Για ολικό… πλιάτσικο στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας κάνει λόγο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και παρουσιάζονται σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν την κατάσταση (δείτε εδώ: https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/387688_sok-mprosta-sto-ereipio-tis-ebz-sto-platy). 

Ο «επενδυτής» Χρήστος Καραθανάσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Royal Sugar, που ήρθε εν μέσω πανηγυρισμών το 2019 να αναλάβει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ημαθία και Σέρρες μάλλον απεδείχθη… άνθρακας και οι ελπίδες για ανασυγκρότηση της τευτλοπαραγωγής και οι ελπίδες αναβίωση της βιομηχανίας (που πρόσφερε εργασία σε πολλούς εργαζόμενους και απασχόληση σε αγρότες τευτλοπαραγωγούς) ήταν… φρούδες. 

Δεν θα προτρέχαμε ως προς το αποτέλεσμα, αν δεν ήταν τόσο πομπώδης η ανακοίνωση για την υπογραφή σύμβασης της εταιρίας του κ. Καραθανάση με την ΕΒΖ και τις τράπεζες – ιδιοκτήτριες. 

Έγραφε στις 5 Νοεμβρίου 2019 ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης (δείτε και σχετική φωτο):

Μία μεγάλη επιτυχία για την Χώρα και την Κυβέρνηση υπεγράφη πριν λίγο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επετεύχθη συμφωνία της ΕΒΖ, της Πειραιώς, της Συν. Τράπεζας Κ. Μακεδονίας και της εταιρίας Royal Sugar που διασώζει την παραγωγή τεύτλων και βάζει άμεσα σε λειτουργία το εργοστάσιο στο Πλατύ.

Επιστροφή στο… σήμερα, 3,5 χρόνια μετά την «μεγάλη επιτυχία για την χώρα» που θα έβαζε «άμεσα σε λειτουργία το εργοστάσιο στο Πλατύ».

Το δημοσίευμα της «Εφ. Συν» κάνει λόγο για εξοπλισμό και ανταλλακτικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφαιρέθηκαν από το Εργοστάσιο και μάλιστα, επικαλούμενο εκτιμήσεις ανθρώπων που έχουν σχετική γνώση, αναφέρεται πως για να μπορέσει να γίνει ξανά λειτουργικό απαιτούνται πάνω από 150 εκατ. ευρώ. 

Ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αντώνης Μαρκούλης, μίλησε για το θέμα της ΕΒΖ στην «Εφ. Συν» και έδωσε στοιχεία της τυπικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, την παραβίαση της σύμβαση, της υφιστάμενης κατάστασης σήμερα, όπου – σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στην ΕΒΖ έχουν αφαιρεθεί τα ¾ του εξοπλισμού, αλλά και τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν σύμφωνα με τον κ.Μαρκούλη (η συνέντευξή του είναι διαθέσιμη και εδώ https://www.inveria.gr/2023/04/sinentefksi-markouli-efsyn.html).

Άλλωστε, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 το θέμα είχαν θέσει στη Βουλή 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (με πρωτοβουλία και του βουλευτή Άγγελου Τόλκα μαζί με άλλους βουλευτές από αγροτικές περιοχές) και ζητούσαν από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών εξηγήσεις για την κατάσταση και απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Για το θέμα έκανε και σχετική παρέμβαση την περασμένη Πέμπτη (4/5/2023) και  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2021 και εκ νέου υποψήφια Φρόσω Καρασαρλίδου, επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ για την εξέλιξη, μιλώντας για «τετελεσμένο έγκλημα». 

Πάντως, για το θέμα υπήρξαν από την πρώτη στιγμή ενέργειες και συσκέψεις, απλώς – εκ του αποτελέσματος – δεν κατέστη δυνατό να δοθεί λύση…

Τα ίδια και στις Σέρρες;

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, και η καταγγελία που έκανε μόλις το Σάββατο (6/5/2023) ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες Παναγιώτης Καρίπογλου, ο οποίος αναφέρεται σε  καταγγελίες από πρώην εργαζομένους στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες περί απόπειρας υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης…

Ο Σερραίος υποψήφιος βουλευτής και – όπως διαπιστώσαμε – πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Π. Καρίπογλου έγραψε συγκεκριμένα στο fb:  

«Σήμερα (σ.σ. 6/5/23) πληροφορήθηκα από πρώην εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πως άγνωστοι προσπαθούν να υπεξαιρέσουν περιουσιακά αντικείμενα της επιχείρησης (σιλό, μηχανές κλπ), μεγάλης αξίας, από το εργοστάσιο Σερρών.

Ειδοποίησα άμεσα για το γεγονός τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών και επισκέφτηκα το χώρο, όπου όντως υπήρχαν δυο μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα σε ετοιμότητα για την μεταφορά των μηχανημάτων. 

Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης, αυτή την τύχη επιφυλάσσετε στο νομό των Σερρών; 

Κύριε επενδυτά, ποιοι προσπαθούν να ξηλώσουν μηχανήματα;;;

Κύριοι βουλευτές, θα αντιδράσετε;;;;

Η περιουσία του ελληνικού λαού γίνεται πλιάτσικο.»

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση και στην Ημαθία και γενικότερα ότι – σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ίδιου του μισθωτή Χρήστου Καραθανάση- ξηλώθηκαν πανάκριβα μηχανήματα μεν από το εργοστάσιο στο Πλατύ, αλλά μεταφέρθηκαν στις Σέρρες, προκειμένου να ξεκινήσει εκεί η παραγωγή και στην Ημαθία να γίνει μεγάλο κέντρο συλλογής της τευτλοπαραγωγής όλης της ευρύτερης περιοχής. 

Ωστόσο, αν ευσταθούν τα όσα λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου των Σερρών, θα πρέπει μάλλον να «ψαχτούμε». 

Από το 2019 το Πλατύ και οι Σέρρες περιμένουν οι εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη και του εκλεκτού του επενδυτή, Χρήστου Καραθανάση να υλοποιηθούν…Ίσως – έστω την τελευταία στιγμή – να υπάρξουν απαντήσεις και εξηγήσεις πειστικές για το όλο θέμα.

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 7 Μαΐου 2023, φύλλο 57)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή