Με αφορμή το δημοσίευμα του InVeria.gr για την νέα πυρκαγιά πέριξ του καταυλισμού των Ρομά στο Εργοχώρι τέθηκε για ακόμα μία φορά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας την Δευτερα (27/3/2023), από την αντιδήμαρχο Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, η οποία και πριν λίγο καιρό έκανε σχετική παρέμβαση. 

Η κα Τζήμα πρότεινε να υπάρξει πρωτοβουλία από τους δημοτικούς συμβούλους που είναι νομικοί να συντάξουν από κοινού μια αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Εργοχωρίου και να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Όπως είπε η αντιδήμαρχος, γνωρίζει ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε ιδιωτικές εκτάσεις, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει κάπως να ξεκινήσει η δραστηριοποίηση του Δήμου απέναντι στο θέμα, καθώς υπάρχουν νόμιμες οδοί στην διάθεση του Δήμου προκειμένου να κινητοποιήση και τους ιδιώτες και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για να δουν το ζήτημα. 

Δυστυχώς στην Ελλάδα περιμένουμε να δούμε κάτι πολύ χειρότερο για να πούμε ότι τελικά δεν ενεργήσαμε εγκαίρως. Τα πρόσφτα γεγονότα (σ.σ. το δυστύχημα των Τεμπών) το επιβεβαιώνουν αυτό. Για να μην φτάσουμε να πούμε ότι υπήρχε μία κατάσταση για την οποία όλοι μας υπ’ ευθύνη μας συντηρούσαμε, λιγότερο ή περισσότερο, καλό είναι να το δούμε“, είπε καταλήγοντας η Συρμούλα Τζήμα

Η αντιδήμαρχος ρώτησε επίσης αν υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν όργανα παιδικής χαράς για ΑμεΑ σε ήδη υφιστάμενες παιδικές χαρές, έως ότου ολοκληρωθεί η παιδική χαρά αποκλειστικά για ΑμεΑ που προβλέπεται να γίνει στο Εργοχώρι. 

Για το θέμα των οργάνων ΑμεΑ σε παιδικές χαρές ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε πως υπάρχουν σε ορισμένες παιδικές χαρές τέτοια όργανα, ωστόσο δεν ήταν πρόχειρος να απαντήσει σε ποιες και δεσμεύτηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. 

Για το θέμα των πρωτοβουλιών για τον καταυλισμό των Ρομά δεν είπε κανείς τίποτα! Δεν σχολιάστηκε η πρόταση, ούτε έγινε δεκτή, ούτε απορρίφθηκε. Πέρασε, κατά το κοινώς λεγόμενο στο “ντούκου”. 

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ακριβόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, δήλωσε διαθέσιμος για ενεργήσει από κοινού με την κα Τζήμα, προκειμένου να συνταχθεί η αναφορά και να ανακινηθεί το θέμα. 

Αναμένεται η ανταπόκριση ή μη και των υπολοίπων δικηγόρων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά, κυρίως, η στήριξη ή μη της πρότασης από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ας μην είναι νομικοί. 

Για να ξέρουμε, τελικά, ποιοι θέλουν να παραμείνει η κατάσταση ως έχει και ποιοι όχι. Εμείς δεσμευόμαστε ονομαστικά (εφόσον μας ενημερώσουν) να τους αναφέρουμε έναν προς έναν και μία προς μία.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή