ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

60 Χρόνια Μετά

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), παράλληλα με την έκθεση προς τιμήν του, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», διοργανώνει ένα διήμερο συμπόσιο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Christoph Stroux (1931-2013), πρώτου διευθυντή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του.

Διακεκριμένοι μουσικολόγοι, ερευνητές και προσωπικότητες του ευρύτερου μουσικού χώρου, που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τον Καλομοίρη, θα μιλήσουν γύρω από θέματα που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη δράση και προσφορά του στη μουσική ζωή της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπως και ευρύτερα ζητήματα αισθητικής αλλά και προβληματισμούς σχετικά με την έκφραση της ελληνικότητας στη μουσική.

Ανάμεσα στους σύνεδρους, η Βεροιώτισσα πιανίστα και μουσική ερευνήτρια Άννα Σιαμπάνη (D.M.A.) θα παρουσιάσει διάλεξη και ρεσιτάλ με θέμα τη μουσική γλώσσα του συνθέτη, θίγοντας ζητήματα γραφής, ανάλυσης, και ερμηνείας μέσα από τα έργα για σόλο πιάνο. Η κ. Σιαμπάνη έχει τιμηθεί για την καλλιτεχνική της προσφορά στο πιανιστικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη από το ίδρυμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το Ινστιτούτο Τεχνών, και το Πανεπιστήμιο του Μάντισον, στις Η.Π.Α., αποσπώντας τον τίτλο «Η Γυναίκα στις Τέχνες» για το 2019. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή