Ο Μάιος έρχεται και μαζί με αυτόν η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην 21η μέρα του… Μετά από 4 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων ζήσαμε ουκ ολίγα, οι πολίτες καλούνται και πάλι να ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση, να ψηφίσουν! 

Να ψηφίσουν το κόμμα που θεωρούν πως το πρόγραμμά του είναι περισσότερο σύμφωνο με τις δικές τους απόψεις, αλλά και τους υποψηφίου βουλευτές, που θεωρούν πως θα τους αντιπροσωπεύσουν καλύτερα στη Βουλή…

Πως όμως κινούνται οι υποψήφιοι βουλευτές της Ημαθίας; Παρακάτω θα επιχειρηθεί μία πρώτη εκτίμηση, μία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μόλις τρεις εβδομάδες πριν την κάλπη. Βεβαίως, η εκτίμηση είναι υπό το υποκειμενικό μας πρίσμα. 

Νέα Δημοκρατία

Οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης έχουν… ξεχυθεί στην προεκλογική μάχη και αυτό το διαπιστώνει εύκολα ο οποιοσδήποτε. Καθημερινές περιοδείες, πολλές αναρτήσεις σε social media και ΜΜΕ, τηλέφωνα σε κομματικούς καταλόγους, συνεντεύξεις, συναντήσεις και όλα όσα τέλος πάντων έκαναν σε κάθε προεκλογική περίοδο. 

Μάλιστα, δεδομένου ότι μιλάμε για 3 εν ενεργεία βουλευτές και εκ νέου υποψήφιους (ας μην ξεχνάμε ότι αν και διαλύθηκε η βουλή η ιδιότητα μένει, για… έκτακτες ανάγκες, μέχρι να ορκιστεί η νέα βουλή την 1η Ιουνίου 2023) δεν παίζεται απλώς η εκλογή τους, αλλά η απώλεια της έδρας τους!

Από την άλλη, οι τρεις υπολειπόμενοι του συνδυασμού παρατηρείται ότι κάνουν κάποιον υποτυπώδη αγώνα, μάλλον για την… τιμή των όπλων. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι η υποψηφιότητα της Στέλλας Αραμπατζή από τη Νάουσα, λόγω επαγγελματικής και πολιτικής ιδιότητας (μικροβιολόγος και εκλεγμένη με την παράταξη του Δημάρχου Νάουσας), αλλά και λόγω… μονοπωλίου χωρικού (πόλη Νάουσας) έχει μία δυναμική που δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί σε μία καλή παρουσία και στα εκλογικά αποτελέσματα, αν μη τι άλλο. 

Όσο για τη δυναμική των τριών εν ενεργεία, μάλλον όλοι συμφωνούν για την 1η θέση και το μεγάλο στοίχημα είναι για την σειρά 2 και 3… Εκεί όλα αλλάζουν μέσα σε 3 εβδομάδες!

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα πράγματα είναι μάλλον πιο… ισοσκελισμένα. Έχουμε την αδιαμφισβήτητη δυναμική των δύο βουλευτών της απελθούσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Φρόσως Καρασαρλίδου το πρώτο μισό και Άγγελου Τόλκα στο δεύτερο μισό), αλλά και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες έχουν την βαρύτητά τους. 

Για παράδειγμα, ο γιατρός Πέτρος Τσαπαρόπουλος φαίνεται να έχει δυναμική στη Βέροια, αλλά και ερείσματα στη Νάουσα, ενώ ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης «παίζει» μεν στη Βέροια με σθένος, αλλά ακούγεται πως έχει «μπάσιμο» σοβαρό στις κάτω του Αλιάκμονα περιοχές του Δ. Αλεξάνδρειας (Δ.Ε. Μελίκης), αλλά και σε άλλες περιοχές του Ρουμλουκιού. 

Από την άλλη, η Φανή Γιωτάκη παίζει «σόλο» στην Αλεξάνδρεια, ενώ από Βέροια και Νάουσα κατάγονται 3 και 2 υποψήφιου, αντίστοιχα. Και δεν είναι ότι παίζει απλώς μόνη ως «ντόπια», αλλά φαίνεται πως απολαμβάνει της στήριξης μιας ικανής μερίδας στελεχών της περιοχής, όπως και του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Αντωνίου. Το θέμα είναι, βεβαίως, αν αυτή η δυναμική ή αν από μόνη η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να της δώσει ικανά αποτελέσματα στην κάλπη. 

Κοντολογίς, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται θα έχουμε μάχες ανά δυάδες. Για την 1η και 2η θέση, για την 3η και 4η  και για την 5η και 6η…

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (δημοσκοπικά τουλάχιστον), αλλά και η πολυπλοκότητα του συνδυασμού (ισχυροί παλιότεροι υποψήφιοι και νέοι με ιδιαίτερη δυναμική), καθιστά τα πράγματα στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αμφίρροπα, τουλάχιστον κατά την κρίση μας. 

Το 2019 ο Μπάμπης Γκιόνογλου είχε τερματίσει πρώτος, αλλά με το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά επίπεδα. Τότε, υπήρχαν μεν αξιόλογα στελέχη, αλλά τώρα υπάρχουν στελέχη με ιδιαίτερη… φόρα (ίσως είναι και το ενδεχόμενο απόκτησης βουλευτικής έδρας). Από την άλλη, σε αυτές τις εκλογές υπάρχει και ο Τάσος Σιδηρόπουλος, που δεν ήταν ο 2019. 

Κατά συνέπεια, μπορεί να θεωρείται από πολλούς ότι όντως ο κ. Γκιόνογλου θα έχει μια «δυνατή» παρουσία και πάλι, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι υπάρχει ο Βεροιώτης πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Τσιαμήτρος που λειτουργεί… πληθωρικά στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά και η Ναουσαία οικονομολόγος Ολυμπία Αποστόλου, που όλο το προηγούμενο διάστημα κινείται μεθοδικά και, πλέον, ιδιαίτερα εντατικά. 

Μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται πως δεν μπορούμε να δούμε προς τα που γέρνει η ζυγαριά (μεταξύ Γκιόνογλου, Τσιαμήτρου, Αποστόλου) αν δεν «αποκαλυφθεί» ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Διότι, αν μεν ο πολύπειρος πρώην βουλευτής Σιδηρόπουλος δείξει τα παλιά του… δόντια, θα ανακατευτεί η «τράπουλα». Αν πάλι τα δόντια αυτά δεν τα δείξει (ή δεν του έχουν απομείνει για να τα δείξει) τότε η προαναφερθείσα τριάδα αναμένεται να ανταμώσει στα… μαρμαρένια αλώνια της κάλπης.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Από τα υπόλοιπα κόμματα είναι η αλήθεια ότι δεν βλέπουμε ιδιαίτερη κινητικότητα υποψηφίων. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε κάποια ομιλία ή να διαβάσουμε κάποια κείμενα του δικηγόρου Κώστα Γιοβανόπουλου (ο άνθρωπος είναι μελίρρυτος ρήτορας, άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς ή όχι μαζί του), αλλά τελικά το κόμμα Εμφιετζόγλου με το οποίο θα κατέβαινε στην Ημαθία «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο, λόγω ονόματος (είπαν ότι το είχαν άλλοι) και εθνικού συμβόλου (16ακτινος ήλιος Βεργίνας).

Μια κάποια κινητικότητα βλέπουμε από τους υποψηφίους του κόμματος Βελόπουλου στην Ημαθία, Βασίλη Κοτίδη (ιδιοκτήτης σχολής οδηγών) και Θωμά Καλοκύρη (δικηγόρου – συγγραφέα με καταγωγή από την Ημαθία), αλλά φυσικά δεν συγκρίνονται με το «φορτσάρισμα» των υποψηφίων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. 

Βεβαίως, όσον αφορά στο ΚΚΕ, που ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί προσωποκεντρικά, ξεκίνησαν να γίνονται συγκεντρώσεις με ομάδες υποψηφίων του ψηφοδελτίου της Ημαθίας και, όπως φανταζόμαστε, κάπως έτσι θα συνεχίσουν.

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 30 Απριλίου 2023, φύλλο56)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή