ΔΤ από Εύξεινο Λέσχη Βέροιας: Πολυμελής αντιπροσωπεία ποντιακών Συλλόγων, μελών της ΠΟΕ, και φορέων, πήρε μέρος στην εκδήλωση «Τράπεζα» των απογόνων Κομνηνών –Στεφανόπουλων στις 17 Απριλίου την δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο μαγευτικό Οίτυλο της Μάνης, η οποία αναβιώνει 818 χρόνια  μετά.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Η μεγάλη εορτή   του Συνδέσμου των απανταχού Κομνηνών  Στεφανόπουλων  «Τράπεζα  των Κομνηνών», η οποία είναι 818 ετών, θεσμοθετήθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα της Τραπεζούντος  Αλέξιο Μεγάλο Κομνηνό στην Τραπεζούντα  στα 1205, την έφερε  στο Οίτυλο  ο Νικηφόρος  Κομνηνός υιός του εσχάτου Αυτοκράτορος  «Πόντου, Ιβηρίας, Περατείας και πάσης Ανατολής» Δαυίδ   Μεγαλοκομνηνός στα 1472.   Τέλος την  κάνει  επίσημη εορτή των  Κομνηνών Στεφανόπουλων ο Εγγονός του Νικηφόρου,  Στέφανος Κομνηνός στα 1535. 

Μετά την πτώση της Τραπεζούντας, το όγδοο παιδί του τελευταίου αυτοκράτορα Δαυίδ Κομνηνού  καταφεύγει μαζί με άλλες αρχοντικές οικογένειές του Πόντου στην Μάνη και γίνεται Πρωτογέροντας. Ο εγγονός του Στέφανος Κομνηνός μετονομάζεται σε Στεφανόπουλος και συνεχίζεται η ιστορία ως τις μέρες μας με τους απογόνους των Κομνηνών Στεφανόπουλων.

Το πρωί της Δευτέρας 17 Απριλίου τελέστηκε  λειτουργία στην γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Οίτυλου. Μετά το πέρας της λειτουργίας, μεγάλη ήταν η συγκίνηση όταν στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου του Οιτύλου η μικρή Μαρία Καπουρτίδου από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, απήγγειλε τον θρήνο «Η Ρωμανία πάρθεν»  για την Άλωση της Πόλης,  καθώς και τα τραγούδια «Ἀητέντς επαραπέτανεν». Στο τραγούδι συνόδευσαν ο Γιώργος Μπίλης από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλλιθέας  Συκεών Θεσσαλονίκης και στην Λύρα ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας.

Τον Πυρρίχιο χορό απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης και ο χορευτής του συλλόγου Παναγιώτης Μουρατίδης σηκώνοντας ρίγη ενθουσιασμού που ακούστηκαν σε ολόκληρο το πανέμορφο πετρόκτιστο  Οίτυλο.

Πραγματοποιήθηκε περιφορά των λαβάρων και εικόνων στις γειτονιές των Κομνηνών του Οιτύλου και έγιναν στάσεις σε κάθε γειτονιά των οικογενειών των Κομνηνών – Στεφανόπουλων. Η πομπή πέρασε και από τον οίκο των Κομνηνών που βρίσκεται σε φάση ανέγερσης.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν όλοι στο ξενοδοχείο ‘’Las’’ του Γύθειου ιδιοκτησίας του προέδρου της  Αδελφότητας των Κομνηνών  Στεφανόπουλων Ιωάννη Μιχαλίτση, όπου έγινε η τελετή του εθίμου της ΄΄Τράπεζας΄΄. Εκεί μίλησε εξ΄ αποστάσεως  ο τ. πρόεδρος της αδελφότητας Ιωάννης Κατσουλέας Κομνηνός, και χαιρέτισαν  ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργος Βαρυθυμιάδης,  ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Β. Χαράλαμπος Καπουρτίδης (ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την συμπαράσταση του Δημάρχου Βέροιας και του Αντιδημάρχου τουρισμού-πολιτισμού κ. Ασλανίδη Λάζαρου), η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών  Κατερίνα Μπίλη , ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Κομνηνών – Στεφανόπουλων Ιωάννης Μιχαλίτσης κ.α .

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εκπροσώπους:

-Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

-Ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας  Συκεών  Θεσσαλονίκης

-Ποντιακός σύλλογος «Αναγέννησις» Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης

-Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς

– Ιστορικός Όμιλος  «Ορφέας» Σερρών

-Ράδιο Ακρίτες

Χαιρετισμό απέστειλε ο σύλλογος Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Την αποστολή της Λέσχης συνόδευσε το επίτιμο μέλος Αρχιμήδης Ιντζεβίδης.

Το ταξίδι στην Μάνη οργάνωσε το περιοδικό «Πόντος» και τα ταξίδια «Τραπεζούς».

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή