ΔΤ από υποψήφιο βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρο Τσαβδαρίδη: Πάντα κοντά στις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, ο υπ. Βουλευτής Ημαθίας της κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικοινώνησε χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά θέτοντας εκ νέου το ζήτημα της επιτάχυνσης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου να αρχίσει εγκαίρως η υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023.

Όπως επισήμανε, η μέχρι του παρόντος καθυστέρηση στη άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας του ΟΣΔΕ, δημιούργησε δικαιολογημένη ανησυχία στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, όχι μόνο προσδοκούν να έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κάνουν σωστά τις δηλώσεις καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής αλλά κυρίως για να γνωρίζουν το πώς τελικά θα ισχύσει η νέα ΚΑΠ, προκειμένου να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, που έχουν ζωτική σημασία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, τόνισε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η έγκαιρη δήλωση ΟΣΔΕ παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς πρέπει πρώτα να δηλώσουν για να μπορέσουν μετέπειτα να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι έπειτα και από τις πρώτες απαιτούμενες εφαρμοστικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που έλαβαν ΦΕΚ στις 9 Μαΐου, αναμένεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ανοίξει η σχετική διαδικασία δηλώσεων μέσω της πύλης του ΟΣΔΕ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε από τον Υπουργό να μεσολαβήσει προκειμένου ο ΕΛΓΑ να δεχθεί δηλώσεις ζημιών παγετού για όλα τα πυρηνόκαρπα και όλες τις ποικιλίες.

Όσον δε αφορά στο θέμα της πληρωμής των ζημιών σε αγρότες που κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ΜΕΤΑ τις 31 Μαρτίου, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε και από τον Υπουργό, όπως είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωμή τους.

Το σποτάκι του Λάζαρου σχολιάστηκε στην εκπομπή “Κοινωνία ΩΡΑ Mega”

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή