– Κανένα σχεδιασμός & όραμα, αλλά σχολιάζουν τους «άλλους» για… χρέη!

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, καθηγητής Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνικός άνθρωπος, στα 3,5 χρόνια της θητείας του έχει καταφέρει να συνεχίσει ή να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ιδιαίτερα χτυπημένου από την οικονομική κρίση Δήμου του. 

Βρέθηκε βιώσιμη λύση για τα 3-5 Πηγάδια, δρομολογούνται εξελίξεις για το ξενοδοχείο στο Άλσος Αγ. Νικολάου, ασκούνται πιέσεις και αναμένονται θετικές εξελίξεις για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων της Νάουσας, ενώ σχεδιάζεται, με το βλέμμα στο μέλλον η κατασκευή ενός οικοδομήματος στην περιοχή της Σχολής του Αριστοτέλη, εφάμιλλο του νέου Μουσείου των Αιγών, που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. 

Με λίγα λόγια, ο Δήμος της Νάουσας προσπαθεί να ξεπεράσει τα όντως υπαρκτά και πολλά προβλήματα, σχεδιάζει, προγραμματίζει, οραματίζεται… 

Στον αντίποδα, έχουμε την Βέροια. Την Βέροια της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Ακόμα και στα απλά, η στασιμότητα είναι παραπάνω από εμφανής. Δεν θα αναφερθούμε σε μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ… Ας δούμε τα πολύ απλά!

Παράδειγμα: Ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης (αντιπολίτευσης) Παύλος Παυλίδης πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο της 3ης Ιανουαρίου 2023 να καθίσουν όλοι μαζί και να σχεδιάσουν την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου για τα Χριστούγεννα, για να μην «ζηλεύουμε» μόνο τις άλλες πόλεις που το έκαναν (και θα συμπληρώναμε και για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να φανεί ότι κάτι κάνουμε, αλλά κάνουμε συνήθως ελάχιστα και δυσανάλογα με τις δυνατότητές μας). 

Ποια ήταν η απάντηση; Πως και αυτοί που κάνουν θεματικά πάρκα (βλέπε Τρίκαλα, Δράμα κλπ) μπαίνουν… μέσα! 

Βέβαια, μέσα δεν μπαίνουν, διότι όχι μόνο κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα η αγορά τους (και η αγορά δεν είναι κάτι… εξωγήινο, είναι οι άνθρωποι της πόλης), αλλά – σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παυλίδης – τα έσοδα μόνο για το θεματικό πάρκο των Τρικάλων, για παράδειγμα, ξεπέρασαν φέτος το 1,5 εκατ. ευρώ! Και αν φέτος ξοδεύτηκαν σχεδόν τα μισά από τα κέρδη, ήταν γιατί μετά από αρκετά χρόνια ανανέωσαν το προσφερόμενο προϊόν τους. 

Δεν είναι όμως το θέμα τα Τρίκαλα και η Δράμα, ούτε θα πρέπει να κολλάμε στην αντίληψη ότι χωρίς… Μύλους και Ονειρουπόλεις δεν γίνεται τίποτα! Η Βέροια, όπως και όλες οι περιοχές της Ημαθίας, έχουν πλούσια παράδοση στα δρώμενα του 12ημέρου. Σε μία εποχή που η στροφή στην παράδοση είναι ζητούμενο για πολλούς, θεωρούμε πως αυτή θα ήταν μια καλή σκέψη για να συζητηθεί από τους ανθρώπους που ορίσαμε να… ορίζουν τις τύχες μας, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται πως απλώς διαχειρίζονται την καθημερινότητα (και ανακυκλώνουν την μιζέρια, ενδεχομένως). 

Για παράδειγμα, μπορεί το καρναβάλι της Πάτρας, εντελώς ξένο με την παράδοση της Ελλάδας, να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμου, αλλά και η Αποκριά στη Νάουσα – αναλογικά πάντα – συγκεντρώνει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. 

Αποκριά στη Νάουσα, αλλά – γιατί όχι; Χριστούγεννα με επίκεντρο τη Βέροια και ακτίνα σε όλη την Ημαθία! Από το Κλειδί μέχρι το Σέλι και από τα Ριζώματα μέχρι το Ροδοχώρι! 

Δράση σχετικά εύκολη και, σίγουρα, φθηνή, αφού ούτως ή άλλως οι κατά τόπους Σύλλογοι αναβιώνουν τα έθιμα αυτά εδώ και χρόνια! Αυτό που μένει είναι να βρεθούν 2-3 άνθρωποι που μπορούν να σκεφτούν λίγο πέρα από τα… κουτάκια, να συντονίσουν το θέμα, να δημιουργήσουν έναν «χάρτη δρώμενων», να υποστηριχθούν οι Σύλλογοι και να υπάρξει πανελλαδική προβολή! Σιγά – σιγά, βήμα – βήμα, αλλά με σχέδιο και όραμα. 

Δράσεις που θα εντάσσονται στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» μας, που θα ελέγχονται για την ποιότητά τους και θα μπορούν να αποτελούν από μόνες τους «προορισμό». Και έτσι, η Ημαθία θα μπει στον «χάρτη» ως ο νομός που μπορείς να ζήσεις τα Χριστούγεννα μιας… άλλης εποχής, ίσως ακόμα και… αρχαίας! Κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό, κάτι όμορφο. 

Παράλληλα, ο κάθε πολιτιστικός φορέας ας προσφέρει και το κάτι παραπάνω, κάτι πιο… Δυτικό, για να μην υπάρχει μία μόνο διάσταση. Τα παραπάνω, που αποτελούν πρόχειρες σκέψεις μη ειδικών, θα μπορούσαν να γίνουν με τις κατάλληλες γνώσεις μια ολοκληρωμένη πρόταση. 

Το πρόβλημα είναι όμως ότι όχι μόνο δεν οδεύουμε σε κάτι τέτοιο, αλλά αρκούμαστε σε… προχειροδουλειές, σχεδιασμένες ένα μήνα το πολύ πριν τις γιορτές.  Και μάλιστα προσπαθούμε να πούμε ότι είναι… κρεμαστάρια αυτά που δεν φτάνουμε εμείς και κάνουν οι άλλοι! 

Παράλληλα, ανοίγουμε (και αυτό με δυσκολία, καθώς είμαστε γενικότερα… δυσκίνητοι) συζητήσεις περί διεκδίκησης να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε ήδη “Πρωτεύουσα Πολιτισμού”, χωρίς να χρειαζόμαστε… υποψηφιότητες! 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή