Μια παραίτηση που πέρασε στα… ψιλά, αλλά έχει πολύ βαθύτερες αιτίες και υποδεικνύει μια ολόκληρη κατάσταση, σημειώθηκε στο Συμβούλιο της (δημοτικής/τοπικής) Κοινότητας Βέροιας. 

Ο εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Δημάρχου, Γιάννης Πετρομελίδης υπέβαλλε την παραίτησή προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Γιώργο Τσιλογιάννη, επικαλούμενος λόγους «απογοήτευσης και στοιχειώδους ευθιξίας». 

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αξιότιμε πρόεδρε της κοινότητας Βέροιας,

Με την παρούσα ηλεκτρονική επιστολή θέλω να σας ενημερώσω για την παραίτησή μου από μέλος του συμβουλίου μας.  Με οδήγησαν σε αυτήν μου την απόφαση λόγοι απογοήτευσης και στοιχειώδους ευθιξίας»

Μέσα από το ρεπορτάζ της ψηφιακής εφημερίδας InVeria, προέκυψε ότι η «απογοήτευση» δεν προέρχεται από την λειτουργία του τοπικού συμβουλίου, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις. Ο Γιάννης Πετρομελίδης, στέλεχος της παράταξης του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη υπέβαλλε την παραίτηση του, όπως μαθαίνουμε, αντιδρώντας στην απραξία, ίσως και αδιαφορία, του Δήμου Βέροιας στο θέμα διαχείρισης θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις ομάδες συνδημοτών και μη δημοτών αλλά κατοίκων της Βέροιας, οι οποίες ζουν στο περιθώριο πολλές φορές. 

Για λόγους ίσως ευνόητους σε πολλούς, ο κ. Πετρομελίδης δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά φανταζόμαστε αντιλαμβάνονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τους λόγους. Και, αν έχουν στοιχειώδη ευθιξία, θα αντιλαμβάνονται πως ο παραιτηθείς τοπικός σύμβουλος έχει απόλυτο δίκιο. 

Μέχρι σήμερα (8 χρόνια δημοτικής αρχής) τίποτα ουσιαστικό ή έστω αποτελεσματικό δεν έχει γίνει, για παράδειγμα, στο θέμα των Ρομά που ζουν αρκετοί από αυτούς σε άθλιες συνθήκες αφενός, αλλά και αφετέρου υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς, που πολλές φορές στα μάτια του κόσμου φαίνεται ως καθεστώς ατιμωρησίας ή, ακόμα χειρότερα, σκανδαλώδους εύνοιας για λόγους ψηφοθηρίας ή απλώς αδιαφορίας ή/και ανικανότητας. 

Αυτή η… διακριτική αποχώρηση ίσως να μην γίνει αιτία «ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά θα μπορούσε ίσως να προβληματίσει τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες που σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά. 

Επεκτείνοντας την σκέψη μας, θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει μερικούς (εύλογους θεωρούμε) προβληματισμούς…

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να θέσεις εαυτόν στην κρίση των συνδημοτών σου, όταν όχι μόνο εσύ δεν είσαι σε θέση να προσφέρεις κάτι, αλλά και όσοι εκ της θέσης τους αδιαφορούν ή εθελοτυφλούν να πράξουν τα δέοντα. 

Ποιος ο λόγος να βάλεις πλάτη για να εκλεγεί (ίσως και εκ νέου) κάποιος που θα συντηρήσει μια πεπατημένη που δεν οδηγεί πουθενά;

Ποιος ο λόγος να «τρέξεις» για να βγουν μπροστά και πάλι οι ίδιοι, αυτοί που δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν) να παρέμβουν σε σημαντικά ζητήματα; 

Αν δεν έχεις λόγο να διατηρήσεις την οικονομική τους κατάσταση ή την πολιτική τους ύπαρξη, μάλλον δεν έχεις κανέναν λόγο να εμπιστευθείς κάποιον που έχει αποδείξει ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί. 

Διότι, είναι τουλάχιστον αφελές να περιμένεις να δεις διαφορετικό τέλος σε ένα θεατρικό έργο που έχεις ήδη παρακολουθήσει! Ίδιο σενάριο, ίδιοι ηθοποιοί, ίδιο θεατρικό σανίδι, τι μπορεί να αλλάξει; 

Το πολύ – πολύ να αλλάξει λίγο ο τρόπος που ερμηνεύονται οι ρόλοι, αλλά δεν παύεις να ξέρεις ακριβώς την πλοκή και την… κατάληξη! 

Για την ιστορία, η διοίκηση του Δ. Βέροιας εξέδωσε ανακοίνωση περί της αντικατάστασης του Γιάννη Πετρομελίδη από την Ελπίδα Καλογερίδου, αλλά – προφανώς – δεν αναφέρθηκε στους λόγους της παραίτησης του προκατόχου της. Λογικά, δεν ίδρωσε κανενός το αυτί… 

 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή