, από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους,  πατριωτών της Κοινότητας Πατρίδας Δ. Βέροιας στις 17 Μαΐου 1944, καθώς και των νεκρών του εμφυλίου πολέμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, έξω από το χωριό. 

Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε τρισάγιο από τον ιερέα της Πατρίδας και Αρχιερατικό Επίτροπο Δοβρά πρωτοπρ. Διονύσιο Συρόπουλο και ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, την αντιπρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, καθώς και από εκπρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πατρίδας τον πρόεδρο της Κοινότητας Τριλόφου, τον πρόεδρο του Π.Σ. Πατρίδας “Ευ. Χωραφάς” και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πατρίδας. 

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δημάρχου Βέροιας για το θέμα, τονίζοντας πως η απόδοση τιμής είναι δεδομένη, ωστόσο ο χρόνος και τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να παραδειγματίζουν τις επόμενες γενιές για να μην επαναλαμβάνονται. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κόλλυβα και κεράσματα που έφτιαξαν γυναίκες του χωριού. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή