Αρχική Ροή Ειδήσεων Στην Βουλή με ερώτηση Αβδελά το καλντερίμι πλησίον της γέφυρας Καραχμέτ στη...

Στην Βουλή με ερώτηση Αβδελά το καλντερίμι πλησίον της γέφυρας Καραχμέτ στη Βέροια

Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών σχετικά με την ανάδειξη του καλντεριμιού στην οδό Σοφού (πλησίον της γέφυρας Καραχμέτ) στη Βέροια, το οποίο αναδείχθηκε σε πρόσφατες εργασίες, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Απόστολος Αβδελάς

Μάλιστα, στην ερώτηση του βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” δόθηκε λίγες μέρες μετά απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανέφερε ότι το λιθόστρωτο καλντερίμι εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 4858/2021, δηλαδή σε νόμο για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αυτό τον λόγο τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού θα αποφανθούν σχετικά με την συντήρηση ή/και την διατήρησή του. 

Η ερώτηση του Απόστολου Αβδελά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/12/2022

Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανάδειξη λιθόστρωτης οδού (καλντεριμιού) στη Βέροια»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι της Βέροιας, πρόσφατα και κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης περιοχής της Βέροιας, πλησίον της γραφικής – και ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού μνημείου – Γέφυρας «Καραχμέτ», εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε λιθόστρωτη οδός (καλντερίμι). Η εν λόγω λιθόστρωτη οδός είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας των παραδοσιακών γειτονιών της Βέροιας. Αίτημα των κατοίκων είναι η ανάδειξη και συντήρηση της αποκαλυφθείσας οδού σε συνδυασμό με την ιστορικότητα της αναφερθείσας Γέφυρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως συντηρήσετε και αναδείξετε τον εν λόγω λιθόστρωτο δρόμο, ως επιπρόσθετο συνεκτικό στοιχείο της Γέφυρας «Καραχμέτ» και κατ΄ επέκταση της γραφικότητας των παραδοσιακών συνοικιών της Βέροιας;

Ο ερωτών Βουλευτής 

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1317/9.12.2022 Ερώτηση με θέμα: «Ανάδειξη λιθόστρωτης οδού (καλντεριμιού) στη Βέροια»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1317/9.12.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Απόστολου Αβδελά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠ.ΠΟ.Α., σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κατά την εξέλιξη των εργασιών του υποέργου αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Βιοκλιματικό- πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας- Δικαιούχος Δήμος Βέροιας» σε τμήμα της οδού Σοφού, αποκαλύφθηκε, έπειτα από την αφαίρεση της προϋφιστάμενης διάστρωσης, λιθόστρωτο καλντερίμι της οθωμανικής περιόδου, με κατεύθυνση προς τη γέφυρα Καραχμέτ.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας και της αποκάλυψης του λιθόστρωτου από την Εφορεία, στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου του Δήμου Βέροιας, και δεδομένου ότι το λιθόστρωτο καλντερίμι εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 4858/2021, το θέμα της συντήρησής του ή/και της διατήρησης του θα εξεταστεί από τα αρμόδια Όργανα του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή