Από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας κοινοποιήθηκαν τα παρακάτω:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Βιολογικού καθαρισμού Βέροιας.

Παραμονές πρωτοχρονιάς, βράδυ (31-12-2022), πάρθηκαν δείγματα από την έξοδο του βιολογικού, στην «Τάφρο 66», από την αρμόδια υπηρεσία και παρουσία της Αστυνομίας. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα, των βασικών παραμέτρων:

Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD) 534 με όριο το 25.

Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD) 2.428  με όριο το 120.

Αιωρούμενα στερεά 2.060 με όριο  το 35

Τα παραπάνω, είναι από τα ακατέργαστα λύματα, έξω από τον βιολογικό. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε μετρήσεις που έγιναν από την ίδια υπηρεσία, μέσα στον βιολογικό και με τον τρόπο που υπέδειξε η ΔΕΥΑΒ. Η δειγματοληψία έγινε τον Φεβρουάριο του 2022.

Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD) 13 με όριο το 25.

Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD)  43  με όριο το 120.

Αιωρούμενα στερεά 11,1  με όριο  το 35

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι μέθοδοι επίσης. Ο κάθε ένας πλέον, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πείστηκε, υπάρχουν και άλλες αναλύσεις και από μέσα και από έξω από τον βιολογικό, για να ξανακάνει συγκρίσεις. 

Συμπερασματικά, ο βιολογικός ούτε δούλευε, ούτε δουλεύει. Είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Νομού μας, εις γνώσιν όλων των υπηρεσιών και του Δημάρχου, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Είναι σκάνδαλο, επι τέσσερις, αποδεδειγμένα, μήνες, κάθε μέρα και όλο το 24ωρο να συμβαίνει αυτό και κανείς να μην αναλαμβάνει ευθύνες. Είναι κωμωδία να δαπανώνται οικονομικοί πόροι εκατομμυρίων για δίκτυα αποχέτευσης σε χωριά από όπου τα λύματα θα οδηγούνται στον βιολογικό, για να αδειάζουν έτσι στην Τάφρο 66. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο πλέον και ελπίζουμε και στην διεκδίκηση αστικών ευθυνών, εκτός από τις Διοικητικές και ποινικές, από πολίτες οι οποίοι υφίστανται όλο αυτό.   

(Η φωτογραφία είναι δυο μέρες πριν 18-4-2023)

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Η Επταμελής Γραμματεία / Ν. Ασλάνογλου (Βέροια), Κ. Βολιώτης (Βόλος), Φ. Γερόπουλος (Βόλος), Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα), Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Δ. Μίχαλος (Ρόδος), Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή