(Αναδημοσίευση από naousanews.grΤην πρόθεση του να είναι  εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου και τέως δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους της Ημαθίας το βράδυ της Δευτέρας (6/2/2023) στο «Κιόσκι».

Ο κ. Κουτσογιάννης εμφανίστηκε αρκετά διαφορετικός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του ως δήμαρχος, έκανε την αυτοκριτική του, ενώ ανακοινώνοντας την  υποψηφιότητα του, τόνισε πως στόχος είναι αυτός και η νέα του ομάδα η οποία αποτελείται  από παλιούς του συνεργάτες αλλά κυρίως από νέους ανθρώπους , να δώσουν ξανά ελπίδα στους πολίτες του δήμου ασκώντας παράλληλα κριτική στη νυν διοίκηση του Νικόλα Καρανικόλα.

«Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα  και την τουριστική ανάπτυξη»

Στην αρχή ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου είπε πως αυτός ο χώρος δηλαδή το «Κιόσκι» συμπυκνώνει και την δική του φιλοσοφία που είχε ως διοίκηση του δήμου, δηλαδή την στήριξη της επιχειρηματικότητας, διότι ο δήμος αυτό οφείλει να κάνει,, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και σημεία που είναι πόλος αναφοράς για την τοπική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη που είναι ένα από τα κομβικότερα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει για να μπορεί να έχει μέλλον.

Συνέχισε λέγοντας πως είναι πολύ χαρούμενος καθώς γι αυτό το χώρο, δηλαδή το «Κιόσκι»  ως διοίκηση δουλέψε σκληρά κόντρα στην παρούσα διοίκηση η οποία όπως είπε έκανε τιτάνια προσπάθεια για να μην υλοποιηθεί.

Είπε επίσης πως η μεγάλη διαφορά της νοοτροπίας της δικής του παράταξης είναι  πως προσπαθεί να αξιολογήσει τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στον τόπο ούτως ώστε να υπάρχει πολλαπλασιαστικό όφελος προς την τοπική κοινωνία.

«Φτάσαμε σ ένα σημείο που δυστυχώς με πράξεις και παραλήψεις της σημερινής διοίκησης να έχει χαθεί η ελπίδα»

Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως κατόπιν επισταμένης σκέψης και αφού ζύγισε πολλά πράγματα πήρε την απόφαση με καλούς φίλους και συνεργάτες να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος  με τον Κοινό Τόπο για το δήμο της Νάουσας. Τόνισε πως όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει από μια βαθιά ανάγκη να υλοποιηθούν πράγματα τα οποία έμειναν ανολοκλήρωτα κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο και να δοθεί ξανά αυτό που έχει χαθεί σήμερα, η ελπίδα. «Φτάσαμε σ ένα σημείο που δυστυχώς με πράξεις και παραλήψεις της σημερινής διοίκησης να έχει χαθεί η ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως η ομάδα του αποτελείται και από παλιούς του καλούς συνεργάτες αλλά και από νέα πρόσωπα, ανθρώπους πραγματικά αξιόλογους , με σύγχρονη σκέψη, αγωνιστική διάθεση  οι οποίοι με το προσωπικό τους παράδειγμα αποτελούν πρότυπο για τους συνδημότες, ανθρώπους  επαγγελματίες, του μόχθου, ανθρώπους  οικογενειάρχες, νέους ανθρώπους  που επέλεξαν αν και θα είχαν, όπως είπε, την δυνατότητα να βρίσκονται αλλού με βάση τα προσόντα τους, να μείνουν στη Νάουσα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εδώ κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Περίοδος βαθιάς περισυλλογής και αυτοκριτικής

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου και τέως δήμαρχος Νάουσας, όταν ήρθε το  αρνητικό αποτέλεσμα όπως ήταν αυτό των εκλογών του 2019, ναι μεν έφερε μια πικρία μια στενοχώρια, αποτέλεσε όμως και  μια περίοδο βαθιάς περισυλλογής, αυτοκριτικής, μια προσπάθεια να βελτιώσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία δεν λειτούργησαν σωστά, αδικώντας πολλές φορές τον ίδιο του τον εαυτό. «Παρόλα αυτά ουδείς ακόμη και από τους φανατικούς πολιτικούς μου αντιπάλους δεν μπορεί να μου προσάψει πως δεν ήμουν εργατικός και δεν προσέφερα πολλά και σημαντικά πράγματα σε επίπεδο εντάξεων έργων και προγραμμάτων, σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε πραγματικά την νοοτροπία αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης πως αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησε σε μια συστράτευση ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες προκειμένου να σταθούν απέναντι του. «Συγκρουστήκαμε με κατεστημένες αντιλήψεις με ενέργειες που είχαν περισσότερο ως στόχο τη διατήρηση κάποιων ανθρώπων στο προσκήνιο, σε βάρος του τόπου», είπε.

«Παρέλειψα την ανάγκη των συμπολιτών να έχουν στενότερη επαφή και επικοινωνία μαζί μου»

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο δυστυχώς στην τρέχουσα περίοδο το πληρώνει ο κόσμος του δήμου  με τρόπο ο οποίος αποδεικνύεται όπως τόνισε πραγματικά επιζήμιος για την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Ο κ. Κουτσογιάννης κάνοντας την αυτοκριτική του είπε πως και ο ίδιος υπήρξε σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι έπρεπε απομονωμένος στο γραφείο του διότι εκτιμούσε  πως η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες για την ανάπτυξη και την ευημερία  των πολιτών ήταν και είναι  πιο σημαντικό. «Εκείνο που παρέλειψα  σε αυτή μου την προσπάθεια είναι η ανάγκη των συμπολιτών μου να έχουν  μια στενότερη επαφή και επικοινωνία με το δήμαρχο». Αυτό το στοιχείο όπως είπε λειτούργησε αρνητικά και αντιλαμβάνεται την ανάγκη των ανθρώπων να έχουν επαφή και επικοινωνία με το δήμαρχο, ακόμη και αν αυτή σχετίζεται και εστιάζεται ουσιαστικά σε μια διαδικασία περισσότερο φιλική  και λιγότερο ουσιαστική σε επίπεδο υπεραξίας για τον τόπο.

«Αντιμετωπίσαμε όλη την περίοδο της θητεία μας μια λυσσώδη  πολεμική η οποία στο δικό μου πρόσωπο εκφράστηκε με μηνύσεις και καταγγελίες»

Είπε πως ο ίδιος είχε το μεγάλο βάρος να πέσει πάνω σε πολύ δύσκολες συγκυρίες την περίοδο της δικής του θητείας. Τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό, καθώς όπως τόνισε η διοίκηση του βρέθηκε πάνω σε πράγματα τα οποία δεν τα έχει ξαναζήσει ο τόπος, όπως τα capitalcontrols. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα πως εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν  διαγωνισμούς με προμήθειες για έργα και δεν μπορούσαν οι εργολάβοι και οι προμηθευτές να συμμετάσχουν διότι ήταν σχεδόν αδύνατο να λάβουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, Υπενθύμισε πως εκείνη η περίοδος ήταν «νεκρή» όσον αφορά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα πρώτα όπως είπε άρχισαν να τρέχουν το 2017, με την εκκίνηση του ΕΣΠΑ εκείνης της περιόδου. «Αντιμετωπίσαμε όλη την περίοδο της θητεία μας μια λυσσώδη  πολεμική η οποία στο δικό μου πρόσωπο εκφράστηκε με μηνύσεις και καταγγελίες οι οποίες δεν ήταν μόνο προσωπικές αλλά παρά πολλές στρέφονταν σε βάρος του δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η  συντριπτική πλειοψηφία των έργων που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Νάουσας είναι προϊόν της δικής μας προσπάθειας»

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το «Κιόσκι», λέγοντας πως ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, με τις ευλογίες της παράταξης που άνηκε και είχε εκλεγεί προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να ακυρωθεί η διαδικασία και να μην υπάρχει ο χώρος αυτό στον οποίο γίνεται η συνάντηση.

«Σταθερά οι ίδιοι άνθρωποι προσέφυγαν για έργα που θέλαμε να κάνουμε σχετικά με ασφαλτοστρώσεις, άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Νάουσας είναι προϊόν της δικής μας προσπάθειας, εννοώ πως σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο εύρεσης πόρων δουλεύτηκαν από τη δική μας διοίκηση», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου είπε πως τα έργα αυτά καλώς συνεχίζονται σήμερα, ενώ ο ίδιος το 2014 δεν βρήκε μελέτες. Αντιθέτως όπως δήλωσε η σημερινή διοίκηση είχε την τύχη και χαρά να βρει πάρα πολλά έργα όπως είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κλειστό Θέατρο, η πλατεία Κοπανού, το Γυμνάσιο Κοπανού και το Γυμνάσιο Αγγελοχωρίου, οι παιδικές χαρές που έγιναν στις κοινότητες, όπως και το καινούργιο Unimogπου έχει προμηθευτεί ο δήμος το οποίο ήταν έργο που είχε εντάξει η διοίκηση του Κοινού Τόπου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ειρήσθω εν παρόδω όπως δήλωσε στο Σ.Β.Α.Α.  από τα τρεισήμισι εκατομμύρια έργα αναπλάσεων, προμηθειών, ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και κοινωνικής συνοχής η τωρινή διοίκηση του δήμου έχει απορροφήσει χάρη στην αδράνεια της μόλις 13, 5% και αυτό αφορά την προμήθεια του Unimog που χρησιμοποιείται για καθαρισμούς δρόμων και αποχιονισμούς.

«Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είχα τη χαρά να δω ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά δίπλα στο Νίκο Κουτσογιάννη»

«Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είχα τη χαρά να δω ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά δίπλα στο Νίκο Κουτσογιάννη γιατί τον εκτιμούν ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα και όχι διότι εξαρτώνται από μένα ως δήμαρχο και ως πολιτικό πρόσωπο. Την ίδια στιγμή είχα τη δυνατότητα να δω και αυτούς που είχαν άλλα κίνητρα και στην πρώτη ευκαιρία βρέθηκαν να είναι απέναντι μου μη σεβόμενοι και μη τιμώντας την εμπιστοσύνη που έλαβαν από μένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσογιάννης είπε  πως αυτό το γεγονός ήταν εξαιρετικά ευχάριστο για τον ίδιο, διότι με αυτόν τον τρόπο η νέα ομάδα που δημιουργείται και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις επόμενες εκλογές, αποτελείται από ανθρώπους εξαιρετικούς, προσωπικότητες που έχουν λόγο, άποψη και ταυτόχρονα έχουν αποδεδειγμένη θετική συνεισφορά στην κοινωνία και μέσω του επαγγέλματος τους και μέσω της κοινωνικής τους δραστηριότητας. «Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι που μου δίνουν πολύ μεγάλη δύναμη, να μπορώ να συνεχίσω και να κάνω αυτή την προσπάθεια. Η ομάδα μας αποτελείται από νέα πρόσωπα με ικανότητα,, με διάθεση προσφοράς, που αγαπούν τον τόπο τους και κυρίως είναι άνθρωποι που προτάσσουν το κοινωνικό συμφέρον, την κοινωνική πρόοδο έναντι της δικής τους προβολής και της δικής τους προσωπικής εξέλιξης» δήλωσε.

Παντελής απουσία οράματος και προβληματική καθημερινότητα

Συνεχίζοντας δήλωσε πως μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται και στελεχώνουν αυτήν τη νέα προσπάθεια είναι νέοι όχι μόνο σε ηλικία αλλά  σε συμπεριφορά και τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. «Εμείς δεν έχομε την ανάγκη να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ανθρώπους οι οποίοι διατέλεσαν στο παρελθόν στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα έχοντας αποδεδειγμένα πάρει χαμηλή βαθμολογία από τους πολίτες», σχολίασε.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης στάθηκε επίσης στην απόφαση να διεκδικήσει το δήμο λέγοντας πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η σημερινή κατάσταση, η οποία όπως είπε αποτυπώνεται  στην παντελή απουσία οράματος από τη σημερινή δημοτική αρχή και την προβληματική καθημερινότητα. «Η πτώση του δήμου μας είναι ραγδαία και δεν υπάρχει φρένο. Αυτό αποτυπώνεται σε επίπεδο καθημερινότητας κάνοντας απλώς μια βόλτα στον αστικό ιστό», δήλωσε.

Δήλωσε πως εύκολα θα διαπιστώσει κάποιος τα άπειρα προβλήματα και τις βλάβες στους δρόμους που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η δική του διοίκηση όπως υποστήριξε,  συγκρούστηκε με αντιλήψεις που υπήρχαν στη Νάουσα, φέρνοντας κάδους απορριμμάτων και βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό μια καθημερινότητα η οποία πριν ήταν οι άπειρες σακούλες σκουπιδιών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή, την καθαριότητα και την ασφάλεια. «Ακόμη και αυτό έγινε αντικείμενο αντιπολίτευσης από τη σημερινή δημοτική αρχή, διότι δυστυχώς αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν όσοι βρίσκονται σήμερα στη δημοτική αρχή, είναι πως δεν αρκεί να έχεις καλές προθέσεις πρέπει να έχεις τη διάθεση να συγκρουστείς ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος» δήλωσε ο Νίκος Κουτσογιάννης,

«Έχουμε το όραμα και το σχέδιο να κάνουμε αυτόν τον τόπο ελκυστικό»

Έπειτα μίλησε για θέματα καθημερινότητας, το πόσο σκοτεινή είναι το βράδυ η Νάουσα από έλλειψη φωταγώγησης σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού, χαρακτηρίζοντας την πραγματικότητα σκληρή, ενώ μίλησε και για έλλειψη οράματος, πράγματα που τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο Νάουσας.  «Δεν έχουμε ακούσει ούτε  μία φορά, έχω προκαλέσει πολλές φορές το δήμαρχο να μας πει ποιο είναι το όραμα του για την πόλη για το δήμο, γι αυτόν τον τόπο, και ουδέποτε πήραμε απάντηση. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μένει σε αυτόν τον τόπο και αγωνιά για το μέλλον, που να γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο», τόνισε.

Κλείνοντας ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου είπε πως  υπάρχει αδυναμία της σημερινής δημοτικής αρχής να λειτουργήσει προς το όφελος του τόπου. Δήλωσε βαθιά πεπεισμένος πως η ομάδα του και ο ίδιος έχει το όραμα, το σχέδιο και τον τρόπο, να μπορέσει να εξαντλήσει τις πιθανότητες και να κάνει τον τόπο ελκυστικό για τους ανθρώπους που είναι εδώ αλλά και γι αυτούς που θα θελήσουν να έρθουν με τις οικογένειες τους για να μείνουν και να ζήσουν μια ποιοτική ζωή. Τέλος, ενημέρωσε πως μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Κοινός Τόπος θα πραγματοποιήσει  μια μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα του.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή