Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκπόνηση «Τοπικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά», που αφορά τους διαμένοντες Ρομά στον Δ. Βέροιας. 

Στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης γίνεται – μεταξύ άλλων –  περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, του αριθμού των Ρομά που διαμένουν στον Δ. Βέροιας, τα προβλήματα και κατατίθενται προτεινόμενες δράσης για άμβλυνση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της περιοχής. 

Το εν λόγω Σχέδιο αναφέρεται στους Ρομά του δήμου Βέροιας που διαμένουν στους παρακάτω οικισμούς: Εργοχώρι, Τριφυλλοπάζαρο, Μέση, Μακροχώρι και Κουλούρα καθώς επίσης και εντός του αστικού ιστού της Βέροιας.

Να σημειωθεί ότι το Τοπικό Σχέδιο Δράσης τέθηκε προς συζήτηση αρχικά στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μελών της. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. 

Συνεπώς, προς αποφυγή παρανοήσεων, τα όσα θα δημοσιευτούν παρακάτω σχετικά με τις παρεμβάσεις – δράσεις, αποτελούν τις προτάσεις της Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και όχι απόφαση ή πρόταση του Δήμου Βέροιας. 

Σε κάθε περίπτωση, η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνεται με αριθμούς και στοιχεία τόσο η αριθμητική δύναμη των Ρομά της περιοχής και, κυρίως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν σε οικισμούς ή καταυλισμούς χωρίς ή με υποτυπώδεις υποδομές. 

Η υφιστάμενη κατάσταση – Αριθμητικά στοιχεία διαμενόντων στον Δ. Βέροιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τοπικού Σχεδίου Δράσης, ο πληθυσμός των Ρομά Δ. Βέροιας διαμένει στους οικισμούς Εργοχώρι, Τριφυλλοπάζαρο, Μέση, Μακροχώρι και Κουλούρα, ενώ σημαντικό μέρος διαμένει εντός του αστικού ιστού της Βέροιας.

Αναλυτικότερα: 

Στον καταυλισμό Εργοχωρίου έχουν καταγραφεί 9 οικογένειες. Σύνολο 38 άτομα (10 άνδρες – 8 γυναίκες, 20 παιδιά) 

Στον καταυλισμό Τριφυλλοπάζαρου έχουν καταγραφεί 13 οικογένειες. Σύνολο 49 άτομα, 13 άνδρες, 15 γυναίκες, 21 παιδιά) 

Στον οικισμό Μέσης έχουν καταγραφεί 35  οικογένειες (σύνολο 88 άτομα, 35 άνδρες, 24 γυναίκες, 29 παιδιά).

Στo Μακροχώρι έχουν καταγραφεί 42 οικογένειες  (Σύνολο 122 άτομα , 36 άνδρες,  39 γυναίκες, 47 παιδιά) . 

Στην Κουλούρα έχουν καταγραφεί 82 οικογένειες (Σύνολο 197 άτομα, 80 άνδρες, 71 γυναίκες και 46 παιδιά ).

Εντός αστικού ιστού Βέροιας έχουν καταγραφεί 47 οικογένειες (Σύνολο 146 άτομα , 37 άνδρες, 54 γυναίκες και 55 παιδιά).

Συνολικά καταγράφηκαν στον Δ. Βέροιας 229  Οικογένεια και 641 άτομα. 

Οι συνθήκες ανά περίπτωση

Στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης περιγράφονται οι συνθήκες που επικρατούν στους τόπους που διαμένουν οι Ρομά του Δήμου. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Στον οικισμό του Εργοχωρίου, ο οποίος αποτελεί οικιστικό πυρήνα με κλασσική τυπολογία κατοίκισης Ρομά αναφέρεται περισσότερο κατάσταση αστεγότητας. Για  τους άλλους οικιστικούς πυρήνες των Ρομά, στις περιοχές Μέσης, Κουλούρας, Μακροχωρίου και Τριφυλλοπάζαρου, οι συνθήκες εγκατάστασης προσομοιάζουν περισσότερο σε συνθήκες κατοίκισης με πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΧΩΡΙΟΥ: 

Ο καταυλισμός έχει εγκατασταθεί σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο (αυθαίρετη κατάληψη από τους οικιστές προ αρκετών ετών) εκτός σχεδίου. Απέχει περίπου 600 μέτρα από την επαρχιακή οδό Βέροιας – Σκύδρας (κέντρο της συνοικίας, διέρχεται αστική συγκοινωνία) και 2.800 μέτρα από το Δημαρχείο (μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων), αποστάσεις που είναι δυνατό να διανυθούν πεζή.

Στον περίγυρο του καταυλισμού υπάρχουν σχολικό συγκρότημα (ανατολικά, ακριβώς απέναντι), κατοικίες (Εργοχώρι) και γεωργική γη, ενώ σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων νότια και ανατολικά διέρχεται ο Τριπόταμος.

Ο μεταξύ των παραπηγμάτων χώρος του καταυλισμού παραμένει ελεύθερος, αδιαμόρφωτος (χώμα και αυτοφυής χλωρίδα, χωρίς φωτισμό) και σε κοινή χρήση, εξυπηρετώντας τη διέλευση και προσπέλαση των παραπηγμάτων, υπαίθριες δραστηριότητες, αποθήκευση, στάθμευση κ.ά.

Ο καταυλισμός εξυπηρετείται ικανοποιητικά από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Δεν υπάρχει δίκτυο υδροδότησης, οι ανάγκες, όμως, καλύπτονται με κοινόχρηστη βρύση εντός του καταυλισμού. Χώροι υγιεινής υπάρχουν σε μερικά παραπήγματα, οι οποίοι αποχετεύονται σε βόθρους.

Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο, καθώς έχει τοποθετήσει κάδους. Συνδέσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν υπάρχουν, ούτε με δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Ο πληθυσμός του Εργοχωρίου τροποποιείται συνεχώς λόγω ότι είναι μετακινούμενος 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΟΠΑΖΑΡΟΥ: 

Βρίσκεται ανατολικά της συνοικίας Εργοχώρι της Βέροιας, βόρεια της γέφυρας της οδού Σταδίου προς Νάουσα (γέφυρα «Μοδιά» ή γέφυρα « του φόρου») περίπου 500 μέτρα από αυτήν, επί της ανατολικής όχθης του Τριποτάμου (παλαιά πλημμυρική κοίτη).

Πρόκειται, ουσιαστικά, για οικιστικό πυρήνα χωρίς σαφή οριοθέτηση, με συνολική  έκταση 6 στρεμμάτων περίπου.

Ο οικιστικός πυρήνας είναι μικτός και έχει εγκατασταθεί σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο.  Πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη από τους οικιστές σε περιοχή εκτός σχεδίου – περιοχή  .

Απέχει περίπου 350 μέτρα από την οδό Παυσανίου (περιαστική οδός, η οποία συνδέει την επαρχιακή οδό Βέροιας – Σκύδρας με την επαρχιακή οδό Βέροιας – Αλεξάνδρειας, διέρχεται αστική συγκοινωνία) και 2.100 μέτρα από το Δημαρχείο (μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων), αποστάσεις που είναι δυνατό να διανυθούν πεζή.

Πρόσβαση στον οικιστικό πυρήνα υπάρχει μόνο από την οδό Παυσανίου, κοντά στη συμβολή της στην οδό Σταδίου, μέσω αγροτικού δρόμου (χωματόδρομος) με υποτυπώδη οδικό φωτισμό.

Στον περίγυρο του οικιστικού πυρήνα υπάρχουν μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις εμπορίου ή μεταποίησης (κυρίως δυτικά και λίγες διάσπαρτες ανατολικά – νοτιοανατολικά), κατοικίες (Εργοχώρι, δυτικά) και γεωργική γη, ενώ σε άμεση γειτνίαση δυτικά (περίπου 15 έως 30 μέτρα) διέρχεται ο Τριπόταμος, αποτελώντας σοβαρή απειλή σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Άλλοι χείμαρροι, ρέματα, θέσεις κατολισθήσεων, ρυπογόνες, οχλούσες, επικίνδυνες χρήσεις ή εγκαταστάσεις κλπ. που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον καταυλισμό και στους κατοίκους, δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Ο μεταξύ των παραπηγμάτων χώρος του οικιστικού πυρήνα παραμένει ελεύθερος, αδιαμόρφωτος (χώμα και αυτοφυής χλωρίδα) και σε κοινή χρήση, εξυπηρετώντας τη διέλευση και προσπέλαση των παραπηγμάτων, υπαίθριες δραστηριότητες, αποθήκευση, στάθμευση κ.ά.

Ο οικιστικός πυρήνας δεν εξυπηρετείται ικανοποιητικά από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Δίκτυο υδροδότησης υπάρχει στα παραπήγματα, όπως και χώροι.

Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο (υπάρχουν κάδοι). Συνδέσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν υπάρχουν τα περισσότερα σπίτια έχουν γεννήτριες.

Σε ότι αφορά τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας κάτοικοι τα έχουν αντικαταστήσει με δίκτυα κινητής.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ:

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού Κουλούρα του Δήμου Βέροιας σε άμεση γειτνίαση με την αποστραγγιστική Τάφρο 66, περίπου 50 μέτρα από αυτήν.

Πρόκειται ουσιαστικά, για γειτονιά συγκροτημένη και σαφώς οριοθετημένη, με συνολική έκταση 16 στρεμμάτων.

Η γειτονιά, συμπαγής, έχει προκύψει από την εγκατάσταση Ρομά σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο στη θέση αυτή (αυθαίρετη κατάληψη από τους οικιστές προ αρκετών ετών), εκτός σχεδίου τότε, το οποίο περιήλθε στην κυριότητα του τότε Δήμου Αποστόλου Παύλου με  ανταλλαγή.

Ο Δήμος προχώρησε σε εκτέλεση έργων υποδομής και παράλληλα σε πολεοδόμηση της περιοχής η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ωστόσο η περιοχή έχει οικοπεδοποιηθεί.

Η μέση απόσταση των κατοικιών από το κέντρο του οικισμού είναι περίπου 650 μέτρα (μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων), απόσταση που είναι δυνατό να διανυθεί πεζή. Δεδομένου ότι η γειτονιά αποτελεί μέρος-συνέχεια του οικισμού, η πρόσβαση σ’ αυτήν, αλλά και στις κατοικίες, είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων με οδικό  φωτισμό. Η Κουλούρα συνδέεται συγκοινωνιακά με τη Βέροια.

Ανατολικά και Δυτικά της γειτονιάς εκτείνεται γεωργική γη, βόρεια διέρχεται η Τάφρος 66, ενώ δυτικά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή (Θεσσαλονίκης – Βέροιας).

Η  Τάφρος 66 αποτελεί μόνιμο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή που διασχίζει, αλλά και για τον ποταμό Αλιάκμονα, εξ αιτίας των λυμάτων (κυρίως βιομηχανικών) που χύνονται σ’ αυτή, φυσικά, παρανόμως.

Ο υπαίθριος χώρος μεταξύ των κατοικιών της γειτονιάς αντιμετωπίζεται κατά κανόνα ως διακεκριμένη αυλή της κάθε κατοικίας (ιδιωτικός – ιδιόκτητος), με διαμόρφωση και χρήση που ποικίλλει, καθοριζόμενη από τους χρήστες της (προσπέλαση της κατοικίας, υπαίθριες δραστηριότητες, αποθήκευση, στάθμευση κ.ά.).

Η γειτονιά εξυπηρετείται ικανοποιητικά από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, το δίκτυο υδροδότησης,  οι κατοικίες διαθέτουν χώρους υγιεινής που αποχετεύονται σε βόθρους . 

Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο (υπάρχουν κάδοι).

Κάποιες κατοικίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του οικισμού, ενώ υπάρχουν συνδέσεις με δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Στην περιοχή υπάρχουν εργοστάσια και χωράφια και αρκετοί από τους ΡΟΜΑ εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες σ αυτά. 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕΣΗΣ:

Πρόκειται για ομάδα  κατοικιών διάσπαρτων στην αγροτική περιοχή Ανατολικά της Βέροιας, προς τη Μέση, οι οποίες δεν συνιστούν συγκροτημένη ενότητα διαμονής (καταυλισμό, γειτονιά, οικισμό κλπ.) για αυτό και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η συνολική τους έκταση. 

Οι κατοικίες είναι ιδιόκτητες (ανήκουν στους ίδιους) και έχουν κτισθεί σε αγροτεμάχια που έχουν αγορασθεί από αυτούς εκτός σχεδίου. 

Η απόσταση των κατοικιών από τη Βέροια ή άλλους οικισμούς ποικίλλει (ενδεικτική μέση απόσταση από το Δημαρχείο 2.200 μέτρα, 1.000 μέτρα από την Περιφερειακή Βεροίας όπου υπάρχουν καταστήματα και διέρχεται αστική συγκοινωνία).

Οι κάτοικοι μετακινούνται με ιδιωτικά οχήματα μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων, αν και οι αποστάσεις, γενικά, είναι δυνατό να διανυθούν πεζή. Πρόσβαση στις κατοικίες υπάρχει μέσω του οδικού δικτύου της περιοχής.

Στην περιοχή κυριαρχούν οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις εμπορίου ή μεταποίησης (κυρίως κατά μήκος της Περιφερειακής) και ελάχιστες διάσπαρτες κατοικίες. 

Ο περιβάλλον υπαίθριος χώρος κάθε κατοικίας αντιμετωπίζεται -κατά κανόνα- ως διακεκριμένη αυλή της (ιδιωτικός-ιδιόκτητος), με διαμόρφωση και χρήση που ποικίλλει, καθοριζόμενη από τους χρήστες της (προσπέλαση της κατοικίας, υπαίθριες δραστηριότητες, αποθήκευση, στάθμευση κ.ά.).

Δίκτυο υδροδότησης υπάρχει στις κατοικίες, όπως και χώροι υγιεινής και λοιπές εξυπηρετήσεις, που αποχετεύονται σε βόθρους.

Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο (υπάρχουν κάδοι).

Οι κατοικίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής, ενώ δυνητικά υπάρχουν συνδέσεις με δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Στον οικισμό αυτόν διαβιούν οι πιο εύποροι από τους ΡΟΜΑ. 

Χωρική ενότητα διαμονής Ρομά Μακροχωρίου:

Πρόκειται για συστάδα κατοικιών εντός του αστικού ιστού του οικισμού Μακροχώρι, οι οποίες δεν συνιστούν συγκροτημένη ενότητα διαμονής (καταυλισμό, γειτονιά,  οικισμό κλπ.) για αυτό και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η συνολική τους έκταση. 

Οι κατοικίες είναι είτε ενοικιασμένες είτε ιδιόκτητες και έχουν κτισθεί σε οικόπεδα που έχουν αγορασθεί από τους ίδιους εντός σχεδίου.

Η μέση απόσταση των κατοικιών από το κέντρο του οικισμού είναι μικρότερη των 500 μέτρων (μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων), απόσταση που είναι δυνατό να διανυθεί πεζή. Δεδομένου ότι οι κατοικίες βρίσκονται εντός του οικισμού, η πρόσβαση σ’ αυτές  είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων με οδικό φωτισμό.

Η μέση απόσταση του Μακροχωρίου από τη Βέροια είναι 5 χιλιόμετρα και καλύπτεται από αστική συγκοινωνιακή γραμμή. Χείμαρροι, ρέματα, θέσεις κατολισθήσεων, ρυπογόνες, οχλούσες, επικίνδυνες χρήσεις ή εγκαταστάσεις. που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη γειτονιά και στους κατοίκους, δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Ο περιβάλλον υπαίθριος χώρος κάθε κατοικίας αποτελεί, ουσιαστικά, τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και αντιμετωπίζεται ως διακεκριμένη αυλή της κατοικίας (ιδιωτικός- ιδιόκτητος), με διαμόρφωση και χρήση που ποικίλλει, καθοριζόμενη από τους χρήστες της (προσπέλαση της κατοικίας, υπαίθριες δραστηριότητες, αποθήκευση, στάθμευση κ.ά.).

Οι κατοικίες εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, το δίκτυο υδροδότησης και το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού, διαθέτουν χώρους υγιεινής και λοιπές εξυπηρετήσεις συνδεδεμένες με τα αντίστοιχα δίκτυα.

Επίσης, τροφοδοτούνται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του οικισμού, ενώ υπάρχουν συνδέσεις με δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας. Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο (υπάρχουν κάδοι).

Στην κοινότητα Μακροχωρίου κατοικούν αρκετοί εύποροι ΡΟΜΑ και αρκετοί εργάζονται ως εργάτες γης στα χωράφια της περιοχής . 

Γενικοί Επιχειρησιακοί στόχοι του Δήμου αναφορικά με τους πληθυσμούς Ρομά

Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης αναφέρεται και στους επιχειρησιακούς στόχους του Δήμου. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των Ρομά του Δήμου Βέροιας , επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα παρέμβασης για την άμβλυνση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, η παιδική εργασία, ζητήματα γυναικείας χειραφέτησης, παραβατικότητα, απουσία συλλογικότητας, αποτελούν εμπόδια στην προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Παράλληλα, για την αρτιότερη επίτευξη της υλοποίησης των αξόνων του πιλοτικού σχεδίου δράσης, απαιτούνται οριζόντιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα των παρεμβάσεων.

Οι προτεραιότητες, που τίθενται είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των Ρομά, η αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας και  η ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτισμού των Ρομά. 

Η στέγαση των κατοίκων (Μετεγκατάσταση/επιδότηση ενοικίου/χορήγηση στεγαστικών δανείων/βελτίωση υφιστάμενων συνθηκών/συνδυασμός)

Η φοίτηση των παιδιών σχολικής ηλικίας στα σχολεία και η εκπαίδευση των ενηλίκων

Η πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σε φαρμακευτικό υλικό για το σύνολο του πληθυσμού

Προώθηση στην απασχόληση και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Υποστήριξη νέων με παρεμβάσεις επαγγελματικού προσανατολισμού και ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων.

Ενημέρωση γυναικών σε θέματα υγιεινής και οικιακής διαχείρισης 

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης  με δομές υγιεινής 

Πρόσβαση σε δίκτυο υδροδότησης , ηλεκτροδότησης , αποχέτευσης κλπ (η δημιουργία τέτοιων δομών κρίνεται σκόπιμο να προκριθεί στις περιοχές τύπου Ι και τύπου ΙΙ)

Διαβούλευση με τους εκπροσώπους των Ρομά και οι παρεμβάσεις που προτείνονται

Στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης αναφέρονται και οι διαδικασίες διαβούλευσης που έγιναν από το παράρτημα Ρομά με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΒΕΡΓΙΝΑ των ΡΟΜΑ. 

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Το παράρτημα ΡΟΜΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου ΒΕΡΓΙΝΑ  των ΡΟΜΑ και συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους  ΡΟΜΑ του Δήμου Βέροιας  καθώς και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο. Ειδικότερες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής  : το στεγαστικό ζήτημα για το Εργοχώρι, η παροχή ηλεκτροδότησης για το Τριφυλλοπάζαρο και   η εποχιακή εργασία για την Κουλούρα.  

Γενικότερες παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο το πληθυσμού των ΡΟΜΑ είναι να δημιουργηθούν προγράμματα εργασίας και εκπαίδευσης π.χ. προγράμματα απόκτησης απολυτηρίου δημ. Σχολείου . 

Επίσης πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στους καταυλισμούς Εργοχωρίου – Τριφυλλοπάζαρου και Κουλούρας και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜΑ στις περιοχές αυτές.  Τα  αποτελέσματα της διαβούλευσης έχουν ως εξής;

Για τον οικισμό του  Εργοχωρίου:  

Να τους δοθούν οικόπεδα για να χτίσουν ή να τους παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο στο οποίο να τοποθετηθούν  λυόμενα σπίτια. 

Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης 

Να διαμορφωθούν χώροι υγιεινής 

Δημιουργία προγραμμάτων εργασίας .

Για τον οικισμό Κουλούρας:

Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης σε όλο τον οικισμό.

Να τους δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για τις κατοικίες τους.

Λόγω της αύξησης του πληθυσμού να δοθούν κι άλλα οικόπεδα για να μην υπάρχει συνωστισμός .

Σύνδεση με δίκτυο αποχέτευσης γιατί οι βόθροι γεμίζουν και υπάρχει δυσοσμία.

Δημιουργία προγραμμάτων εργασίας γιατί οι δουλειές που έχουν είναι εποχιακές .

Για τον οικισμό Τριφυλλοπάζαρο:

Να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για τις κατοικίες τους .

Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης .

Ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων. 

Ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου τισμός . 

Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Προγράμματα εργασίας.

Οι… κόκκινες γραμμές για το Εργοχώρι

Από τους παραπάνω οικισμούς, τα τελευταία χρόνια πολλές φορές έχει απασχολήσει ο καταυλισμός του Εργοχωρίου, καθώς αφενός βρίσκεται σε σημείο που επηρεάζει τόσο την γειτονιά, όσο και τα παρακείμενα σχολικά συγκροτήματα. Μάλιστα, το γεγονός ότι – όπως άλλωστε διαπιστώνεται και στην σχετική έκθεση – οι κάτοικοι Ρομά του συγκεκριμένου καταυλισμού δεν είναι σταθεροί, δημιουργεί πολλές και θέματα κοινωνικής συνεκτικότητας. Με λίγα λόγια, πολλές φορές οι κατά καιρούς διαβιούντες στον καταυλισμό δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή, δεν διατηρούν κοινωνικούς δεσμούς με τους κατοίκους και, κατά συνέπεια, δεν τους ενδιαφέρει αν υπάρχουν μεταξύ τους άτομα που δημιουργούν εντάσεις, αν υπάρχουν ανήλικοι που παρουσιάζουν εριστική συμπεριφορά κ.α. 

Από την άλλη, οι κάτοικοι του Εργοχωρίου είχαν δηλώσει ξεκάθαρα και αποφασιστικά προς την δημοτική αρχή του Κώστα Βοργιαζίδη την αντίθεσή του σε κάθε μορφή μονιμότερης εγκατάστασης των Ρομά στον οικισμό. 

Μάλιστα, όταν το καλοκαίρι του 2020 ο καταυλισμός της περιοχής είχε σχεδόν εξαφανιστεί, ο Δ. Βέροιας διέθεσε μηχανήματα για την εκκαθάριση των παραπηγμάτων, με σκοπό να μην εγκατασταθούν εκ νέου διερχόμενοι Ρομά. Ωστόσο, η όποια ικανοποίηση είχε εκφραστεί προς την Δημοτική Αρχή δεν άργησε να μετατραπεί σε πλήρη απογοήτευση, καθώς μέσα σε λίγους μήνες ο καταυλισμός ξαναστήθηκε, χωρίς καμία δημόσια αρχή να παρέμβει. 

Όσον αφορά στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης, δηλαδή να δοθούν στους Ρομά οικόπεδα για να χτίσουν ή να τους παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο στο οποίο να τοποθετηθούν  λυόμενα σπίτια, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, να υπάρξει σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης, να διαμορφωθούν χώροι υγιεινής και να υπάρχει δημιουργία προγραμμάτων εργασίας, διαφαίνεται μια κατεύθυνση που κάθε άλλο παρά αναμένεται να ικανοποιήσει τους κατοίκους του Εργοχωρίου και – αν τελικά υιοθετηθούν από την Δημοτική Αρχή ως δική της πρόταση – αναμένεται να υπάρχουν και πάλι έντονες αντιδράσεις. 

Διότι, είναι άλλο να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης, με την παραχώρηση οικοπέδων για χτίσιμο οικιών ή λυόμενων, και άλλο να γίνουν στην υφιστάμενη περιοχή έργα, να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρισμού και νερού κλπ. 

Η πρόταση για να παραμείνουν στο σημείο υπάρχει ξεκάθαρα είναι μια πρόταση που είχε ξανατεθεί από την διοίκηση Βοργιαζίδη στο παρελθόν και είχε σταματήσει κακήν κακώς, όταν πολλές δεκάδες κατοίκων του Εργοχωρίου βρέθηκαν εντός και εκτός Δημαρχείου και διατράνωσαν την αντίθεσή τους. Τώρα, μια παρόμοια πρόταση επανέρχεται και θα έχει ενδιαφέρον τι στάση θα κρατήσει αυτή τη φορά η Δημοτική Αρχή. 

Σε κάθε περίπτωση, λογικά θα έχει ληφθεί υπόψη από τους συντάκτες του εν λόγω Τοπικού Σχεδίου η βούληση της τοπικής κοινωνίας για τον καταυλισμό που συνεχώς αλλάζει κατοίκους, άρα τον καταυλισμό που δεν αποτελεί «κύρια και βασική πατρογονική εστία», αλλά μια περιστασιακή στάση στην οικιστική διαδρομή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το ίδιο φανταζόμαστε θα έχουν υπόψη και στην Δημοτική Αρχή, η οποία καλό θα ήταν κάποτε ανοιχτά, με θάρρος και ειλικρίνεια, να εξηγήσει στους κατοίκους τι σχεδιάζει (αν σχεδιάζει) για την περιοχή. Μέχρι σήμερα, στο θέμα της διαχείρισης του ζητήματος δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, ενδεικτικό της απροθυμίας για εξεύρεση λύσεων  ή της μη ικανότητας για κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Για αυτό και, εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει η καταγραφή της κατάστασης και το γεγονός ότι υπήρξε διαβούλευση με τον πρόεδρο των Ρομά της περιοχής. Σε επόμενο χρόνο, πριν φυσικά έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα περιμένουμε με χαρά να υπάρξει διαβούλευση (κατά προτίμηση εντός του Εργοχωρίου) μεταξύ Δημοτικής Αρχής και κατοίκων, για να καταγραφεί και η δική τους βούληση για το θέμα. 

Αν βεβαίως δεν υπάρξει διαβούλευση και σεβασμός στις εκατοντάδες των κατοίκων – δημοτών του Εργοχωρίου, ο «δρόμος» πλέον είναι γνωστός και μάλλον δεν θα αρκεί η κατασκευή κανενός πάρκου ή παιδικής χαράς για να… κατευνάσει τις αντιδράσεις ή να θολώσει τα νερά. 

(Κύριο Θέμα στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, φύλλο 42)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή