ΔΤ: Η ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ, οι εκδόσεις ΑΩ και ο Ποιητικός Πυρήνας σάς προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Δελιόπουλου, Αλιρρόη. Το μηδέν στον καθρέφτη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 7μ.μ. στο καφέ Εκτός Χάρτη (Βενιζέλου 43, Βέροια)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, ποιητής
  • Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ποιητής, συνδ/ντης του περ. ΝΟΗΜΑ
  • Σίμος Ανδρονίδης, Δρ Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
  • Γλύκα Διονυσοπούλου, υποψήφια δρ Ιστορίας της Τέχνης, εικαστικός

Δεν υπάρχει πιο σκληρή, πιο αδιέξοδη, πιο βασανιστική φυλακή από έναν καθρέφτη. Σε μια τέτοια φυλακή η Αλιρρόη βρίσκεται ξαφνικά αιχμάλωτη και καλείται να ζήσει όλες τις εποχές του εαυτού της. Μέσα από τους στίχους της ποιητικής σύνθεσης του Γιώργου Δελιόπουλου, η Αλιρρόη, μια μορφή ρευστή σαν τη θάλασσα, αρνείται, θυμώνει, βλασφημεί, αποδέχεται την ήττα, βάζει τα κλάματα, απογοητεύεται, ώσπου τολμάει να κοιτάξει στον καθρέφτη το μηδέν της –το ίδιο μηδέν που φοβόμαστε όλοι μας– κατακόρυφα, σαν να κοιτάζει προς τα κάτω το κενό.

προσευχή

Πάτερ ἡμῶν, πώς με γκρέμισες κάτω

κι απ’ τη γλώσσα μαζεύω συντρίμμια

σκέπασε γύρω τούς τοίχους με σύμβολα

μήπως κοιτώντας τρομάζω λιγότερο

δὸς ἡμῖν σήμερον ένα σημείο φυγής

λίγο ψωμί παραπάνω στα όνειρα

ἄφες ἡμῖν αμαρτίες που σάπισαν

ῥῦσαι ἡμᾶς από σκέψεις που κάρφωσες

Πάτερ ἡμῶν, λιτανείες τα χρόνια μου πέρασαν

στα κηρύγματα βράδιασα κι έμεινα βρέφος

μα προσεύχομαι τώρα, ἐλθέτω ἡ ἔξοδος

κι ένα μόνο ζητώ, γενηθήτω τὸ νῦν θέλημά

Μου.

Ο Γιώργος Δελιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Είναι διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, έχει επιμεληθεί δεκάδες λογοτεχνικά αφιερώματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Από το 2021 είναι συνδιευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού καρυοθραύστις (εκδ. Ρώμη) και υπεύθυνος ύλης, αντίστοιχα, στο λογοτεχνικό περιοδικό σταφυλή (εκδ. Κουκκίδα).

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή